1, 3, 7 év: a legkritikusabb vízválasztó a kapcsolatban
Féderer Ágnes az okokról
Három kritikus év a kapcsolatban.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Jó jel, ha nem számolod az együtt töltött hónapokat, éveket, csupán megéled azokat minden széppel és persze az esetleges zökkenőkkel együtt.

Van azonban néhány olyan küszöb, amelyen érdemes megfontoltan átlépni. Íme, 11 olyan szó, amely iránytű helyett mutat utat.

Az első év az elköteleződésé

Bár kevesen gondolnak rá - hiszen a szerelem ilyenkor még mindent visz -, bizony ez talán a legtöbb kérdőjelet és kétséget felsorakoztató időszak. Ha az első 12 hónapot egyetlen szóval kellene jellemezni, az összecsiszolódás fejezné ki legtalálóbban a történéseket.

A randevúzunk, aztán együtt járunk után elérkezik az összeköltözés ideje. Aki már próbálta, pontosan tudja, hogy ez még nem a révbe érkezés. Hiszen hatalmas változásokat kell menedzselni és persze túlélni, méghozzá olyan átalakulásokat, amelyek olykor komoly próbatételnek is felfoghatók.

Vége a csak az számít, amit én szeretnék korszaknak, a többes szám első személy új életet jelent. És bizony úgy lehet teljes a "mi", hogy közben egyik fél sem téveszti szem elől a saját céljait, jövőképét.

Nem véletlen, hogy ez az összetartó szabályok kialakításának és persze az első komoly viták ideje is. Egy a lényeg, az első évfordulótokon már ott kell, hogy legyen az érzés: őt akarom, ő pedig velem tervez.

A harmadik évben a világ fehér vagy fekete

Ez az a fordulópont a párkapcsolatokban, amikor hirtelen minden egyértelművé válik. Mintha szemüveget váltanál, végre élesen látod a párodat. Már nem tudsz szemet hunyni az alakja/ viselkedése/szokásai - és így tovább - felett. Egyértelmű, hogy vele együtt a netán kiállhatatlan családtagjait is vállalnod kell. Nem odázhatók el a nagy közös döntések sem: hol éljünk, hogyan éljünk, vállalunk-e gyerekeket. Azaz nem árt, ha a sajátodénak érzed és szereted azt az életet, amit vele töltesz. Három szóval kifejezve mindezt: elfogadás, bizonyosság, felelősségvállalás.

Amennyiben egy is hiányzik közülük, el kell gondolkodnod azon, tényleg mellette van-e a helyed. Az nyer, aki álmok helyett a valósággal barátkozik meg. Kérdés azonban továbbra is: ami van, vajon elégséges-e ahhoz is, hogy a jelenből majd boldog jövő lehessen.

Így mentsd meg a kapcsolatod

Minden kapcsolatban előfordulhat, de ha a hullámvölgy mélyebbnek bizonyul, mint hitted, ezek segíthetnek.

A hetedik évvel eltűnnek az illúziók

Valahogy legalább 2555 közösen eltöltött nap kell ahhoz, hogy felhagyj a reménykedéssel, megváltoztathatod a párodat. Talán ennyi időt bírunk ki megalkuvással. Ennyi idő alatt már biztosan megélünk olyan helyzeteket, amelyekben eláruljuk magunkat, és megmutatjuk egymásnak, kik vagyunk valójában. Azaz hét évnél tovább nem lehet álarcot viselni.

Esetleg pont ennyi idő alatt változunk úgy, hogy az felnagyítja a különbözőségeket, és ezzel eltávolít a szintén formálódó másiktól. Előfordulhat még az is, hogy egyikőtök túl sokat adott, amit a másik nem volt képes hasonló ütemben viszonozni, ezért mostanra nyakig eladósodott. Mindenképpen hét nehéz szó következik, amelyek lezárnak egy fontos előkészítő szakaszt, és közben új, netán életre szóló fejezetet nyitnak: tűrőképesség, megértés, alkalmazkodás, őszinteség, önérvényesítés, kölcsönösség, no és persze szeretet.

Tart, ameddig csak lehet

Az a jó a szerelemben, hogy semmi sem racionális és kiszámítható. Ami ma igaz, az holnapra teljesen átíródhat. Ami bejön az egyik párnak, az szétszakítja a másikat. Ezért kell megbecsülni minden egyes pillanatát. Valójában már az első randevún kiderül szinte minden. Csak várunk még egy évet, hogy bizonyítékokat gyűjthessünk arra, amire ott ráéreztünk. Két évvel később már általában felismerjük, és tudatosul is, hogy tényleg nem tévedtünk. Ám olykor még négy évet habozunk ahhoz, hogy végre bevalljuk magunknak, tényleg ez az, amit akarunk. Illetve azt, hogy mégis másra vágyunk.

Ezt is szeretjük