Egy szó, amit a boldog kapcsolatban élők gyakran használnak - Nem a szeretlek az

Van egy szó, ami nélkülözhetetlen a boldog kapcsolatokhoz a pszichológusok szerint. A legtöbben nem erre tippelnének.

boldog par
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha megkérdeznénk az embereket, hogy mi az az egy szó, ami a boldog kapcsolatok alapja, akkor valószínűleg a legtöbbek rögtön a „szeretlek”-et mondanák. Pedig a pszichológusok szerint van egy másik kifejezés, ami még ennél is fontosabb.

Dr. John Gottman és dr. Julie Schwartz Gottman 35 éve élnek boldog házasságban, közel ötven éve kutatják a párkapcsolatokat, és karrierjük során több mint 40 ezer párt vizsgáltak már. Elárulták a CNBC oldalán, hogy mi az az egy szó, amit a boldog kapcsolatban élők gyakran használnak. 

A szó, amit a boldog kapcsolatban élők használnak

Bár minden viszony egyedi, mindegyiknek megvannak a maga kihívásai, egy dolog szinte minden párban közös: az, hogy megbecsülésre vágynak. Azt szeretnék, hogy igazán lássák őket partnereik, visszajelzést kapjanak, és elismerést a cselekedeteikért. Egy virágzó kapcsolathoz elengedhetetlen a megbecsülés és az is, hogy ne csak azt vegye észre az ember, amit a társa rosszul, vagy amit nem csinál, hanem azt is, amit jól. Éppen ezért a köszönöm szó a boldog kapcsolatok egyik alapköve.

A szakértők elárulták, sokan beleesnek abba a hibába, hogy csak arra figyelnek, hogy mit nem csinál a párjuk. Kidolgoznak egy narratívát, amiben csak ők azok, akik minden erőfeszítést megtesznek, és szép lassan elhiszik, hogy ez így van - még akkor is, ha nem. Ahhoz, hogy a felek megszabaduljanak ettől a mérgező gondolkodásmódtól, tudatos változtatásra és új hozzáállásra van szükség: keresni kell a pozitívumokat, és gyakran mondani azt, hogy köszönöm.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szókimondó beszélgetések Szily Nórával és vendégeivel.

Új videósorozatunkban Szily Nóra és beszélgetőpartnerei döntik le a tabukat. A 'Szókimondó' őszintén és egyenesen dolgoz fel olyan fontos témákat, amikről sokszor nem beszélünk nyíltan. Tabuk helyett mi a szókimondó beszélgetésekben hiszünk. Sorozatunkban kendőzetlen őszinteséggel beszél Pásztor Anna a szerelem múlandóságáról, Mérő Vera a bántalmazásról, Oroszlán Szonja pedig a fordulatos karrierváltásáról vall, de más fontos témákat is körbejárunk. Tanács Eszter a gyermektelen nők helyzetéről, Bajzáth Sándor a veszedelmes függőségekről, Singer Magdolna a gyászfeldolgozásról, míg Dr. Beke Dóra az elcsúszott szépségtrendekről beszél. 

Tartsatok velünk! 

Promóció

Az értékelés és a megbecsülés tanulható

A köszönöm szót sokan rendszeresen mondják a nap során kollégáiknak, a bolti dolgozóknak vagy épp az idegennek, aki megtartja nekik az ajtót - de pont a legfontosabb területen, a magánéletben feledkeznek el róla. Viszont a pszichológusok azt is elárulták, hogy a tapasztalataik alapján, ha az egyik fél tudatosan elkezdi ezt használni, és megbecsülni, értékelni a párja tetteit, akkor ez hamar kölcsönössé válik.

Az első lépés az, hogy kövesd figyelemmel a társad tetteit, akár írd is le, milyen pozitív dolgokat csinált egy adott napon. A negatív dolgokat viszont most egy kicsit próbáld figyelmen kívül hagyni. 

Jegyezd meg, ha elmosogatott, elpakolt, főzött neked egy kávét, vagy elrakta a gyerek játékait. Igen, ezek természetes dolgok, de mindenkinek jólesik értük egy köszönöm. Sőt a szakértők szerint pont, hogy a napi rutinba illő, apró feladatokat, tetteket kell megköszönni. Emellett mondd el azt is, miért jelent neked sokat, miért értékeled annyira, hogy megcsinálta. Például:

„Köszönöm, hogy minden reggel megfőzöd a kávét. Imádok az illatára és a hangodra ébredni. Jól indul így a napom.”

Bár ezek apróságnak és egyesek szemében jelentéktelen dolgoknak tűnhetnek, valójában nagyon sokat számítanak, közelebb viszik egymáshoz a feleket, erősítik az intimitást és a szerelmet. Hosszú távon érezhető változást visznek a kapcsolatba. 

Jelek, hogy boldogtalan a házasság

Sok kapcsolat idővel úgy megy tönkre, hogy közben a felek a mindennapi rutinba belesüppedve szinte észre sem veszik, mennyire boldogtalanná váltak együtt.

Ezt is szeretjük