6 módszer, ami segít megbirkózni a mérgező családtagokkal - Fontos meghúzni a határokat

Így háríthatod és csökkentheted a mérgező családtagok káros hatásait. Ezek a módszerek segítenek megbirkózni velük.

anya lanya
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mérgező családtagok nagyon megnehezítik az ember életét, és káros hatással vannak a hozzájuk közelállók lelkivilágára. Gyakran jellemzőek rájuk az irreális elvárások másokkal szemben, az állandó kritizálás, a lekezelő viselkedés, az érzelmi zsarolás vagy manipuláció, a bűntudatkeltés, a kihasználás - vagy éppen az, hogy sosem ismerik el, ha tévednek, és mindig a környezetükben élőket hibáztatják mindenért.

A toxikus viselkedésnek számos különböző fajtája létezik, a családtagok esetén azonban sokkal nehezebb megbirkózni az ilyen személyekkel, hiszen velük általában az ember nem tudja vagy akarja megszakítani, illetve a minimálisra csökkenteni a kapcsolatot. Érdemes ezért a bevetni a következő módszereket, melyek segítenek a problémás rokonokkal. Ám ha úgy érzed, hogy semmi sem válik be, és egészségtelen befolyással vannak rád, kihatnak a mentális állapotodra, akkor nem árt megfontolni azt sem, hogy minimálisra redukáld a velük való találkozást, kommunikációt.

Így birkózz meg a mérgező családtagokkal

Fontos meghúzni a határokat

Ha nem akarsz teljesen a mérgező emberek hálójába kerülni, akkor muszáj meghúznod a határokat. Ez elsőre valószínűleg nem lesz egyszerű, de át kell gondolnod, mi az, amibe nem szólhatnak bele, amit nem tehetnek meg, mi az, amit nem tűrsz el tőlük. Mivel gyakran nem veszik figyelembe a korlátokat, úgy érzik, mindent megtehetnek, ezért fontos, hogy te szabd meg ezeket. Ha olyan témát érintenek, amihez szerinted nincs közük, vagy olyasmit tesznek, amihez nincs joguk, akkor ezt közöld udvariasan. Ha konfliktus lenne belőle, akkor se hagyd, hogy eltántorítsanak, és igyekezz minél előbb véget vetni a nézeteltérésnek.

Az is jó ötlet, ha megpróbálsz leülni velük, és elmondani, mi az, amibe onnantól kezdve nem szólhatnak bele, ez a módszer viszont sajnos nem mindig működik.

Ne hagyd, hogy felhúzzanak!

Jellemző rájuk, hogy gyakran direkt provokálják a másikat, keresik a konfliktusokat, és igyekeznek a magánélet minden apró részletére megjegyzést tenni. Nem könnyű ilyenkor higgadtnak maradni, pedig ez lenne a kulcs: távolodj el tőlük ilyenkor érzelmileg, nyugtasd le magad tudatosan, és ne vedd magadra azt, amit mondanak. Ha azt látják rajtad, hogy nem érték el a várt hatást, akkor nagyobb rá az esély, hogy egy idő után feladják a próbálkozást.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Ne ossz meg mindent a magánéletedről!

Az is jó megoldás, ha tartod a távolságot, és nem osztasz meg velük olyan részleteket a magánéletedből, amiket nem muszáj. Ezzel érzelmileg eltávolítod magad tőlük, és kevesebb esélyt adsz nekik a támadásra, kötekedésre. 

Kerüld a témákat, amikről nem akarsz beszélni!

Előfordulhat, hogy olyan dolgokról kérdezősködnek, amikről úgy érzed, nem tartoznak rájuk, vagy amikről nem szeretnél beszélni velük a kellemetlenségek elkerülése érdekében. Ilyenkor ne hagyd, hogy erőltessék a választ, ne engedd, hogy csak azért is kihúzzák belőled a feleletet. Tereld el a szót, kérdezz vissza, hogy másra irányítsd a figyelmüket, de akár azt is mondhatod, hogy nem szeretnél most erről mesélni.

Maradj ki a konfliktusokból!

A mérgező családtagokra jellemző, hogy szítják a vitákat, kibeszélnek másokat a hátuk mögött, és sokszor ebbe az egész rokonságot be akarják vonni. Ha szeretnéd elkerülni a vitákat, és nem akarod, hogy a rosszindulatuk vagy a pletykálkodás szívják le az energiáidat, akkor egyszerűen háríts, és maradj ki ezekből. Mondd, hogy nincs időd, kedved beszélni, ne alkoss véleményt másokról, így kivonhatod magad a problémás helyzetekből.

Legyen, akivel megoszthatod a nehézségeket!

Sokkal könnyebb megbirkózni a toxikus emberekkel, ha van valaki olyan hozzád közel álló, akinek mindent elmesélhetsz, aki támogat, és aki reálisan, kívülről látja az egész helyzetet. Legyen szó egy jó barátról vagy egy partnerről, a lényeg, hogy oszd meg vele, ha bánt a családtagok viselkedése. Könnyebb feldolgozni a hasonló szituációkat, ha áll melletted valaki, akinek kiöntheted a lelkedet, és akitől tanácsot kérhetsz.

Innen ismerheted fel a mérgező embereket

Nem mindig könnyű felismerni a mérgező embereket, de van néhány olyan figyelmeztető jel, ami arra utal, hogy toxikus személlyel van dolgod: pszichológusok árulták el, mire érdemes figyelni.

Ezt is szeretjük