Különleges fotókon a magyar testpozitív modellek: híres festők ikonikus képeit alkották újra

A gyönyörű fotók a női test és a szépség sokféleségét hirdetik.

mesterek istennoi cover
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár a kifutókon és a divatfotókon sokáig szinte csak irreálisan vékony modellek jelenhettek meg, a művészek alkotásain ezzel szemben mindig is helyet kapott a szépség sokfélesége és a valódi női test. Az ő modelljeik sosem egyfélék voltak, sosem csak egyféle korú, alkatú, bőrszínű nőt választottak múzsának.

Kozma Rita plus size stylist, a Plus Size Magazin főszerkesztője és body positive nagykövet ebből az ötletből kiindulva álmodta meg a különleges projektjét, melyben hazai testpozitív modellek mutatják meg, hogy ők is lehetnek a mesterek istennői.

Művészek múzsáiként pózoltak a magyar modellek

- Itt az idő, hogy kortól, súlytól függetlenül a magyar nők és akár férfiak is az arcukat adják olyan kezdeményezéshez, ami rengeteg önbizalmat adhat azoknak, akik úgy érzik, csak egy makulátlan arc és test lehet szerethető. Szeretném hírül vinni, hogy nem csak egyféle szépség létezik, és ebben a küldetésben tökéletes együttműködő partnerekre találtam body positive modelljeimben. Ők azok, akik a PLUSZ Klubom tagjai, és szívesen szerepelnek olyan kampányokban, amely a sokféle szépség népszerűsítését tűzte ki célul - mondta Kozma Rita, aki azt is elárulta, honnan jutott eszébe az ötlet.

- Művésztanonckorszakomban kevésbé figyeltem arra, hogy az egyes múzsák milyen alkatúak, azonban a minden részletre kiterjedő művészettörténész oktatóim nem hagyták szó nélkül Rubens kerekded formájú ideálját, Botticelli éteri és szűzies istennőit, amelyeket egytől egyig plátói szerelme ihletett, vagy épp Gauguin tahiti "ősasszonyait". Így fogant meg a fejemben az, hogy bizony magyar lányok és nők, body positive modellek is lehetnek a világhírű festők múzsái, istennői. Épp úgy, ahogy anno a festőknek modellt álló nők is olyan, de olyan sokfélék voltak. Az ötletemmel előrukkoltam a PLUSZ Klubom tagjainak, akik örömmel mondtak igent a témára, és nem volt más hátra, mint az álom megvalósítása - tette hozzá Kozma Rita. A képek pedig nemcsak fantasztikusak, de nagyon inspirálóak is lettek. Ritkán készül magyar testpozitív modellekről ilyen gyönyörű sorozat.

Művészeti vezető: Kozma Rita.
Fotó és grafika: Erdős Juci.
Modellek: PLUSZ Klub/body positive modellek.
Asszisztensek: Pajor Eni, Kozma Beatrix.

Ezt is szeretjük