Ha eltér a felek libidója, egyetlen érintés is konfliktusforrás lehet: párkapcsolati terapeuta mondta el, mi a megoldás
A szakértő elárulta, hogy kerülhetik el a párok, hogy a libidókülönbség szétzilálja a kapcsolatukat.

beszelgeto par agyban
beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden párkapcsolatban előfordulnak olyan időszakok, amikor az egyik fél kevésbé kívánja a szexet, de az sem ritka, hogy valamelyikük alapvetően alacsonyabb libidóval rendelkezik párjánál. Ez az eltérés sok nehézséget okozhat, ha a szerelmesek nem kezelik megfelelően a helyzetet.

Sokszor már egyetlen érintés is konfliktusforrás lehet, ez pedig hosszú távon eltávolodáshoz vezet, és szétzilálja a viszonyt. Szakértő árulta el, mi az oka ennek, és mi lehet a megoldás.

Az érintések is konfliktust okozhatnak

Amikor az egyik fél gyakrabban vágyik az együttlétre, általában többször próbál kezdeményezni, ám a másik ilyenkor a legtöbbször visszautasítja. Az első néhány alkalommal ez még nem okoz gondot, de ha túl sokszor fordul elő, a helyzet mindegyikük számára kellemetlen lesz. A magasabb libidójú partnernek rosszul esik az elutasítás, míg az alacsonyabb libidójú tagban bűntudatot kelt, hogy nem viszonozza a közeledést, de egyben frusztrálja is, hogy a párja többször igényli a szexet. 

Az eredmény az lesz, hogy úgy érzi: minden érintés felhívás a szeretkezésre, mindegyik erotikus töltetű, ezért egy idő után inkább elhúzódik előlük, kerüli társát, és tartja a távolságot. Mindezt persze a másik is észreveszi, így a jelenség eltávolodást és konfliktusokat szül kettejük között.

A nem szexuális töltetű érintések fontossága

Kiaundra Jackson párkapcsolati terapeuta elmondta, rengetegszer beszél a hozzá forduló pároknak a nem szexuális töltetű érintések fontosságáról. Ezek közé tartoznak többek között a puszik és a csókok, az összebújás, az ölelkezés vagy a kézfogás, melyek mind nagy szerepet játszanak abban, hogy szoros legyen a kötelék, és a felek megőrizzék a közeli, intim viszonyt. Ugyanis ha ezek eltűnnek a párok életéből, az gyakran árt a viszonyuknak. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A szakértő hangsúlyozta, kapcsolatra gyakorolt hatásuk egyébként tudományosan bizonyított: szerotonint, dopamint és oxitocint szabadítanak fel, utóbbi pedig köztudottan erősíti a kötődést. Éppen ezért küszködnek olyan sokat azok az eltérő libidójú párok, akiknél szinte alig van jelen nem szexuális töltetű fizikai kontaktus.

Mi a megoldás?

Kiaundra Jackson szerint az nyújthatja a leghatékonyabb segítséget, ha a felek tudatosan igyekeznek elválasztani egymástól a szexet és az érintéseket. Így még akkor is stabil maradhat a viszonyuk, ha a libidójuk ingadozik, vagy nem teljesen egyforma, hiszen az egymás iránti figyelem, a közelség és az intimitás ennek ellenére is megmarad majd. Fontos, hogy megértsék: ha hozzáérnek egymáshoz, az nem feltétlenül kell, hogy felhívást jelentsen szexre. 

par agyban
Fotó: PeopleImages / Getty Images Hungary

Szintén megoldás lehet, ha a szerelmesek őszintén, nyíltan beszélnek az érzéseikről. Arról, hogy miért jelent nyomást az egyikük számára a fizikai kontaktus, és arról is, hogyan tudnának ezen változtatni, hogy élvezhessék például a csókolózást a szeretkezés elvárása nélkül. Jó ötlet az is, ha kijelölnek olyan időszakokat, randevúkat, melyek kizárólag a romantikus közös időről szólnak, nem pedig az erotikáról.

Természetesen mindezek mellett a szeretkezéseket sem lehet teljesen elhanyagolni, nem szabad hagyni, hogy eltűnjenek a kapcsolatból, és azt sem, hogy a magasabb libidójú fél úgy érezze, párja egyáltalán nem foglalkozik a szükségleteivel. Az érintések és a fizikai kontaktus azonban nemcsak hogy közelebb viszik egymáshoz a szerelmeseket, és erősítik az intimitást, de sokszor még a vágyat is növelik, és gyakoribbá teszik az együttléteket.

Intimitást erősítő szexpózok

Dr. Holly Ritchmond pszichológus és szexterapeuta a szerelmet fokozó szexpózokat ajánl azoknak, akik növelnék kapcsolatukban az intimitást. A testtartások, amiket együttlétek során választanak, lehetőséget adnak, hogy testi érzékelésen túl is kapcsolódhassanak a felek, több szemkontaktusra, érintésre vagy tantrikus összekapcsolódásra adnak lehetőséget. 

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük