A mérgezők szülők 5 legfőbb ismertetőjele - Kritizálnak, játszmáznak, és érzelmileg zsarolják a gyerekeiket

A mérgező szülők nagyon káros hatással vannak gyermekeik életére. Ezek a legjellemzőbb szokásaik.

A mérgező szülők ismertetőjelei
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mérgező szülők gyakran hosszú évtizedekig rombolják gyermekük önbizalmát, önértékelését, de az egész életükre káros hatást gyakorolnak. Bár sokszor ezt tudattalanul teszik, fontos mihamarabb felismerni káros szokásaikat.

Ha az ember észreveszi toxikus szokásaikat, akkor a helyén tudja kezelni őket, és valamennyire képes is védekezni ellenük. Ezért is érdemes figyelni a következőkre: ezek a legfőbb ismertetőjeleik.

A mérgező szülők legfőbb ismertetőjelei

Állandó kritizálás

Jellemző rájuk, hogy gyermekük minden döntését megkérdőjelezik és kritizálják, azt éreztetik vele, hogy sosem lehet elég jó. Gyakran az ismerősök gyerekeihez, az osztálytársakhoz hasonlítják, a „bezzeg” kezdetű mondatok pedig szinte mindennaposak náluk. Nem képesek elismerni a sikert, mindig csak elégedetlenkednek, rosszalló megjegyzéseket tesznek, a gyermekük pedig még felnőttként is állandó megfelelési kényszerrel küzd annak ellenére, hogy valahol tudja: szülei irreális elvárásainak sosem felelhet meg.

Játszmák és érzelmi zsarolás

Hogy elérjék céljaikat és befolyásolják a gyereküket, minden módszert bevetnek, játszmáznak, és előszeretettel használják az érzelmi zsarolást. Nem szólnak hozzá, amíg nem teljesül az akaratuk, megsértődnek, bűntudatot keltenek, vagy épp őt kezdik hibáztatni mindenért, ami csak történt. A manipuláció mesterei, nagyon jól tudják, hogy terelhetik olyan irányba gyereküket, amilyenbe akarják, és amit ők megfelelőnek tartanak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

Nem tisztelik a határokat

Nem tartják felnőtt gyermeküket önálló, független embernek, ezért úgy gondolják, mindenbe van beleszólásuk. Nem tisztelik a határait, mindig gyanakodnak, és előfordul, hogy nyomozni próbálnak utána, például elolvassák az üzeneteit, belenéznek a telefonjába. Eszükbe sem jut, hogy gyereküknek is szüksége lenne magánéletre, ha pedig jelzi ezt nekik, annak valószínűleg sértődöttség és veszekedés lesz a vége.

Nem tudnak örülni a gyerek boldogságának

Bár alapvetően a szülők a legjobbat akarják gyerekeiknek, a mérgező szülők esetén ez nem mindig így van. Megesik, hogy egyszerűen nem képesek örülni a boldogságának, kellemetlen érzéseket kelt bennük ez a szituáció, irigyek vagy féltékenyek lesznek rá, és megpróbálják elrontani az örömét, szabotálni a sikereit.

Minden róluk szól

A mérgező szülőkre szinte kivétel nélkül igaz, hogy mindig elintézik, hogy minden róluk szóljon. Bármi is történjék, magukra terelik a figyelmet, ha éppen gyermekükkel történik valami, akkor is elterelik a szót, panaszkodni kezdenek, vagy sajnáltatják magukat. Azt akarják, hogy gyerekük mindent úgy tegyen, ahogy az nekik a legjobb, és saját magukkal jobban törődnek, mint az ő boldogságával.

Innen ismerhetőek fel a mérgező emberek

A mérgező emberek hajlamosak különböző módokon zsarolni másokat, lehúzni a hangulatukat, negatív gondolatokat ébreszteni, konfliktusokat szítani és teljesen a saját befolyásuk alá vonni embereket. Ezért fontos, hogy felismerd őket, és tudd kezelni a viselkedésüket, hiszen hosszú távon rossz hatással vannak rád, sőt, komoly lelki és egészségügyi problémákat is okozhatnak. Pszichológus árulta el, mi alapján tudod azonosítani őket.

Miről ismerheted fel a mérgező embereket? A pszichológus elmondja a jeleket

Szinte mindenki életében vannak mérgező emberek, csak nem ismerik fel őket. Pedig fontos lenne, mert rendkívül rossz hatással vannak másokra.

Elolvasom
Ezt is szeretjük