6 mozdulat, ami azonnal leleplezi a manipulátort - Befolyásolni próbál a másik, ha ezt csinálja

Ezekkel a mozdulatokkal próbálja befolyásolni a manipulátor a környezetét. Érdemes figyelni rájuk beszélgetés közben.

A manipulátorok mozdulatai
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ember szándékairól, gondolatairól sokszor még tudattalanul is árulkodnak a mozdulatai, de az is előfordul, hogy valaki tudatosan irányítja úgy a testbeszédét, hogy hasson a másikra. A legtöbben azonban nem figyelnek azokra az apró jelekre, amik lebuktatják például még a hazudozókat vagy éppen a manipulátorokat is.

Bár egy-egy apró taktikát szinte mindenki bevet néha, hogy rávegye a másikat arra, amit ő szeretne, de vannak olyanok, akik önző célokkal szinte állandóan befolyásolni próbálják a környezetüket, és arra törekednek, hogy mindig az történjen, ami nekik jó, sőt gyakran megpróbálják aláásni beszélgetőpartnerük önbecsülését, vagy elbizonytalanítják őt a döntéseiben. És szándékaikat gyakran kísérik jellemző mozdulatok is: a következők segítenek leleplezni a manipulátort.

A manipulátorok jellemző mozdulatai

Pótcselekvések

Ha a másik türelmetlenül topog a padlón a lábával, az ujjaival kopog az asztalon vagy a combján, esetleg elkezd kattintgatni egy tollat, az nem biztos, hogy csak egy idegesítő pótcselekvés. Egyrészt árulkodhat arról, hogy az illető ideges, vagy unja a beszélgetést, másrészt azonban az is megeshet, hogy bosszúságot, türelmetlenséget akar üzenni ezzel partnerének, hogy bűntudatot keltsen benne, összezavarja, vagy elhamarkodott, akár a saját érdekeivel ellentétes döntést hozzon.

Állvakarás

Sokszor hozzáér az állához, esetleg piszkálja, simogatja, vakarja azt? Ez szintén gyanúra adhat okot. Ezzel a taktikával ugyanis sokan bizonytalanságot, önbizalomhiányt akarnak sugallni, és ráveszik a másikat, hogy megsajnálja őket, engedjen nekik, és rábólintson arra, amit szeretnének. Ha pedig szívességkérés közben csinálja ezt az illető, szinte biztos, hogy a hatásosság érdekében veti be a mozdulatot.

A kéz és a nyak dörzsölése

A tenyerek összedörzsölése a filmekben és a rajzfilmekben is gyakran megjelenik a gonosz karaktereknél, nem véletlenül. Ezzel a viselkedéssel ugyanis az ember általában rossz hátsó szándékot jelez, illetve dominanciát, bosszúságot vagy sietséget üzenhet. De a nyak érintése, végigsimítása is árulkodhat hasonló szándékról, valamint idegességről, bűntudatról egyaránt - mely érzésekkel a manipulátorok is gyakran szembesülnek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Sok pislogás és hosszú szemkontaktus

Általánosan elterjedt vélemény, hogy aki hosszú szemkontaktust tart, az őszinte, és a valóságot mondja. Ez viszont nem mindig így van. A manipulátorok gyakran vagy szándékosan csinálják ezt, pont azért, hogy jót feltételezzen róluk a másik, vagy éppen azért, mert figyelik áldozatukat, és meg akarják állapítani, bedől-e a trükkjeiknek. 

Érdemes azonban figyelni még a pislogást is, ha ugyanis túlságosan gyakorivá válik, az megnövekedett adrenalinszintről, stresszről vagy félelemről árulkodhat.

baratok beszelgetes cover
Fotó: AJ_Watt / Getty Images Hungary

Gyakori testhelyzetváltás

A pozícióváltást arra használhatják, hogy elhitessék partnerükkel azt, hogy kellemetlenül érzik magukat az adott téma vagy helyzet miatt, és elérjék, hogy a másik változtatni próbáljon, illetve az ő kedvük szerint cselekedjen.

Mozdulatok, amikkel mindenkiben szimpátiát keltesz

Azt biztosan te is tudtad, hogy a testbeszéd nagyon sokat számít az ismerkedéskor, és később a kommunikáció során is, de nemcsak az fontos, hogyan gesztikulálsz, hanem akár az is lényeges lehet, hogy milyen irányban állsz, vagy merre néz a lábfejed. Nézd végig a képeket, és tudd meg, mit kell tenned a találkozás utáni első percekben ahhoz, hogy biztosan elnyerd a másik szimpátiáját.

10 mozdulat, amivel tudat alatt mindenkiben szimpátiát keltesz: figyelj rájuk az első percekben

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük