Hány évesen a legmagabiztosabb az ember? A kutatás meglepő eredményre jutott
Egy kutatás kiderítette, mikor tetőzik az önbizalom az ember élete során: az eredmények szerint ennyi idősen leszel a legmagabiztosabb.

magabiztos no
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az önbizalom szintje az ember élete során szinte folyamatosan alakul és változik. Egy kutatás azonban most kiderítette, hogy mikor ugrik a legmagasabbra.

A legtöbben talán úgy tippelnének, hogy a harmincas-negyvenes években éri el a maximumot, a vizsgálat viszont nem ezt igazolja. Sokak számára meglepő lehet az eredmény.

A magabiztosság változása az évek során

A metaanalízis során azt akarták kideríteni, hogyan változik a magabiztosság 4 és 94 éves kor között, ehhez pedig körülbelül 165 ezer ember adatait vizsgálták meg. A felmérés rámutatott, hogy 4-11 éves kor között az önértékelés fokozatosan nő. Ez részben annak is köszönhető, hogy a gyermekek az idő múlásával egyre függetlenebbek, önállóbbak, mindig új dolgokat tanulnak, mindez pedig rendkívül pozitívan hat rájuk.

11-15 éves kor között a szint nagyjából stagnál, ezután pedig drasztikus emelkedésbe kezd egészen harmincig, miközben a személyiségjegyek is egyre csak fejlődnek. Ekkor kicsit lelassul, de kisebb mértékben tovább nő, és az ember folyamatosan felelősségteljesebbé, illetve érzelmileg stabilabbá válik. Persze rengeteg tényező hat rá, többek között a munkahelyi sikerek vagy épp a boldog párkapcsolat is hozzájárul a szint emelkedéséhez.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ennyi idősen a legerősebb az önbizalom

Harminc felett is folytatódik a növekedés, és bármilyen meglepő is, a kutatás szerint a legerősebb magabiztosságot élete során hatvanévesen éri el az ember. Az önbizalom általában egészen hetvenig tetőzik, majd kilencven felett esik vissza. A vizsgálat során nem találtak eltérést a nemek között, illetve az sem befolyásolta látványosan az eredményeket, hogy milyen országból származtak a résztvevők.

Azt persze hozzátették a szakértők, hogy az önértékelésre és a magabiztosságra rengeteg tényező hatással van: a magánéleti, a munkahelyi sikerek vagy épp kudarcok is befolyásolják ugyanúgy, ahogy a stresszes szituációk, életszakaszok. Ennek ellenére az eredmények alátámasztják, hogy átlagosan a magabiztosság hatvanéves korra csúcsosodik ki igazán. Az igazsághoz természetesen az is hozzátartozik, hogy az önbizalom kitartó munkával és különböző, jól bevált módszerekkel hatékonyan fejleszthető.

Önbizalomnövelő módszerek a szakértőtől

Vannak olyan, pszichológusok szerint is hatásos trükkök, melyeket rendszeresen alkalmazva erősíthető az önbizalom. A következő egyszerű módszerek ezek közé tartoznak.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük