Így építsd le a kontrollmániás embereket a terapeuták szerint: 3 módszer, amivel megbirkózhatsz velük
Borzasztóan egészségtelen egy emberi kapcsolat, ha a másik folyton irányítani, befolyásolni akar. Így kezeld a kontrollmániás személyeket.

beszelgetes cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Élete során mindenki találkozik kontrollmániás emberekkel, akikkel sokaknak meggyűlik a problémája. Nem könnyű kijönni velük, és hamar kihozzák a környezetükben lévőket a sodrukból, ráadásul a munkahelyen például akadályozhatják is mások előrejutását. 

Jellemző rájuk, hogy a befolyásuk alá akarják vonni a többieket, nem bírják elviselni, ha valami nem úgy történik, ahogyan azt ők akarják, és az sem ritka, hogy burkolt kritikákkal igyekeznek manipulálni a társaikat. A legtöbben nem tudják, hogyan kezeljék viselkedésüket, hogyan építsék le őket, de szerencsére a terapeutáknak erre is van néhány jól bevált módszerük. 

Az egyenes beszéd a kulcs

Rachel Wright terapeuta elárulta, ha bármiféle konfliktusról van szó, mindig a kommunikáción van a hangsúly. Fontos, hogy az irányító magatartású emberekkel proakítvan és közvetlenül, egyenesen beszélj az ilyen helyzetekben. Ő maga egy háromlépéses rendszert ajánl erre az esetre. Először ismertesd a problémát, majd mesélj az érzéseidről, aztán pedig végül ajánlj fel egy megoldást.

Például, ha egy párkapcsolatban a partner mindig hívogat, írogat, amikor a barátaiddal vagy, mondd a következőket:

- Észrevettem, hogy mindig próbálsz elérni, ha a barátaimmal vagyok. Folyton azt érzem, arra gondolok, hogy nem bízol bennem, és ettől rosszul érzem magam. Amikor velük vagyok, szeretném, ha nem várnád el, hogy extragyorsan reagáljak az üzeneteidre. Mit gondolsz erről? 

Ha pozitív a reakció, és a másik hajlandó egy kicsit visszavenni, akkor még megmenthető és egészséges irányba terelhető a kapcsolat, de ehhez valóban változtatnia is kell a viselkedésén. Ha ez nem történik meg, nem biztos, hogy érdemes folytatni a viszonyt. A módszer persze nemcsak a szerelemben használható, hanem a munkahelyi konfliktusokba is átültethető.

A cikk az ajánló után folytatódik

Húzd meg a határokat!

Shefali Tsabary klinikai pszichológus szerint a szilárd, következetes határok felállítása a másik kulcs a kontrollmániás emberek kezelésében. Döntsd el, mi az ami még belefér, és melyek azok a témák, területek, amikbe egyszerűen nem engeded belefolyni őket. Ha mégis megpróbálnák, szigorú elutasítással kell, hogy szembesüljenek. Ne feledd, senkire nem vagy köteles időt, energiát vagy figyelmet áldozni, akire nem akarsz. A következő mondatok például működhetnek:

- Nem érek rá hétvégén, talán majd legközelebb.

- Úgy érzem, akárhányszor mesélek neked az érzéseimről, csak kritikát kapok. Csak akkor osztom meg őket veled, ha képes vagy tiszteletben tartani őket, és így reagálsz majd rájuk.

- Tudom, hogy nem értünk egyet, de nem becsülheted le a véleményemet, hanem el kell fogadnod, hogy én más állásponton vagyok.

Tudd, mikor van itt a búcsú ideje!

Ha sehogy sem érsz el változást, és úgy érzed, káros hatással van rád az illető, akkor bizony a legjobb módszer az, ha minimalizálod vele a kontaktot, vagy teljesen lezárod vele a kapcsolatot. Shefali Tsabary szerint, ha a határok felállítása nem válik be, akkor érzelmi és fizikai távolságra van szükség. Ha a problémákat említve folyamatosan csak hárít, védekezik, és továbbra is irányító magatartást tanúsít, akkor lehetetlen, hogy valaha is egészséges viszony alakuljon ki köztetek. Ha nem tudsz teljesen véget vetni a kapcsolatnak, mert mondjuk egy családtagról van szó, akkor teremts magatok közt távolságot, ritkítsd meg a találkozókat, beszélgetéseket. 

Innen ismerheted fel a mérgező embereket

Leginkább akkor beszélhetünk mérgező személyről, ha valaki rosszindulatú, romboló és káros hatással van azokra, akikkel kapcsolatba kerül, illetve mentálisan veszélyes a többi emberre nézve. Általában az ilyen emberek feszültségeket okoznak egy társaságban, legyen szó baráti, munkahelyi vagy akár családi környezetről. Hajlamosak különböző módokon zsarolni másokat, lehúzni a hangulatukat, negatív gondolatokat ébreszteni, konfliktusokat szítani, és teljesen a saját befolyásuk alá vonni embereket. Ezért fontos, hogy felismerd őket, és tudd kezelni a viselkedésüket, hiszen hosszú távon rossz hatással vannak rád, sőt, komoly lelki és egészségügyi problémákat is okozhatnak.

Ezt is szeretjük