Mi történik a szervezeteddel, ha kutyát tartasz? Nem csak a napi stresszhatást enyhítik

A kutyák amellett, hogy élvezetesebbé, boldogabbá teszik a gazdik életét, még az egészségükre is számos pozitív hatást gyakorolnak.

Kutyatartás hatása a szervezetre
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Minden állattartó tudja, mennyi örömteli pillanatot szerezhetnek az embernek a kedvencek. A kutyusok és gazdijaik közt kialakult szoros kötelék nemcsak egy csodás, utánozhatatlan kapcsolat, de számos pozitív egészségügyi hatással is bír a szervezetre nézve.

A kutatók már rengeteg különböző aspektusból vizsgálták a kutyatartás hatását, és sok érdekes részletre rámutattak. Mint kiderült, nemcsak a mentális egészségre van nagyon jó hatással egy négylábú, hanem az egész testre is.

Kevesebb stressz, kisebb esély a depresszióra

A szakértők megállapították, már napi tíz kutyával töltött perc segít csökkenteni a stresszt, a szorongást és a vérnyomást, növeli az oxitocin, a szerotonin és a dopamin szintjét a szervezetben, így enyhíti a stresszt, fokozza a nyugalmat és a kiegyensúlyozottságot. A nehéz, problémás feladatokat ellátó emberek jobban teljesítenek az állatok közelében, és a tanulmányok azt is bizonyították, hogy a kutyusok nemcsak az irodában csökkentik a feszültséget, hanem a házaspárok között is.

Sokan úgy vélik, az ebtartók kevésbé hajlamosak a depresszióra is, és bizonyított tény, hogy az emberek kevésbé küzdenek a mentális problémával, ha kutyával élnek. A hatás még erősebb például az elszigetelt idős nők vagy a HIV-pozitív férfiak esetében.

Csökken a halálozás kockázata

Az Amerikai Szív Társaság folyóiratában publikált kutatásából kiderült, hogy a kutyatartók körében 24%-kal alacsonyabb volt a bármely okból bekövetkező, 65%-kal alacsonyabb a szívroham utáni és 31%-kal alacsonyabb a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel összefüggő halálozás kockázata. Az eredmények szerint a szívroham miatti kórházi kezelést követően egyedül élő kutyatartók körében 33%-kal, a partnerrel vagy gyerekkel élők körében 15%-kal volt alacsonyabb a halálozás kockázata, mint a kutya nélküli pácienseknél. A stroke miatti kórházi kezelést követően egyedül élő kutyatartóknál 27%-kal, a partnerrel vagy gyerekkel élőknél 12%-kal volt kisebb a kockázat, mint a kutyátlan pácienseknél.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A közösségi média ilyen-olyan formában, de mindenki életének része. Mégis sokszor úgy tűnik, nem tudjuk megfelelően használni. De vajon hol rontjuk el? Miért mindig a legbántóbb kommenteken van a legtöbb like? Kell-e reagálni egy utálkozó hozzászólásra, vagy az ignorálás az egyetlen út? A legújabb epizódban többek között ezekre a kérdésekre Tóth Dani pszichológus, Verebélyi-Kovács Csilla, a Femina social media managere, valamint Pintér Ada műsorvezető kereste a választ.

Promóció

Egészségesebb lesz a szív

A kutyák nemcsak szeretettel töltik meg a szívet, hanem egészségesebbé, erősebbé is teszik. A tanulmányok szerint a gazdik vérnyomása alacsonyabbá válik, csökken a koleszterin- és trigliceridszintjük, és általánosan javul náluk a szív- és érrendszer állapota, illetve csökken a szívroham kockázata.

A kutyák segítik a fogyást

A sétáltatásnak köszönhetően a gazdik közel négyszer nagyobb eséllyel teljesítik az ideálisan elvárt napi fizikai aktivitást, és hetente közel háromszáz percet töltenek mozgással az állataiknak köszönhetően. Kétszáz perccel többet, mint azok, akik nem tartanak ebeket. Egy 2010-es tanulmány azt is kiderítette, hogy azok a kutyasétáltatók, akik heti öt alkalommal vitték el mozogni a négylábúakat, egy év alatt átlagosan 6,5 kilogrammtól szabadultak meg.

Erősebb immunrendszer, kevesebb betegség

A kutyák és a macskák segítenek megelőzni, hogy a gyermekeknél később állatallergiák alakuljanak ki, és az immunrendszerüket is erősebbé teszik. A 65 év feletti kutyatartónak általánosan 30%-kal kevesebbszer kell orvoshoz fordulniuk. A Journal of Personality and Social Psychologyban megjelent tanulmány megállapította, hogy az időskorú állattulajdonosok kevesebb orvosi vizsgálatra mentek egy év alatt. És bár a macskáknak, a madaraknak és más állatoknak is volt hasonló hatásuk a gazdira, a jelenség leginkább a kutyusok esetén volt jelentős.

Boldogabbá teszik az embert

Egy 2009-es kutatás rámutatott: már csak attól boldogabb lesz az ember, ha egy kicsit rápillant egy kutyára. A négylábú szemébe nézve emelkedik az oxitocin, azaz a szeretethormon szintje, így fokozódik a hangulat és a boldogság is. Emellett a szőrmókok csökkentik a magány érzését, javítják a közérzetet, és mindfulnessre, azaz a jelen élvezetére tanítják a gazdikat.

Hogy mondja el a kutya, hogy szeret?

A kutyák kommunikációjának egy része szinte mindenkinek egyértelmű, ám vannak olyan cuki szokások, melyek nem csupán aranyosak vagy megmosolyogtatóak, de fontos üzenettel is bírnak. A legismertebb jelek, például a farokcsóválás, a nyalogatás vagy a bújás mellett ugyanis számos más viselkedéssel is azt akarják a tudtára adni az embereknek, hogy mennyire szeretik őket. Ha gyakran csinálja a kutyusod a következőket, akkor biztos lehetsz benne, hogy teljesen megbízik benned, és odáig van érted.

Hogy mutatja meg a kutya, ha szereti a gazdáját? Nem mindegyikről sejtenéd, hogy ezt jelenti

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük