Miért pisil be a kutyus a lakásba, ha szobatiszta? Így találj rá megoldást

Több különböző dolog is okozhatja a pisibaleseteket a kutyusoknál.

Ha a kutya bepisil
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Még egy szobatiszta kutyusnál is előfordulhatnak időnként balesetek, amikor is az eb véletlenül a lakás parkettáján végzi el a dolgát. Sokakat frusztrálnak az ilyen esetek, többszöri ismétlődés esetén a legjobb mielőbb utánajárni, hogy nem egészségügyi probléma áll-e a jelenség hátterében.

A következetesen és kellő türelemmel szobatisztaságra nevelt kutyus a legtöbb esetben megbízhatóan és időben jelzi, ha szükséget érez a vizeletürítésre. Olykor mégis a legjobbakkal is megtörténik a baleset, és bár kellemetlen pisiszagra hazaérni egy nehéz nap után, az utólagos szidalmazás már felesleges. Az állattartáshoz a kitartás és az eltökéltség mellett egy jó adag humor sem árt.

Ha a kutya bepisil

Óriási tévedés azt hinni, hogy bosszúból képes bepisilni a kutyus, az etológusok jelenlegi álláspontja alapján ilyen összetett érzelmekre nem is képes - erről korábbi cikkünkben olvashattál. A nem megfelelő vizeletürítés hátterében tehát egészen más motivációt és problémát kell keresni.

Húgyúti problémák

Ha a felnőtt, szobatisztaságra megtanított kutyus hirtelen ismét bepisil a házba, azt gyakran egészségügyi zavar okozza, akár egy húgyúti fertőzés, hólyaggyulladás, húgykő, ritkábban súlyos betegség, daganat is állhat a háttérben, ezért ha látszólag indok nélkül történik, irány az állatorvos, aki szükség esetén gyógyszeres kúrát, étrend-kiegészítőket, étrendi változtatást javasolhat!

Időskor és betegségek

Ahogy az embereknél, úgy a kutyusoknál is több egészségügyi probléma együtt járhat az öregedéssel. Ilyen az idős kutyusoknál is előforduló demencia, amelynek következtében elfelejthetik az addig tanultakat, eltévedhetnek a lakásban, vagy nem ismernek meg korábban szokott dolgokat. 

A vesefunkciók romlása vagy egy általános inkontinencia is okozhatja a vizelettartási problémákat, ez akár fiatalabb kutyáknál is felléphet. Ugyancsak balesetekhez vezethet a cukorbetegség, a Cushing-kór, de akár egy ízületi gyulladás vagy sérülés is, mely megnehezíti, fájdalmassá teszi a mozgást számára. 

Az állatorvosi vizit nem kerülhető meg, a doktor kísérőtünetek függvényében, vizsgálatok elvégzése után állíthatja fel a diagnózist. Sokan döntenek a pelenkák vagy a frekventált helyeken nedvszívó betétek elhelyezése mellett is, ha elhúzódik a gond.

Viselkedészavarok

Ha az egészségügyi problémákat kizárta az állatorvos, többféle viselkedészavarra is gyanakodhat az ember. A kan kutyusoknál teljesen általános gyakorlat a jelölgetés, más szagok felüljelölése, melyben fontos szerepe van a nemi hormonoknak, ezért az ivartalanítás valamelyest segíthet, noha az időközben szokássá is válhatott, így a szagtalan takarítás és a következetes rutin megtartása is nélkülözhetetlen.

Az izgatottságtól, behódolástól, alázatos viselkedéstől is maga alá pisilhet egy kutyus, de a félelem is a jelenség okozója lehet. Ezt egy fölé hajoló ember vagy egy dominánsabb kutyus is előidézheti, különösen gyakori, ha az ebet korábban bántalmazták. Ha ez a mozgatórugó, kiemelten fontos megtanulni az esetleges stresszjeleket, és a gyerekkel vagy a család másik állatával történő interakciót is felügyelet alatt tartani összecsiszolódás alatt.

A kültéri stresszorok is maradandó nyomot hagyhatnak egy érzékenyebb kutyában. Akár a séta alatt nekirohanó másik kutya, de egy hangos építkezés is felzaklathatja annyira, hogy szívesebben végezze a dolgát a nyugalmat biztosító belső térben. Egy türelmes, empatikus, kutyarehabilitációban jártas tréner sokat segíthet abban, hogy jól kezeld a külső, zavaró ingerekre adott reakciót.

A kutyák gyakran érzékenyek a változásokra: a gyász, egy baba érkezése, a válás, egy személy elköltözése mind-mind hatással lehet a viselkedésére is, sőt, egy hosszabb home office időszak utáni bejárás is megviselheti, akár szeparációs szorongást okozva benne.

A szeparációs szorongás gyakori okozója a rendszertelen vizelésnek, olykor mindez székletürítéssel, rombolással, ugatással, nyüszítéssel, önkárosítással is járhat. Súlyos és rég meghaladott tévhit, hogy a szorongás a kutya falkavezérszerepéből vagy az elkényeztetésből fakad, ehelyett a bizonytalanság, félelem vagy egy korábbi trauma valószínűbb ok.

Innen talán már egyértelmű, hogy az utólagos szidalmazás nem megoldás, egyenesen kontraproduktív lehet, és az egészséges mértékű üdvözlést, elköszönést sem kell elhagynod a mindennapokból.

Szeparációs zavarok esetén az egyetlen járható út a kutya egyéni érzékenységére és tempójára szabott, jól felépített tréning: súlyosan szorongó ebeknél eleinte talán csak pár másodperc egyedül hagyás lehet a reális cél, később ez lassan növekedhet. Szerencsére már több remek tréner empatikus segítséget nyújt ebben, de akár egy kutyaszitter vagy kutyanapközi igénybevétele is megoldást jelenthet.

Nem ritka, hogy egy menhelyi kutyus eleinte szorong a hirtelen környezetváltozás miatt, vagy egyszerűen csak más rutint szokott meg az előző éveiben. Egy kenneltiszta mentett kutyusnál gyakran évekig a futtatás és a játékidő jelenti az időszakot, amikor elvégezheti a dolgát, így nem meglepő, ha eleinte egy heves beltéri játék során is elengedi a vizeletet. A józan ész, a rutin felállítása, a nem túlzó elvárások és a türelem kincset ér ilyenkor.

A cikk az ajánló után folytatódik

Összességében elmondható, hogy némi humor sokat segít, ha a szobatisztaság ellenére olykor pisis lesz a kanapé vagy a padló. Az alapos állatorvosi vizsgálatok elengedhetetlenek, ám ha ez nem tár fel egészségügyi zavart, a rendszeresen visszatérő eseteknél új képzési tervet is felállíthattok, gyakoribb sétával, levegőzéssel. Ne büntesd, ne kiabálj vele - ez csak a beléd vetett bizalmát rontja -, hanem jutalmazd, ha kinn végzi el a dolgát!

Azonosítsd a kiváltó okot, amiért stresszes lehet kedvenced, és szüntesd meg, vagy támogasd a kutyádat, hogy felül tudjon kerekedni a helyzeten, félelmein, gyászán. A takarítást is végezd jól, ma már bármelyik drogériában kaphatsz olyan tisztítószereket, alomtisztítókat, melyek hatékonyan megszüntetik a szagokat, így a további baleseteknek is elejét vehetik. Ha viselkedésből ered a probléma, kérd hozzáértő, pozitív megerősítést alkalmazó, türelmes tréner segítségét! Ne gyors megoldást várj, inkább több energiát fektess a feladatba, így a kapcsolatotok sem fogja megsínyleni a tréninget!

Ha ezt csinálod a kutyáddal, erősebben fog kötődni: sokkal jobb lesz a kapcsolatotok

Néhány egyszerű trükk erősíti a kötődést a kutyusoddal.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük