A mérgező anyós 6 legjellemzőbb szokása: nem csak az utal rá, ha mindig mindent jobban tud

Ha a következő viselkedéseket tapasztalja valaki, valószínűleg mérgező személyiségű anyóssal áll szemben.

anyos

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokak környezetében élnek mérgező emberek, ráadásul gyakran nemcsak a távoli ismerősök között vannak ilyen személyek, hanem a közeli családtagok között is. Nem olyan ritka például az az eset sem, hogy az ember mindennapjait egy ilyen anyós nehezíti meg.

A partner szüleivel nem mindig könnyű egy hullámhosszra kerülni, és jó kapcsolatot kialakítani, ám mindegyik fél érdekében érdemes erre törekedni. Előfordul azonban, hogy az édesanya viselkedése szinte ellehetetleníti az egészséges viszonyt. A következő jelek arra utalnak, hogy az anyós mérgező személyiség: nem csak az jelzi a problémát, ha mindig mindent jobban tud.

Kontrollmánia

Mindent kézben tart, semmiben sem enged, és szinte ki akarja sajátítani a felnőtt gyermekét? Mások helyett hoz kéretlen döntéseket? Megsértődik, ha valami nem úgy alakul, ahogyan azt szeretné? Ha ezeket tapasztalod, egyértelmű, hogy kontrollmániás szülővel állsz szemben, aki mindent egyedül akar irányítani. Ezzel persze jócskán megnehezíti családtagjai életét, és rengeteg konfliktust kreál - ám akármit is tesz, nem szabad mindenben engedni neki. 

Természetesen azzal nincs gond, ha csak elmondja a véleményét, vagy tanácsot ad, de az életével kapcsolatban mindenkinek, illetve minden párnak saját magának kell döntenie.

Érzelmi játszmák

A toxikus személyekre jellemző a játszmázás. Ha valamit el akarnak érni, vagy valakit manipulálni szeretnének, akkor minden létező eszközt bevetnek a cél érdekében, többek között az érzelmi zsarolást, a hibáztatást, a megfélemlítést is. Sőt gyakran felveszik az áldozatszerepet, vagy addig nem szólnak a gyermekükhöz, amíg meg nem valósul a kívánságuk.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Állandó kritizálás

Szintén intő jel, ha a szülőnek semmi sem jó, és állandóan kritizálja fia vagy lánya párját, annak döntéseit. A mérgező anyós gyakran érzékelteti, hogy az ő gyermekének senki sem elég jó, és sokszor még az olyan apróságokba is beleköt, mint a takarítás vagy a főzés. Folyton felemlegeti a régi hibákat, és ezekkel próbálja kínos helyzetbe hozni az új családtagot. Bármit is tesz a menye vagy a veje, soha semmivel sem elégedett, és dicséret vagy elismerés helyett mindenre csak bántó, gonoszkodó megjegyzésekkel reagál.

Úgy tesz, mintha nem is léteznél

Az sem ritka, hogy egyenesen úgy tesz, mintha gyereke társa nem is létezne. Figyelmen kívül hagyja a kéréseit, nem reagál a kérdésekre, félbe szakítja, vagy témát vált beszélgetés közben, és ha kikérné a többiek véleményét, őt biztosan nem kérdezi meg. Teljesen ignorálja az illetőt, így érzékelteti vele, hogy nem tartozik a családhoz.

Nem tiszteli a határokat

Nagyon gyakori az is, hogy a mérgező anyós nem tiszteli a határokat. Ez számtalan módon megnyilvánulhat, például abban, hogy mindig váratlanul állít be a párhoz, túl sok időt tölt náluk, folyamatosan hívogatja gyermekét, vagy beleszól még a legszemélyesebb dolgaikba, illetve a gyereknevelésbe is. Szinte nem hagyja, hogy a szerelmesek saját, önálló életet éljenek, ez pedig borzasztóan káros lehet mindannyiuk számára. 

Társaságban teljesen megváltozik

Nagyobb társaságban általában nem mutatja a rosszabbik oldalát, sőt kifejezetten kedves, nyájas a menyével vagy a vejével. Teljesen megváltozik a viselkedése, hiszen azt szeretné, hogy mások azt lássák, milyen jól bánik a családtagjaival. A csendes célozgatások viszont néha ekkor sem maradnak el - persze csak akkor, ha a többiek nem hallják.

A mérgező emberek viselkedése nem mindig tudatos, és gyakran gyermekkori problémák, korábbi traumák eredményezik a toxikus hozzáállást, szokásokat. Bármi is áll azonban a háttérben, nem szabad hagyni, hogy negatív hatással legyenek mások életére. A legjobb, ha a családtagok nem veszik magukra a megjegyzéseit, próbálnak meglepő kedvességgel reagálni, vagy épp beszélgetést kezdeményeznek a problémákról. Ha azonban sehogy sem változik a helyzet, a kevesebb együtt töltött idő és egy pszichológus bevonása is segítséget jelenthet.

Így kezeld a mérgező embereket

Vannak olyan pszichológiai trükkök, amikkel gyorsan leszerelheted a mérgező embereket, és megelőzheted, hogy negatív hatással legyenek rád. Sorra vesszük a leghatékonyabbakat.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük