A mérgező perfekcionizmus 4 jele a munkahelyen - Az is jelezheti, ha mindig kicsúszol a határidőkből
A mérgező perfekcionizmus nemcsak a karrierre káros, hanem a mindennapi életre és az egészségre is. Folytonos stresszt és szorongást okozhat.

no laptop
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A perfekcionizmus alapvetően egy pozitív tulajdonság, ám a tökéletességre való törekvés káros mértéket is ölthet. Előfordul, hogy nem előremozdítja a karriert, hanem hátráltatja, és sok felesleges stresszt, szorongást okoz az embernek.

De honnan tudhatod, hogy túlzottan magas elvárásokat állítasz magad elé, és mérgezővé vált ez a szokásod, jellemvonásod? Ha a következő jeleket tapasztalod, egyértelműen erről van szó.

A mérgező perfekcionizmus jelei

Mindig kicsúszol a határidőkből

Ha azt veszed észre, hogy mindig csak tolod magad előtt a határidőket, és nem mered leadni a munkádat, mert úgy érzed, sosem tökéletes, vagy folyamatosan rettegsz attól, hogy nem elég jó, akkor nagy valószínűséggel mérgező perfekcionizmussal küzdesz. Az emberek ilyenkor gyakran tapasztalják magukon, hogy minden feladat előtt idegesek, és mindennek nehezen állnak neki, mert félnek, hogy nem tudják maximális minőségben teljesíteni őket. 

Ezzel azonban csak azt érik el, hogy megbízhatatlannak, problémásnak gondolják majd őket a feletteseik, és előfordul, hogy mások munkáját is megnehezítik, nem csak saját életüket.

Csak arra tudsz gondolni, ami nem sikerült

Az is jellemző, hogy az érintettek csak a ballépéseikre, bukásaikra tudnak koncentrálni, és mindenre, ami nem sikerült, a sikereikre viszont sosem gondolnak. Nem érzik át, nem veszik igazán tudomásul az elismerést, a dicséreteket, amikor pedig elérik céljaikat, szinte nem is örülnek, hanem azonnal a következő tennivalón agyalnak. Ez azonban hosszú távon állandó stresszhez, boldogtalansághoz és kiégéshez vezet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Félsz, hogy nem látnak tökéletesnek

A perfekcionisták nagyon kritikusak önmagukat illetően, és még a kollégáik, ügyfeleik társaságát is gyakran kerülik csupán azért, mert félnek, hogy mi lesz, ha nem találják majd őket hibátlannak, tökéletesnek mások, esetleg nem lesznek szimpatikusak valakinek. Ha kommunikálniuk kell valakivel, sokszor azon gondolkodnak, mit mondjanak, hogy megkedveljék őket, nem merik elengedni magukat, nem merik felfedni igazi énjüket, mert attól tartanak, hogy nem elég jók, nem elég szerethetőek.

Irreális elvárások

Gyakori, hogy teljesíthetetlen, irreális elvárásokat támasztanak magukkal, sőt néha másokkal szemben is. Nem tűrik, ha hibáznak, borzasztóan megviseli őket, ha valamit elrontanak, pedig ez teljesen természetes dolog. Folyton attól félnek, hogy valaki nem lesz velük elégedett, és olyan dolgokat várnak el maguktól, amiket lehetetlen teljesíteni.

A mérgező perfekcionizmust fontos felismerni, és tudatosan tenni kell ellene. Fogadd el, hogy senki sem tökéletes, és attól, hogy valaki hibázik, még ugyanúgy lehet kiváló munkaerő. Igyekezz kihozni magadból a maximumot, de próbáld reálisan látni az életet, a feladatokat, és ne törődj túl sokat mások véleményével. Tudatosítsd magadban, hogy elég jó vagy, koncentrálj azokra a sikerekre, amiket elértél, és ne hagyd, hogy a stressz, a szorongás átvegye az irányítást a mindennapjaid felett. Ha valaki úgy érzi, egyedül nem tud hatékonyan megküzdeni a problémával, érdemes szakértő segítségét kérni.

A sikeres emberek szokásai

A kitartás, a tehetség, a talpraesettség és a fejlődni, valamint tanulni akarás mellett más, néha már-már apróságnak tűnő szokások is hozzájárulnak ahhoz, hogy elérik céljaikat. A Medium oldala most azt a tíz dolgot gyűjtötte össze, ami csak a legsikeresebbekre, tehát nagyjából az emberek 1%-ára jellemző.

Ezt is szeretjük