Eltérő szexuális étvágy

Hogyan élvezhetitek?

A libidó nem mindenkinél működik egyformán. És ez akár kapcsolatokat is tönkretehet! Mit tegyél, hogy szinkronban legyetek?

beauty and style
Top olvasott cikkek

Libidó és az ebből adódó gondok

A szexuális vágy és maga a szex a férfi-női kapcsolatok egyik legalapvetőbb szervezőelve. Freud szerint a szexuális energia egy olyan mindenek felett álló energia, amivel minden hatalmi és egy egyéb harcot meg tudsz vívni, amit az élet eléd sodor. Állította, hogy a szexualitás befolyásolja a gondolkodásod, a cselekedeted és mindent, ami körülvesz téged.

Jogosan vetődik fel a kérdés, hogy miként lehet kiküszöbölni egy kapcsolatban, ha másképp működik a libidó. Az, hogy ki mennyire kívánja a szexet, sok dologtól függ. Alapvető beállítódástól és pillanatnyi helyzettől is.

Amennyiben általában passzoltok, és hirtelen változik meg a a szexuális étvágy mértéke, akkor az ok a körülményekben és az életvitelben keresendő. Szerencsére az ilyen helyzetek viszonylag könnyen orvosolhatóak, csak türelemre van szükség. A változást sok minden kiválthatja, stressz, hormonális változás, fáradtság, önbizalomhiány. Ha ezeket kiküszöbölitek, akkor ismét meglesz az összhang. De nem árt néhány trükköt bevetni, hogy egyik fél se maradjon hoppon.

Ha te kívánod többször

Bár ritkább eset, hogy a nő kívánja többet a szexet, azért bőven előfordul. Ha neked is ez okoz problémát, akkor óvatosan kell a végére járnod. Nem szabad, hogy párod stresszként és elvárásként élje meg, hogy többször kell téged szeretnie, mint amennyit azt ő kívánja, mert ezzel komolyabb problémákat idézhetsz elő.
Ugyanakkor fontos beszélni róla, mert nem várhatod el, hogy jelzés nélkül tudja, mennyi szexre van szükséged. Mondd el neki, hogy te többször kívánod őt. Lehet, hogy csak annyi a baj, hogy nem tudja, és boldogan tesz eleget a kérésnek.

Egyébként pedig kezdeményezz, és ne várd, hogy ő fogjon hozzá. Valószínűleg nem fog visszautasítani. Csábítsd el és kényeztesd. Irányítsd te az aktust. Szex után pedig építgesd az önbizalmát, és mondd el, mennyire jó volt. Ha pedig ő kezdeményez, soha ne utasítsd vissza.

Ha mégis visszautasítana, akkor finoman érdeklődj, hogy miért nem kívánja a szexet. Nem fog róla szívesen beszélni, hiszen ő is tudja, hogy szerepe szerint szexuálisan aktívnak kell lennie. Ha kiderült az ok, akkor próbáljatok tenni ellene. Ha nincs különösebb oka, vagyis egyszerűen ennyit kíván, akkor több dolgot tehetsz.

Megpróbálhattok segítséget kérni szexológustól, aki esetleges szervi problémáknak is utána fog járni.

Ha úgy érzed, ő életed férfija, akkor próbálj meg alkalmazkodni az ő ritmusához. Egy aktus során legyen több orgazmusod, hogy teljesen kielégülj. Egyszer-egyszer belefér az is, hogy magadnak csináld, viszont a rendszeres önkielégítést nem javasolnánk, mert egy idő után megalázónak fogod érezni, ha pedig ő jön rá, szintén rosszul fog esni neki.

Ha a férfi kívánja többször

A nők szexuális vágya váltakozóbb, mint a férfiaké. Befolyásolják a hormonok és a változó élethelyzetek, leginkább a gyerekvállalás. De azzal is számolni kell, hogy a nők többségének nem megy gombnyomásra az orgazmus. Sok nő, amíg nem ismeri meg saját igényeit, illetve nem találkozik olyan partnerrel, aki megtalálja hozzá a kulcsot, szexuálisan kevésbé aktív.

Ha az a gond, hogy nem élvezed 100%-ig az együttlétet, valami nem jó, esetleg partnered az ügyetlen, akkor próbáld, illetve próbáljátok meg kideríteni, hogy hogyan is lehetne igazán jó neked. Lehet, hogy miután rájötettek, vadmacskává változol.

Ha egyszerűen fáradt vagy, mert otthon több feladat hárul rád, vagy agyban nem tudsz kikapcsolni, akkor ezek ellen viszonylag egyszerű tenni. A párod ugyanúgy vegye ki az otthoni teendőkből a részét, így neked is lesz kedved az esti hancúrozáshoz, és nem hullafáradtan esel majd be az ágyba. Ha el kell lazulnod a szexhez, akkor alakítsatok ki valamilyen stresszűző rituálét. Hidd el, a párod boldogan megmasszíroz, ha tudja, hogy annak szex a vége.

Sok nő, amikor gyermeket szül, teljesen elveszti a szexuális érdeklődését, és gondolatait csak a gyerek tölti ki. Azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az újdonsült apuka egyben megmaradt férfinak is. Ha te magad nem is kívánod, azért gondoskodj róla, hogy ő megkapja, amit szeretne, hiszen sok technika van, amivel kielégítheted.

Amennyiben nem átmeneti problémáról van szó, és nem is arról, hogy patnered ügyetlen lenne, akkor egyrészt kompromisszumra van szükség, másrészt nyomozásra.
Beszéljetek a dologról, és egyezzetek ki egy köztes megoldásban, ami a két igény között félúton van. A férfiak ugyanis kevés ideig rágcsálják magukat, és könnyen másfelé néznek, ha nem kapják meg, amire vágynak. Sokkal hamarabb, mint egy nő tenné.
Ha magával a szexszel nem tudsz mit kezdeni, sőt tehernek érzed, akkor keress fel egy kineziológust vagy szexológust, hogy kiderüljön, milyen lelki vagy testi gátlások miatt nem érdekel a szex.

Te is ébresztgetheted a szexuális vágyadat. Olvass erotikus regényeket, esetleg nézz erotikus filmeket, hallgass szexi zenét, hogy hangulatba kerülj. És jegyezd meg, hogy a nők általában annál inkább kívánják a szexet, minél gyakrabban van részük kielégítő együttlétekben.

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Akármelyikőtök is kívánja többet a szexet, ha mindennek utánajártatok, ha mindkettőtök képes a kommunikációra, és mégsem kerültök összhangba, akkor gondolkodjatok el, hogy a megfelelő emberrel vagytok-e. A szex a párkapcsolat egyik alapja, és hosszú távon nem működhet jól, ha ez a fontos rész nem működik.

Ezt is szeretjük