Ezek a gazdák le sem tagadhatnák kutyáikat, annyira hasonlítanak
Aranyos, vicces és kissé szürreális képeken mutatta be néhány fotós, hogy a gazdik és kutyáik nemcsak belsőleg, hanem külsőleg is hasonlóak.

kutya gazdi hasonlosag cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kutya jelleme nagyban függ a gazdiétól és nevelési módszerétől. Ha a gazda stresszes, a kutya is az, ha pedig szeretetben nő fel, akkor nagy valószínűséggel boldog, kiegyensúlyozott lesz. Azonban előfordul, hogy nemcsak a belső jellemzők közösek, hanem a külső vonások között is sok az egyformaság.

Psychology Today szakértői szerint a négylábúak nem csoda folytán hasonlítanak a gazdájukra, hanem mert a karakterjegyeiket úgy kell alakítaniuk, hogy passzoljon az embercsaládjukéhoz. 

Hasonló kutya-gazda kapcsolatok

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Bécsi Állatorvosi Egyetem együttműködésével egy nagyszabású kutatás készítettek, melyben a Big Five személyiségmodell alapján vizsgálódtak 389 kutyatartó és 518 kutya között. Ez az öt alap személyiségjegy az extraverzió, barátságosság, lelkiismeretesség, érzelmi stabilitás és intellektus: ezek közül pedig a gazdik a legtöbb hasonlóságot az extraverzió és az érzelmi stabilitás síkján érezték kutyáikkal. 

Ez azt jelentheti, hogy az emberek a hozzájuk legjobban hasonló kutyát választják, de azt is mutathatja, hogy csak képzelt tulajdonságokkal ruházzák fel kedvencüket. Annyi biztos, hogy a kutyák jellemfejlődését nagyban befolyásolja a környezet, így nem csoda, ha külsőleg is hasonlóságot mutathatnak. Az angol Gerrard Gethings mellett, a kanadai kutyafotós, Suzanne Bird és a brazil fotóművész, Manolo Moran olyan montázsokat alkottak, melyek tökéletesen bemutatják ezt az egyébként láthatatlan köteléket ember és állat között.

A cikk az ajánló után folytatódik

Képek forrása: Getty Images Hungary, photobysuebird, gerrardgethings, saatchiart

Ezt is szeretjük