Mi az, amit a magas érzelmi intelligenciájú emberek gyakrabban mondanak ki másoknál?

A magas érzelmi intelligenciájú emberek sok mindent másképp csinálnak, mint a legtöbben. Van például egy mondat, amit sokkal gyakrabban használnak másoknál.

kollegak
beauty and style
Top olvasott cikkek

A magas érzelmi intelligenciájú személyek nemcsak saját érzelmeiket tudják jobban kezelni, hanem másokét is. Könnyebben közel kerülnek az emberekhez, beszélgetőpartnereik úgy érzik, végre megérti őket valaki, átérzi a helyzetüket. 

Akinek kiemelkedő az EQ-ja, az a konfliktusokat is könnyebben képes elsimítani. És nem csupán azért, mert jól bánnak az emberekkel, hanem azért is, mert képesek beismerni a hibáikat. Van is egy mondat, amit sokkal gyakrabban használnak az átlagnál.

Amit a magas EQ-jú emberek gyakrabban mondanak

Sokan nem hajlandóak bevallani, ha valamit rosszul csináltak, inkább tagadnak, vagy a szőnyeg alá söprik, illetve másokra kenik a dolgot. A magas érzelmi intelligenciájú emberek azonban bevallják, ha valamit elrontottak: ezért is mondják sokkal többször azt, hogy „hibáztam, sajnálom”.

Ezek az egyszerű szavak, bár sokak szemében jelentéktelennek tűnnek, valójában nagyon fontosak és erőteljesek. Sok vezető azt hiszi, nem ismerheti be a hibáit, mert akkor tökéletlennek, törékenynek és sebezhetőnek tűnik alkalmazottai szemében, elveszítik az őket övező tiszteletet, vagy egyszerűen csak a büszkeségüket, az önérzetüket sérti, hogy valamit nem jól csináltak. Pedig mindenki hibázik, és a kiemelkedő EQ-jú személyek azt is tudják, hogy ezzel nincs is semmi gond. Sőt, sokkal szimpatikusabbá, szerethetőbbé válnak, ha elismerik ezt, és hatékonyabbá válhat a közös munka.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

De nemcsak a főnökök rosszak a bocsánatkérésben, hanem alapvetően az emberek nagy része is. Rengetegen vannak, akik nem képesek beismerni a hibáikat. A fentebb említett mondatnak pedig még nagyobb ereje van a sok hamis bocsánatkérés között. Sokan ugyanis úgy kérnek elnézést, hogy szavaikban ott rejtőzik az üzenet: valójában nem gondolják, hogy elrontottak valamit, és a másiknál lehet a gond. A „sajnálom, hogy így érzel/így gondolod…” és a „sajnálom, hogy felzaklattalak…” kezdetű mondatok pontosan ilyenek.

Az alázatosság nagyon fontos a munkahelyeken, és a magas érzelmi intelligenciájú vezetők jól tudják ezt. Képesek felismerni, ha megbántottak valakit, elrontottak valamit, és nem félnek ezt a megfelelő módon korrigálni. Könnyen azonosítják saját érzelmeiket, tisztában vannak azzal, ha frusztráltak, védekező vagy tagadó magatartást vettek fel, és tudatosan a helyes reakció irányába terelik önmagukat. Ha pedig a bocsánatkérés az, akkor ettől sem ódzkodnak.

Amit az érzelmileg intelligens emberek nem csinálnak

A magas érzelmi intelligenciával rendelkezők néhány dologban különböznek másoktól, például vannak dolgok, szokások, amik rájuk egyáltalán nem jellemzőek. A következők kerülése kiegyensúlyozottabbá, boldogabbá és sikeresebbé teszi őket. Tudatos elhagyásukkal mindenki dolgozhat egy kicsit az EQ-szintjén.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük