Borzasztóan káros, ha valaki ezt csinálja vita közben: 4 mérgező elterelő technika, ami tönkreteszi a kapcsolatot
Sokan alkalmazzák ezeket a taktikákat vita közben, pedig nagyon károsak. Ellehetetlenítik az előrelépést.

vita cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden kapcsolatban felmerülnek néha viták, nemcsak a párok, hanem a barátok és a családtagok között is gyakoriak a nézeteltérések. Ezekkel nincs is semmi probléma, hiszen természetesek, sőt még építő jellegűek is lehetnek, ám vannak olyanok is, akik mérgező viselkedésükkel nehezítik a szóváltás pozitív kimenetelét.

A következő elterelő technikákat sokan alkalmazzák, hogy elkerüljék a felelősségvállalást, a hibák beismerését, vagy csak elhessegessenek egy kényes témát. Hosszú távon azonban a felek eltávolodását, a harag és a problémák felgyülemlését eredményezik, hiszen ellehetetlenítik a gondok megbeszélését. 

Témaváltás

Az egyik leggyakoribb módszer a témaváltás: ilyenkor az illető a veszekedés közepén egyszer csak teljesen másra tereli a szót. Ez sokszor akkor fordul elő, ha a másik megkérdőjelezte viselkedését, tettét, vagy rámutatott arra, hogy hibázott. Ilyenkor próbál egy olyan, akár korábbi dologra koncentrálni, amit a partner rosszul csinált, hogy elkerülhesse a számára kellemetlen beszélgetést, illetve a felelősségvállalást is.

A következő mondatok jellemzőek lehetnek ilyenkor:

  • Tényleg? És amikor te ezt csináltad?
  • Bezzeg amikor te ezt csináltad…
  • Csak azért tettem, mert te is…
  • Nem hiszem el, hogy így támadsz, mindig ezt csinálod. Múltkor is, amikor…

Kivetítés

A kivetítés azt jelenti, hogy az ember kiemel magából egy olyan tulajdonságot, amit nem szeret, és ezt a másikra vetíti. Tehát ha például ő hazudott, akkor a partnert vádolja ezzel, vagy ha ő bántotta meg társát, akkor sem ismeri ezt el, hanem párjára fogja az egészet. Saját bűntudatát aggatja a másikra, hogy megszabadulhasson tőle, és homokba dughassa a fejét.

A cikk az ajánló után folytatódik

Támadás

Egyesek a verbális támadást érzik a legbiztosabbnak akkor, ha szorult helyzetbe kerülnek egy vitában. Nem gondolnak bele a következményekbe, egyszerűen csak megpróbálják megbántani a partnert, fájdalmat okozni neki. Így nemcsak a témát terelhetik el, és védekezhetnek, de bűnbakot is csinálhatnak a másikból. A hasonló viselkedés azonban borzasztóan káros, és teljesen tönkreteheti az emberi kapcsolatokat.

Gaslighting

A gaslighting a vitákban is jelen lehet. Ez alapvetően a pszichológiai manipuláció egy formája, amelynek során valaki kétségeket próbál elültetni egy egyénben, hogy megkérdőjelezze saját emlékezetét, észlelését és józanságát. A veszekedések terén általában úgy mutatkozik meg, hogy az egyik fél elbagatellizálja a problémát, valótlannak állít be megtörtént eseteket, olyan dolgokat tagad, amikre egyértelműen van bizonyíték, és igyekszik azt elhitetni a társával, hogy mindent rosszul tud, mindenre rosszul emlékszik. Ezzel nemcsak a vita pozitív kimenetelét teszi lehetetlenné, hanem a másik önértékelését is rombolja.

Ezek a boldog kapcsolat jelei

Az emberek néha hajlamosak azt hinni, hogy a boldog kapcsolatok egyik fő ismertetőjele az, hogy nincsenek nagy veszekedések, esetleg csak kisebb nézeteltérések, és a felek szinte sosem haragszanak egymásra. Pedig valójában ez egyáltalán nem igaz. Arra, hogy a kapcsolat egészséges, erős és hosszú távú lesz, egészen más jelek utalnak. Olyanok, melyeknek sokan nem is tulajdonítanak nagy jelentőséget. Pedig, ha az alábbiakat mind tapasztalja a pár, akkor az egyértelműen ezt mutatja.

Ezt is szeretjük