Így kerüld el, hogy megcsaljon a párod

A hűség titkos feltételei

Néha úgy tűnik, a félrelépés derült égből villámcsapásként érkezik. Mégis tehetsz azért, hogy ne történjen meg.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A féltékenység réme gyakran felbukkan a hosszabb kapcsolatokban, akár van alapja, akár nincs. Van olyan, akinél az váltja ki, ha párja más nőket is megnéz, van, aki a gyanús telefonhívásokra vagy kimaradásokra ugrik. De akárhogy is legyen, általában több lépcsőn keresztül vezet az út odáig, míg az egyik fél kifelé kacsingat.

A megcsalást általában észrevehető válságtünetek előzik meg. Ha hidegzuhanyként ér a felismerés, annak többnyire az az oka, hogy előzőleg nem vetted komolyan a tüneteket, melyek a kapcsolat ellaposodását kísérték. Ha viszont résen vagy, még időben fordíthatsz a tendencián, és megelőzheted, hogy a párod másfelé keresgéljen.

Bár tudományos viták tárgya, hogy vajon létezik-e hűség, vagy a megcsalás ténye bele van kódolva minden hosszabb kapcsolatba, a hűtlenség általában kevésbé biológiai tényezőknek köszönhető, mint a kapcsolat alakulásának, melyben valamelyik fél nem kapja azt, amit vár vagy amire szüksége lenne.

Ennek nem feltétlenül unalom áll a háttérben, inkább az, amikor valami már nem úgy működik, mint régen. Amikor az egyik fél elfeledkezik arról, milyen volt a kapcsolat eleje, amikor még mindketten szerelmesek voltak, és elfeledkezik arról, hogy mostani társa ugyanaz az ember, akibe beleszeretett.

Az éberség és a figyelem mellett az őszinteség a kulcsa annak, hogy kedvezően alakítsd az eseményeket, megőrizd vagy újra feléleszd az érzelmeket.

Játék

A kapcsolat minden fázisában fontos a játékosság, de épp ez az, amit könnyen bedarál a hétköznapi rutin. Ezért gondolkodj azon, hogyan dobhatod fel a megszokott és ismerős dolgokat. Ebbe beletartoznak a meglepetések, valamint kellő mennyiségű humor, amivel alkalomadtán kezeled a konfliktusokat.

15 tipikus női baki a párkapcsolatban

Nézegess képeket!

Elolvasom

De hozzá tartozik az is, hogy hagysz a párodnak is játékteret: nem ellenőrzöd folyton, és nem kérsz tőle folyamatosan bizonyítékokat a hűségéről és a szeretetéről. Inkább hagyd, hogy annyit fejezzen ki belőle, amennyire épp akkor képes. Mindkettőtöknek legyen lehetősége a külön töltött időre, ami lehetőséget ad kinek-kinek arra, hogy csak magával foglalkozzon. Néha éld bele magad, hogy csak most ismerkedtetek meg, és idézd fel magadban azokat az érzéseket, melyek akkor éltek benned. Helyezkedj bele akkori önmagadba!

Adj először!

Ahelyett, hogy csak elvárásaid lennének, és szemrehányást tennél neki, vagy elégedetlenséged fejeznéd ki, amiért nem kapsz eleget, sokkal hatásosabb, ha te teszed meg az első lépést. Nézd meg, te mennyi energiát fektetsz a kapcsolatba, és tegyél úgy, ahogy tőle elvárod! Ez válthatja ki azt, hogy ő is viszonozza valamivel a gesztusod.

Ez persze nem azt jelenti, hogy túlzásokba kell esned, netán elhalmoznod mindenfélével. Inkább azt, hogy ne feledkezz meg az egészen apró figyelmességekről. Mivel a kapcsolatok általában az adok-kapok kimondatlan egyensúlyára épülnek, a fejlődést azzal tudjátok fenntartani, ha valamelyikőtök újra elindítja az érzelmek áramlását, ha az elakadt.

Fogadj el!

Nemcsak az fontos, hogy adj, hanem az is, hogy elfogadd azt, amit a párod ajánl. Lehet, hogy észre sem veszed, hogy tudattalanul, sértődöttségből vagy figyelmetlenségből utasítod vissza. Ez aztán azt a folyamatot indítja el, hogy egyre kevesebbet akartok adni egymásnak. Ugyanakkor nemcsak a kellemes, hanem a kellemetlen dolgokat is el kell fogadnod, amiket kapsz a párodtól. Legalábbis annyira, hogy tudatosulnak benned.

Válaszd szét, mi az, ami jogosan zavar és megváltoztatható benne attól, ami hozzá tartozik és megbocsátható. Persze olyan dolgok is vannak, amelyek fölött nem szabad szemet hunynod. De a ne csak a saját elvárásaidat lásd vele kapcsolatban, hanem azt is vedd észre, amit a párod ajánl, akár jó, akár rossz, akár nagy, akár kis dologról van szó!

Mi van, ha megcsalt?

Mit tehetsz, ha azzal szembesültél, hogy megcsalt? Videónkból kiderül!

Ne feledkezz el magadról!

Ne tőle tedd függővé, hogy rendben van-e az egód, és elégedett vagy-e magaddal, mert ezt megteremteni mindig a te feladatod marad! Az ember hajlamos elhagyni magát a biztosnak hitt kapcsolatban.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A közösségi média ilyen-olyan formában, de mindenki életének része. Mégis sokszor úgy tűnik, nem tudjuk megfelelően használni. De vajon hol rontjuk el? Miért mindig a legbántóbb kommenteken van a legtöbb like? Kell-e reagálni egy utálkozó hozzászólásra, vagy az ignorálás az egyetlen út? A legújabb epizódban többek között ezekre a kérdésekre Tóth Dani pszichológus, Verebélyi-Kovács Csilla, a Femina social media managere, valamint Pintér Ada műsorvezető kereste a választ.

Promóció

Nem foglalkozik sem a külsejével, sem a belsejével, de talán még az együtt töltött idő minőségével sem. Mindig tartsd észben, hogy önálló lény vagy, és továbbra is felelősséggel tartozol magadért. Ez befolyásolja azt is, hogy milyennek lát a párod.

OLVASD EL EZT IS!

hutlen
  • párkapcsolat
  • párkapcsolati probléma

3 elfojtott vágy, ami miatt a pasi megcsal

Ezt is szeretjük