18

Csak felnőtteknek!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

Kiderült: ennyi szex kell az egészséges párkapcsolathoz - Nem mindegy, mióta vagytok együtt

A kezdeti légyottok száma erősen redukálódhat már akár egy-két éves párkapcsolat során is. Azonban nem olyan drámai a helyzet, mint sokan gondolják.

szex, mennyi szex, hetente

A szövevényes emlékek között kutakodva sokan ráébrednek arra, hogy szerelmükkel a kapcsolat elején alig tudtak ellenállni egymásnak, az évek múltán azonban csökkent az együttlétek száma.

A kezdeti lelkesedés a kapcsolatok többségében alábbhagy, és ha nem is egy éven belül, de a hosszú párkapcsolat alatt jelentősen csökkenhet a szexuális együttlétek száma. De mikortól ad okot az aggodalomra ez a változás?

Szex: mennyi az annyi?

A legtöbben félnek attól, hogy túl ritkán bújnak össze párjukkal, vagy éppen attól, hogy túl sok intimitásra van szükségük. Minden egyes kapcsolat egyedi megítélést igényel, és ha a probléma éket verne a pár közé, azt egy mély, őszinte megbeszéléssel vagy legvégsőbb esetben párterapeutával meg lehet oldani. De nem kell ennyire előrerohanni.

Sokan félnek attól, hogy nem szeretkeznek elég sűrűn.
Sokan félnek attól, hogy nem szeretkeznek elég sűrűn.
Fotó: anouchka / Getty Images Hungary

Ez a változás ugyanis egy teljesen normális folyamat, és globálisan mindenkit érint. Egy 26 ezer résztvevőt számláló amerikai tanulmány során arra az eredményre jutottak, hogy általában az emberek 54-szer szeretkeznek egy évben, ami körülbelül heti egy alkalomnak felel meg. A házasságban élők körében ez a szám 51 volt. A kutatók szerint tehát ennyi szeretkezés a normális, ennyi kell a boldog kapcsolathoz.

A szex és a boldogság kapcsolata

De vajon kik boldogabbak? Akik gyakrabban gyűrik maguk alatt a lepedőt, vagy akik ritkábban találnak egymásra az ágyban? A válasz talán meglepő lehet, de egy 30 ezer fős kutatás során vizsgálták a kapcsolatot a párkapcsolatban való boldogság érzete és a szexuális együttlétek száma között. Arra jutottak, hogy nem voltak számottevően boldogabbak azok a párok, akik három vagy négy alkalommal szeretkeznek egy héten. Valójában a két csoport pont ugyanannyira volt boldog és elégedett a párkapcsolatával. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Akik heti egynél kevesebbszer hancúroznak, azoknak viszont a szakértők szerint nem árt mélyebben belegondolni a mögöttes okokba. Ha túl sok a veszekedés, gyengül a szerelem érzete, vagy egyszerűen nem jó a másik féllel együtt lenni, az már problémát jelent. Viszont ha csak azért csökkent le a szeretkezések száma, mert sok a stressz, felütötte a fejét valamilyen betegség, túl sok elintéznivaló van, vagy éppen közösen gyermeket neveltek, és arra koncentráltok, nincs okotok pánikolni.

Sőt, az együtt töltött minőségi idő, az érintés és a kézen fogva sétálások száma néha jobban mutatja egy partner felé a ragaszkodást és a szerelmet, mint a szex mennyisége.

par agyban cover
Fotó: fizkes / Getty Images Hungary

Az emberi természet velejárója, hogy mindig összehasonlítja saját ténykedését az élet bármely területéről a többiekével, és hajlamos magának olyan képzelt elérendő kvótákat kitalálni, mint hogy mennyi barátjának kellene lennie, vagy épp hányszor illene szeretkezni élete párjával. Ilyen számok nincsenek, mindenkinek egyedi élettörténete van, melyhez egyedi igények társulnak, így ne érezze magát senki rosszul, akinek csak heti egy alkalom fér bele az életébe. Nem lehet mindenki ugyanolyan, és az egyik nem jobb a másiknál: a lényeg csupán az, hogy mindkét fél elégedett legyen. Ha pedig ez nem így van, őszinte kommunikációra, kompromisszumokra és változtatásra van szükség.

Romantikus képek őszintén újragondolva

Peter Nidzgorski klasszikus képregényrajzokat gondolt teljesen újra. Szatirikus, ironikus és lehangoló, ám sok esetben ma tényleg valóságosnak számító mondatokat szúr az ábrákba, melyekkel a jelenlegi szokásokat, párkapcsolatokat parodizálja ki.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük