Amiért a legtöbben félnek az összeköltözéstől - 5 nehézség, amin úrrá lehetsz

Ezekre kell figyelni ahhoz, hogy minden zökkenőmentesen menjen.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az összeköltözés sokak számára a kapcsolat természetes lépcsője, és jelzésértékűnek tekintik, ha a párjuk nem osztozik lelkesedésükben az együttlakás iránt. Nem mindenkinek természetes folyamat azonban ez, hiszen többeket szorongással tölt el, és különböző kifogásokkal igyekszenek elhalasztani a döntést.

Míg fontos tudni, hogy addig nem érdemes erőltetnetek az összebútorozást, amíg bármelyikőtök nem érzi magát rá késznek, nem lehetetlen közösen megoldást találni a felmerülő ellenérvekre.

Van, aki a széthagyott zokniktól, míg más a nem kívánt látogatóktól tart. Bármilyen cikinek vagy irreálisnak tartott félelmed is van az összeköltözéstől, mindenképp hozd szóba, mert attól nem oldódik meg semmi, ha csendben rettegsz, így viszont közösen hozhattok szabályokat. Íme, néhány gyakori félelem.

Elrontja a kapcsolatot

Az együttlakás általában az együttműködési készség mércéje, és ez döntheti el, hogy képesek vagytok-e hosszú távon is együtt maradni. Van, aki viszont attól fél, hogy épp az együttlakás ronthatja el a kapcsolatot. Ha szorongást okoznak a körülmények, mert valamelyik fél számára nem megfelelően vagy nem igazságosan oszlanak el az anyagi terhek, vagy kicsi a tér, az valóban lehet hátráltató tényező. A siker azonban sokkal inkább múlik a hozzáállásotokon.

Azért, hogy csökkentjen a kezdeti szorongás, érdemes próbaidőt adnotok az együttlakásból. Nem biztos, hogy ha jelenleg nem működik a közös otthon projektje, akkor sosem fog.

Ha nem semleges terepen kezdtek, tanácsos először egyikőtöknél, azután a másiktoknál eltölteni bizonyos időt, mert hazai pályán mindenki másképp viselkedik, mint idegenben.

Pénzügyi stressz

Bár az együttlakás elvileg kifizetődőbb anyagilag, mint a különélés, ha a felek hasonló anyagi helyzetben élnek. De mindezzel együtt járhat a másikért vállalt több felelősség is. Ha valaki nehezebb anyagi helyzetbe kerül, vagy túlköltekezik, az feszültségforrás lehet. Ezért érdemes megbeszélnetek, hogy ki mennyit vállal a költségekből. Ha azonban már az elején attól félsz, hogy neked kell nagyobb anyagi terhet viselned, döntsd el, hogy vállalod-e, és ha feszültség keletkezik benned emiatt, vagy másképp nézel a párodra, inkább ne menj bele. 

A fogkrémestubus-szindróma

Az eltérő szokások gyakori konfliktusforrást jelentenek, de ha zavar valami a párodban, olyan megoldást keress, melyben nem az az elégedettséged függvénye, hogy a párod megváltozik-e. Például, ha azzal kerget az őrületbe, hogy nem csavarja vissza a fogkrémestubus tetejét, válasszatok olyan tubust, melyről nem lehet leszedni a tetőt. Gondolj arra, hogy neked is ezer olyan szokásod lehet, mely a párodat idegesíti, és sokszor nem is maga a szokás a probléma, hanem az ahhoz társított gondolat és érzés. Érdemes tehát azon is gondolkoznod, hogy mi lehet az oka, ha felbosszant az adott cselekedet.

Házimunka

A házimunka megosztása szintén nem mindig könnyű feladat, főleg, ha az egyik fél kevésbé vesz részt az otthoni feladatokban, mint a másik. Ez megelőzhető azzal, ha felosztjátok a teendőket. Egyezzetek meg abban, hogy ki mit vállal, akár írásba is adhatjátok. Így, ha valamelyik munka kevésbé látványos eredménnyel jár, akkor sem marad észrevétlen.

A függetlenség elvesztése

Bizonyos mértékű saját tér, függetlenség és egyedüllétre fordítható idő az együttélés során is fontos, és erre érdemes mindkettőtöknek figyelnie. Az, hogy egy fedél alatt laktok, nem feltétlenül azt jelenti, hogy teljesen feladod magad és az életedet, továbbra is ragaszkodhatsz azokhoz a tevékenységekhez, melyek addig fontosak voltak.

Szerinted mi a legnehezebb az összeköltözésben?

OLVASD EL EZT IS!

nezeget
  • párkapcsolat
  • weboldal

Párkapcsolatmentő weboldal

ijedt-no
  • házasság
  • párkeresés

Ezért nem vagy még férjnél

Ezt is szeretjük