Tényleg emiatt válnak szét a legtöbben? A 4 legbanálisabb szakítóok

Széthagyott zoknik vagy eltérő vitastílus? Gyakran egészen apróságok okoznak óriási konfliktust.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy földön hagyott zokni nem mindig akar önmagán túlmutatni, gyakran mégis többletjelentéssel bír. Néhány dolog, ami az összeköltözés elején még észrevétlen marad, az idő előrehaladtával szakítóokká válhat. Lehet, hogy te is a falra mászol attól, ha a párod nem hajtja le a WC-ülőkét, középen nyomja meg a fogkrém tubusát vagy túl hangosan csámcsog?

A kapcsolat elején mindezek megbocsátható dolgoknak tűnnek, de idővel felgyülemlenek, és megtöltik az elégedetlenség poharát, amiből csak egy csepp hiányzik, hogy boruljon a kapcsolat. A kutatások szerint ezek a hétköznapi apróságok ugyanannyiszor vezethetnek szakításhoz, mint az olyan, valóban súlyos problémák, mint a hűtlenség vagy a szenvedélybetegségek.

Ennek az az oka, hogy a kisebb, de gyakori konfliktusok hatására az egyik fél kezdi úgy érezni, hogy a másik nem figyel rá, esetleg direkt idegesíti őt. Ezért minősíteni, becsmérelni kezdi a másikat, aki viszont a folyamatos kritikák hatására azt gondolja, a párja nem fogadja el, nem szereti őt, vagy egyenesen hatalmat akar gyakorolni fölötte.

Nézd meg, melyek a legbanálisabb okok, melyek szakításhoz vezethetnek, és ha hasonló problémákkal küzdesz, mit tehetsz, hogy elkerüld őket!

Zoknik szanaszét

A kapcsolatokban elméletileg az egyik fél mindig rendetlenebb, mint a másik. Egy kutatás szerint az együtt élő párok 80%-ánál válik komoly feszültségek forrásává ez a különbség. Akinek a párja rendszeresen a padlón felejti a zokniját, vagy szanaszét hagyja a levetett dolgait, könnyen azt gondolhatja, hogy a másik fél azért nem rak rendet, mert biztos benne, hogy társa megcsinálja. Ő viszont ezt sértésnek veheti, és úgy érezheti emiatt, hogy a párja ki akarja használni.

15 tipikus női baki a párkapcsolatban

Nézegess képeket!

Elolvasom

Felhajtott WC-ülőke

Egy felhajtott WC-ülőke gyakran válik konfliktusforrássá, pedig gyakran nem pusztán figyelmetlenség áll mögötte, vagy az, hogy a férfi képtelen figyelni a nő igényeire. Több más aprósághoz hasonlóan ez is gyakran megjelenítheti a felek különböző értékrendjét, melyek az eltérő temperamentumból vagy különböző gyerekkori mintákból származnak. - Érdekes, az apámnak mindig eszébe jutott, hogy lehajtsa a WC-ülőkét - mondja a nő. - Az én apám pedig sosem hajtotta le, nekem miért kellene? - gondolja a férfi, és máris komoly feszültségforrással állnak szemben, melyet ráadásul nem könnyű egyik napról a másikra felszámolni. Ha egy kapcsolatban ezek az apróságok nagy problémát jelentenek, akkor ott a felszín alatt mélyebb ellentétek feszülhetnek.

Miért kiabálsz?

Általában a nők azok, akiknek fontosabb, hogy minél előbb a férfi tudomására hozzák, hogy mi az, amivel elégedetlenek, és mielőbb megbeszéljék a problémákat, melyek a férfinak talán fel sem tűnnek. Mindez egy idő után macska-egér harchoz kezd hasonlítani. De a félreértést itt is okozhatják az eltérő családi minták. Ha az egyik fél például mediterrán típusú családban nőtt fel, ahol mindig, azonnal elmondták egymásnak, hogy mit éreznek, olyan hevesen, ahogyan jónak látták, akkor valószínűleg a kapcsolatban is így fog viselkedni. Ha a másik ember viszont azt tanulta, hogy konfliktus esetén inkább távozzon egy szó nélkül, és magában oldja meg a helyzetet, akkor egymás szokásait személyes sértésnek veszik, megbántva és hanyagolva érezhetik magukat mind a ketten. Ilyenkor az segít, ha mindketten ráismernek a saját mintájukra, és közös nevezőre hozzák a vitastílusukat.

Egy pohár víz

A nők gyakran panaszkodnak arra, hogy a férfiak kiszolgáltatják magukat, de előfordul az is, hogy a nő ugráltatja a párját. Amíg mindkét fél örömmel tesz szívességet a másiknak, mindez jól kezelhető. Előfordul viszont, hogy épp ez vezet szakításhoz, ha az egyik fél úgy érzi, a másik uralkodni akar felette. Megtörtént eset, hogy a férfi egy este leült a kanapéra egy újsággal, míg a nő a konyhába indult, hogy vacsorát készítsen. - Hoznál nekem egy pohár vizet? - kérdezte a férfi. - Hozz magadnak te! - válaszolta felháborodottan a nő, és véget vetett a kapcsolatnak, mert úgy érezte, hogy a férfi ki akarja használni. A hasonló esetekben nem az a fő probléma, ami történik, hanem az, ahogyan valaki értelmezi azt. Érdemes elgondolkodni azon is, hogy ha a szerelem elején a nő még örömmel tesz eleget a párja kéréseinek, akkor később a férfi vajon nem csodálkozik-e azon, hogy miért lett a vacsora vagy a mosás egyik pillanatról a másikra áldozat.

Hogyan veheted észre a mintát?

Gyakran nem könnyű észrevenni, hogy milyen családi minták irányítják észrevétlenül az embert. A családállítás módszere ebben segíthet.

Mit lehet tenni?

Mivel nagyon sok, idegesítő szokás beidegződéssé válik, egyáltalán nem biztos, hogy minden zavaró tényezőt meg lehet változtatni. Ezek a személyiséghez tartoznak, és a legtöbb konfliktus épp a személyiségjegyek különbözőségéből adódik. Viszont a helyzet nem reménytelen. Ha téged is kihoz a sodrodból egy ismétlődő helyzet, ne feltétlenül magát a szokást próbáld megváltoztatni, hanem azon gondolkodj, valóban téged akar-e bántani vele a másik.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A közösségi média ilyen-olyan formában, de mindenki életének része. Mégis sokszor úgy tűnik, nem tudjuk megfelelően használni. De vajon hol rontjuk el? Miért mindig a legbántóbb kommenteken van a legtöbb like? Kell-e reagálni egy utálkozó hozzászólásra, vagy az ignorálás az egyetlen út? A legújabb epizódban többek között ezekre a kérdésekre Tóth Dani pszichológus, Verebélyi-Kovács Csilla, a Femina social media managere, valamint Pintér Ada műsorvezető kereste a választ.

Promóció

Ne csak a hibákra koncentrálj, hanem arra is, hogy miben figyelmes a párod, és mi mindent kapsz tőle. Ha magát a szokást nem is tudod megváltoztatni, a nézőpontodat igen, és gyakran ez a kulcsa annak, hogy hosszú távon is megértsétek egymást.

Ezt is szeretjük