Miben sántikál a férfi?

Amikor nem hajlandó beszélni veled

A te pároddal is nehéz néha beszélgetni? Vaj van a füle mögött vagy csak magányra van szüksége?

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Lehet, hogy számodra is ismerős a helyzet, amikor te alig várod, hogy beszélgethess a pároddal, neki viszont, úgy tűnik, korántsem ennyire fontos, hogy megossza veled a gondolatait. Hazaérve ledobja a táskáját, épphogy csak köszön és máris valami olyan elfoglaltság után néz, melynek te nem vagy része?

Nem csoda, hogy megsértődsz, de vajon valóban bántani akar ilyenkor a férfi? A k számára a beszélgetés gyakran sokkal fontosabb mércéje annak, hogy hol is tart a kapcsolat, mint a férfiak számára.

A beszélgetés valóban a kapcsolat egyik legnagyobb értéke, ezért érthető, ha csalódást okoz, amikor a szeretett férfi úgy érkezik haza, hogy nincs semmi mondanivalója. Ha pedig megkérdezed, mi a baja, csupán mogorván annyit válaszol: semmi.

Ezt könnyen sértésnek veheted, vagy arra gyanakodhatsz, hogy a pasi eltitkol valamit. Persze ezek az esetek is gyakran előfordulnak, de sokszor mégis csupán arról van szó, hogy a férfi szeretne egy kicsit egyedül lenni a gondolataival és - képletesen - bevonulni a barlangjába. Ezzel azt üzeni, hogy még nem akar beszélgetni, de kis idő múlva kijön onnan. Nézd meg, mi lehet az oka annak, ha a férfi elzárkózik a beszélgetéstől, és mit tehetsz hasonló helyzetben!

Több személyes térre van szüksége

Előfordulhat, hogy a kapcsolatban valamelyik félnek több személyes térre vagy több külön töltött időre van szüksége a feltöltődéshez. Lehet, hogy a te párodnak is. Nem árt, ha a kapcsolatban mindkét fél meg tudja őrizni az önállóságát amellett, hogy többes szám első személyben léteztek. Ha mindkettőtöknek lehetősége van arra, hogy akár a másik jelenlétében, de tőle függetlenül foglalkozzon azzal, amihez kedve van, az hozzájárul a kapcsolat harmóniájához is.

A több térre való igény adódhat abból is, hogy valaki a kapcsolat előtt megszokta az egyedüllétet, és azt, hogy nagyobb a mozgástere. Ilyenkor talán időre van szükség ahhoz, hogy kitapasztaljátok egymás igényeit, illetve mindketten alkalmazkodni tudjatok.

Mire vágyik a férfi a párkapcsolatban?

Nézegess képeket!

Elolvasom

Lekötik a napi feladatok

Míg a knek a beszélgetés gyakran alkalom arra, hogy letegyék a napi feladatokat és megkönnyebbüljenek, előfordulhat, hogy a férfi nem így van vele. Vannak, akik próbálnak ugyan odafigyelni a barátjükre, néhány mondat után azonban könnyen elkalandoznak. A gondolataik néhány perc múlva úgy térnek vissza a munkájukhoz kapcsolódó feladatokra, mintha hozzájuk lennének ragasztva. Miután hazaérkeznek, a gondolataik még mindig a munkahely körül járnak. Számukra gyakran nem a beszélgetés a legjobb módszer, mely lecsendesíti az elméjüket, és szükségük van valamire, amivel lazíthatnak. Erre lehet jó az újság, a zenehallgatás, de akár egy számítógépes játék is.

Probléma-központúság

A beszélgetési kezdeményezések kudarcának az az egyszerű oka is lehet, hogy a nők és a férfiak számára kissé mást jelent a beszélgetés. Gyakran másra is használják, és eltérőek a kommunikációs stratégiáik is. Míg a knek fontos, hogy kibeszélhessék magukat, a férfiak eredményre is akarnak jutni. Míg a nőnek elég, ha a férfi csak meghallgatja őt, a férfi sokkal célszerűbben gondolkodik a beszélgetésről.

Számára ez gyakran a problémamegoldással egyenlő. Úgy érzi, ha elmondod neki valamelyik problémádat, akkor megoldást is vársz rá. Ekkor vázolja a javaslatait, ezzel pedig elintézettnek tekinti a kérdést. Utána nem mindig érti, hogy mi mást vársz még tőle, mint ahogy azt sem, hogy ha mond valamit, a dolog miért sül el rosszul.

E megoldás-központúság másik oldala lehet, hogy egy munkával eltelt hosszú nap végén a legutolsó dolog, amit kívánna, az, hogy újabb feladatokat kelljen megoldania. Bár neked lehet, hogy elég lenne, ha meghallgat, ő ezt úgy értelmezi, hogy ismét dolgoznia kell.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

Mit lehet tenni?

Ha a párod elzárkózik a beszélgetéstől, azt gondolhatod, hogy valami baja van. Vagy épp ellenkezőleg, sértve érzed magad. Ilyenkor talán igyekszel kiszedni belőle, hogy mi bántja, netán szeretnél valamivel a kedvében járni, hogy felvidítsd. De mindez gyakran csak olaj a tűzre, amitől a férfi még elzárkózóbb lesz. Annak, hogy megszólaljon, furcsa módon gyakran épp az a feltétele, hogy ne próbáld szóra bírni. Ezekben a helyzetekben tanácsos teret engedned annak, hogy elvonuljon, illetve akár csak képletesen egyedül lehessen, miközben azzal foglalja el magát, amivel akarja. Várd meg, amíg magától megnyílik! Előbb-utóbb úgyis visszatér abból a bizonyos barlangból.

Cikkünk John Gray Mars és Vénusz szerelmes című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük