Ha ezt csinálod a kutyáddal, erősebben fog kötődni: sokkal jobb lesz a kapcsolatotok

Néhány egyszerű trükk erősíti a kötődést a kutyusoddal.

A kutya kötődésének erősítése
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem mindig jön vissza a kutyusod a behívásnál, nem figyel rád, nem kér a társaságból, vagy nem engedelmeskedik a kéréseidre? Bár számos lehetséges magyarázat állhat a háttérben, akár egészségügyi okok, mentett ebeknél akár korábbi bántalmazás vagy alulszocializáltság miatt kialakuló viselkedészavar, gyakran előfordul, hogy egyszerű kötődési problémák állnak fenn.

Az etológiai kutatások tanúsága szerint a gazda és kutya kapcsolata kötődési mintázataiban nagyon hasonló az anya és gyermek kapcsolatához, hasonló kötődési viselkedések figyelhetők meg kutyáknál a gazda irányába, többek közt a közelség, a kontaktus keresése, fenntartása közben. A kötődési hiányosságok esetén a kapcsolat megfelelő tudatossággal nagyban javítható.

A kutya kötődésének erősítése

Bár a kutyus hátterétől, temperamentumától, egyéniségétől is függ, milyen módszer válik be, az állatorvosok, kutyatrénerek egyetértenek abban, hogy néhány trükköt érdemes lehet kipróbálni a kapcsolat erősítése érdekében. Az együtt töltött minőségi idő kulcsfontosságú a probléma orvoslásában, enélkül lehetetlen vállalkozás a kötődés javítása, a ráfordított energia azonban garantáltan megtérül. Nem csak kölyökkutyánál működhetnek, a tévhittel ellentétben egy mentett, felnőtt kutya is képes az erős kötődés kialakítására gazdájával.

Jenn Fiendish kutyaviselkedés-szakértő szerint azonban sokan már a túlzott elvárásoknál hibázzák el, egy félős, szorongással küzdő kutyát hagyni kellene a saját tempójában közeledni az interakció, simogatás, összebújás erőltetése helyett, és mindig teret engedni az elhúzódáshoz. Ez a nulladik lépés lehetne a kötődés erősítése felé: ismerd meg a kutyád, és igazítsd hozzá az elvárásokat! Azt javasolja, tanuld meg a testbeszédét olvasni, és azt se feledd el, hogy a minőség fontosabb a mennyiségnél a gyakorlásban is.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Nézz tovább: mentett kutyusok az örökbefogadás után

A sovány, beteg és elhanyagolt kutyusokból gyönyörű, vidám és mosolygós eb válik, ha szerető emberekhez kerülnek, akik megadnak nekik mindent, amire csak szükségük van.

Mit tesz a kidobott, elárvult kutyákkal a szeretet? Képeken mutatjuk, hogy változtatja meg őket a biztonság

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük