18

Csak felnőtteknek!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

"Drágám, most nincs kedvem!"

A lustaság és frigiditás határa

Napi egy? Heti egy? Havi egy? Mindenkinél más és más. De vajon hol kezdődik a frigiditás?

Délebbre szexelnek, északon nem

Egy holland felmérés szerint Európa északi országaiban az emberek nem szeretkeznek annyit, mint délen. Okként az éghajlatból, időjárásból, környezetből adódó közhangulatot határozták meg.

Ugyanez a felmérés az országok szociális hálóját és gazdasági helyzetét nagyító alá véve azt az eredményt hozta ki, hogy a nagyon gazdag és a nagyon szegény területeken szintén kisebb az emberek vágya. Viszont ahol a jólét és a problémák váltakozva lépnek fel, mindenki le akarja tépni a másik ruháját. Hogyan lehetséges ez?

Minél több impulzus ér minket, annál aktívabb szervezetünk, annál több érzelem megy rajtunk keresztül. Egész egyszerűen nem süllyedünk bele a semmittevés és a problémamentesség langyos posványába. Ez pedig szexuális aktivitásunkon is tökéletesen tükröződik.

Mit jelent az, hogy lusta vagy?

A lustaságot ne keverd össze a szexuális problémákkal, testi zavarokkal vagy a libidóhiánnyal. Az, hogy nem csinálod, még nem jelenti azt, hogy nem is akarod. Milyen okai lehetnek passzivitásodnak?

Ha nem érzel vágyat

Sokan élnek szerelemben, kiegyensúlyozott párkapcsolatban, ahol minden a lehető legtökéletesebben működik. Kivéve a szexet. És miért? Mert nem kívánják egymást. Ha ismerős az alábbi mondat, akkor megvan, hogy mi a probléma:
„Úgy szeretem, mint a testvéremet!” Hát ez az! A testvérét – általában – nem kívánja meg az ember. Régen ez a viselkedés kimerítette a libidóhiány fogalmát, de miután annál azért jóval komplexebb érzelmi háttérre utal, ma már szexuális anorexiának nevezik.
Ne ess kétségbe, van megoldás. Beszéljetek a problémáról, és együtt dolgozzatok a helyzet javításán. Figyeljetek oda arra, hogy néztek ki otthon, igyekezzetek olyan programokat csinálni, melyek eltérnek a megszokottól, és kifejezetten izgalmasak, vágykeltők.

Ha ritkán érzel vágyat

A ritka szexuális vágy hátterében általában érzelmi bizonytalanság áll. Legtöbbször nem is merjük ezt bevallani, és csak a vágy hiányát vesszük észre. Ez pedig rendszerint feszültséget okoz, férfiaknál sokszor kudarcot, mely csak még tovább növeli a bizonytalanságot. Részleges potenciazavarként élik meg a rendszertelenül váltakozó sikert és sikertelenséget. A probléma megoldása szintén a nyílt és őszinte kommunikációban rejlik. Beszéljétek meg érzelmeiteket, elvárásaitokat.

Ha nagy a vágy, csak épp nincs megvalósulás

Amennyiben azt érzed, hogy partnered kíván, és te is kívánod, de mégsem szeretkeztek, akkor beszélhetünk szexuális lustaságról. Ennek legfőbb jellemzői, hogy:

  • Rendszeresen olyankor nő meg a libidód, mikor az aktus fizikailag kivitelezhetetlen. Mikor nem vagy partnereddel, egy értekezleten, vagy reggel, indulás előtt.
  • Mikor mindketten fáradtan értek haza, és örültök, hogy még az ágyig el tudjátok vonszolni magatokat.
  • Mikor egész egyszerűen nincs okod rá. Például egy veszekedés közben.
  • Amikor a tényleges szeretkezésre kerülne a sor, akkor a napközben felgyülemlett vágyakozás egy pillanat alatt elillan.
  • Hirtelen rádtör a fáradság, nincs kedved, és inkább csinálnál bármi mást, csak pont azt nem.

Ennek oka az, hogy egész egyszerűen lusta vagy, és a szexet fárasztónak találod. Ezzel alapvetően nincs is semmi probléma, ez nem betegség vagy kényszeres menekülés. A szexuális lustaság magyarázata mindössze annyi, hogy nem mindenki fizikuma egyforma. Van, akit felfrissítenek a hancúrok, van, aki pedig a szeretkezéshez szükséges energiát egy másik tartalékból meríti. Nem lehet soha annyira fáradt, hogy egy vad éjszakához ne legyen elég ereje.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

Viszont vannak, akiket a szex fáraszt, és zsákként dőlnek az ágyba utána. Ha te is ilyen vagy, akkor valóban nem várható el tőled a napi nyolc-tíz órás munka utáni eszeveszett szeretkezés.

Ebben az esetben lustaságodat nevezhetjük fáradtságnak is, melynek megoldása csak időzítés kérdése. Beszéld meg partnereddel, hogy este te képtelen vagy a szeretkezésre, ne várja ezt el tőled. Légy aktív reggel, hétvégén, szabadság alatt. Pótold be az eddigi lustaságot!

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük