"Drágám, most nincs kedvem!"
A lustaság és frigiditás határa
Napi egy? Heti egy? Havi egy? Mindenkinél más és más. De vajon hol kezdődik a frigiditás?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Délebbre szexelnek, északon nem

Egy holland felmérés szerint Európa északi országaiban az emberek nem szeretkeznek annyit, mint délen. Okként az éghajlatból, időjárásból, környezetből adódó közhangulatot határozták meg.

Ugyanez a felmérés az országok szociális hálóját és gazdasági helyzetét nagyító alá véve azt az eredményt hozta ki, hogy a nagyon gazdag és a nagyon szegény területeken szintén kisebb az emberek vágya. Viszont ahol a jólét és a problémák váltakozva lépnek fel, mindenki le akarja tépni a másik ruháját. Hogyan lehetséges ez?

Minél több impulzus ér minket, annál aktívabb szervezetünk, annál több érzelem megy rajtunk keresztül. Egész egyszerűen nem süllyedünk bele a semmittevés és a problémamentesség langyos posványába. Ez pedig szexuális aktivitásunkon is tökéletesen tükröződik.

Mit jelent az, hogy lusta vagy?

A lustaságot ne keverd össze a szexuális problémákkal, testi zavarokkal vagy a libidóhiánnyal. Az, hogy nem csinálod, még nem jelenti azt, hogy nem is akarod. Milyen okai lehetnek passzivitásodnak?

Ha nem érzel vágyat

Sokan élnek szerelemben, kiegyensúlyozott párkapcsolatban, ahol minden a lehető legtökéletesebben működik. Kivéve a szexet. És miért? Mert nem kívánják egymást. Ha ismerős az alábbi mondat, akkor megvan, hogy mi a probléma:
„Úgy szeretem, mint a testvéremet!” Hát ez az! A testvérét – általában – nem kívánja meg az ember. Régen ez a viselkedés kimerítette a libidóhiány fogalmát, de miután annál azért jóval komplexebb érzelmi háttérre utal, ma már szexuális anorexiának nevezik.
Ne ess kétségbe, van megoldás. Beszéljetek a problémáról, és együtt dolgozzatok a helyzet javításán. Figyeljetek oda arra, hogy néztek ki otthon, igyekezzetek olyan programokat csinálni, melyek eltérnek a megszokottól, és kifejezetten izgalmasak, vágykeltők.

Ha ritkán érzel vágyat

A ritka szexuális vágy hátterében általában érzelmi bizonytalanság áll. Legtöbbször nem is merjük ezt bevallani, és csak a vágy hiányát vesszük észre. Ez pedig rendszerint feszültséget okoz, férfiaknál sokszor kudarcot, mely csak még tovább növeli a bizonytalanságot. Részleges potenciazavarként élik meg a rendszertelenül váltakozó sikert és sikertelenséget. A probléma megoldása szintén a nyílt és őszinte kommunikációban rejlik. Beszéljétek meg érzelmeiteket, elvárásaitokat.

Ha nagy a vágy, csak épp nincs megvalósulás

Amennyiben azt érzed, hogy partnered kíván, és te is kívánod, de mégsem szeretkeztek, akkor beszélhetünk szexuális lustaságról. Ennek legfőbb jellemzői, hogy:

  • Rendszeresen olyankor nő meg a libidód, mikor az aktus fizikailag kivitelezhetetlen. Mikor nem vagy partnereddel, egy értekezleten, vagy reggel, indulás előtt.
  • Mikor mindketten fáradtan értek haza, és örültök, hogy még az ágyig el tudjátok vonszolni magatokat.
  • Mikor egész egyszerűen nincs okod rá. Például egy veszekedés közben.
  • Amikor a tényleges szeretkezésre kerülne a sor, akkor a napközben felgyülemlett vágyakozás egy pillanat alatt elillan.
  • Hirtelen rádtör a fáradság, nincs kedved, és inkább csinálnál bármi mást, csak pont azt nem.

Ennek oka az, hogy egész egyszerűen lusta vagy, és a szexet fárasztónak találod. Ezzel alapvetően nincs is semmi probléma, ez nem betegség vagy kényszeres menekülés. A szexuális lustaság magyarázata mindössze annyi, hogy nem mindenki fizikuma egyforma. Van, akit felfrissítenek a hancúrok, van, aki pedig a szeretkezéshez szükséges energiát egy másik tartalékból meríti. Nem lehet soha annyira fáradt, hogy egy vad éjszakához ne legyen elég ereje.

Viszont vannak, akiket a szex fáraszt, és zsákként dőlnek az ágyba utána. Ha te is ilyen vagy, akkor valóban nem várható el tőled a napi nyolc-tíz órás munka utáni eszeveszett szeretkezés.

Ebben az esetben lustaságodat nevezhetjük fáradtságnak is, melynek megoldása csak időzítés kérdése. Beszéld meg partnereddel, hogy este te képtelen vagy a szeretkezésre, ne várja ezt el tőled. Légy aktív reggel, hétvégén, szabadság alatt. Pótold be az eddigi lustaságot!

Ezt is szeretjük