Innen tudhatod, hogy készen álltok-e az összeköltözésre
Bizonyos kritériumoknak meg kell felelnetek, ha nem szakításra vágytok összeköltözés után.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A párkapcsolatokban az egyik legnagyobb mérföldkő, amikor a pár úgy dönt, összeköltözik. Olyasféle döntés ez, mint a házasságé, hiszen azzal, hogy két ember kimondja, szeretne összeköltözni, valahol nyilatkozatot tesz arról is, hogy össze szeretné egymással kötni a mindennapjait, kis túlzással az életét. Igaz, ebben az esetben nincsenek papírok, nincsenek gyűrűk, nem rendeznek ceremóniát sem, és egy esetleges szétköltözés sem jár akkora hercehurcával, mint egy válás.

A dolog súlyosságát persze mindkét fél megérzi, és egyiküknek sem egyszerű dűlőre jutni, itt van-e már az ideje az összeköltözésnek, valóban jó ötlet-e a dolog, és nem lesz-e szakítás a vége, ha túl sok időt töltenek egymással onnantól kezdve.

Mikor jön el az ideje?

Ha ezt latolgatjátok, ez az egyik legfontosabb kérdés. Az összeköltözés ugyanis nem tréfadolog. Általa lezárul egy időszak, és elkezdődik egy másik, a közös életeteké.

Közös lakásban lakni, esetleg új környéken, új útvonalon munkába menni, új környezetbe hazatérni, minden nap együtt ébredni és elaludni - innentől ez fog rátok várni. Hogy mikor van itt az összeköltözés ideje, illetve mikor korai, arról a psychcentral.com oldalon található cikk ír, mely Robert Solley San Franciscó-i párterapeuta gondolatait foglalja össze a témában.

Solley pontokba szedve fogalmazza meg, milyen feltételeknek kell meglenni, hogy az összeköltözés jól időzített legyen. Ha ezek nincsenek meg, rossz ötlet, de legalábbis korai az összeköltözés.

Legalább hat hónapos kapcsolat

Solley szerint ennyi idő minimum kell, hogy egy pár józan döntést hozzon, és ne a kezdeti lelkesedés vigye bele a súlyos döntésbe.

Azonos elképzelések az összeköltözésről

Tudnotok kell, és azonosulnotok kell egymás elképzeléseivel az összeköltözésről. Ha mindketten egészen mást láttok bele a dologba, később viták, sőt, szakítás lehet belőle.

Igen a következő kérdésekre

Jól érzitek együtt magatokat? Hallgattok egymás szavára? Ott vagytok egymásnak a bajban? Bármit elmondhattok egymásnak? Meg tudjátok beszélni a problémákat? Megbíztok egymásban?

Jó konfliktuskezelés a kapcsolatban

Nagyon fontos, hogy párként is meg tudjátok oldani a konfliktusokat, mert ha lakótársak is lesztek, akár egy WC-papír-guriga miatt is összekaphattok. Sok kicsi vita pedig sokra megy.

Szilárd megegyezés a pénzügyekről

Meg kell beszélni előre, hogy miként alakulnak a pénzügyek. Felezitek a kiadásokat, vagy megosztjátok őket? Mindebben egyetértésre kell jutnotok összeköltözés előtt.

Terv a mindennapokra

Mindkettőtöknek tudnia kell, az összeköltözés után milyen feladatok hárulnak majd rá a mindennapokban. Például bevásárlás, főzés, takarítás és így tovább.

Meddig szeretnétek csupán együtt lakni?

Talán egyikőtök csak egy évig tervez együtt lakni házasság előtt, míg a másikótok évekig csak együtt lakni szeretne. Beszéljétek meg - a későbbi csalódottságot elkerülendő!

Az összeköltözés pozitívumai

Ha te és a párod is ilyen döntés előtt álltok, vagy akár csak a te fejedben motoszkál a gondolat egy ideje, nem kell tőle megijedni! Meg kell próbálnotok, illetve próbálnod kicsit más oldalról, és nem az elköteleződés vagy az esetleges negatívumok oldaláról nézni a dolgot.

Ha ugyanis összeköltöztök, az több pozitívummal is jár. Itt vannak például a praktikus dolgok. Ha eddig is állandóan egymásnál voltatok, ezentúl nem kell nagy hátizsákkal mászkálni haza váltás ruháért. Nem kell két albérletet, két rezsit, két közös költséget fizetni, tehát kiadások szempontjából is jó ötlet.

Másfelől sok időt tölthettek együtt. Lehetnek vitahelyzetek, amikor láthatjátok, hogyan viselkedik a másik például egy be nem fizetett számla láttán, vagy egy üresen a hűtőbe visszarakott tejesdoboz miatt.

A kapcsolatotokat elmélyítheti, hogy a napnak olyan szakában, illetve olyan helyzetekben is együtt vagytok, amikor korábban még nem. Látjátok egymást álmosan, stresszesen a munkából hazatérve, esetleg betegen.

Korábban ilyen esetekben talán lemondtátok volna a randit, de az összeköltözés után nem lesz szituáció, amelyben ne látnátok a másikat. Persze, ez fontos is, ha ugyanis hosszú távú terveitekben a házasság is szerepel, kell, hogy lássátok egymást kinyúlt mackónadrágban, fáradtan, elgyötörten, hiszen azok ugyanúgy ti vagytok.

Ezt is szeretjük