Mióta fogunk kezet üdvözléskor, és vajon miért így köszönünk? Nagyon régre nyúlik vissza a szokás eredete

A kézfogás teljesen természetes, bevett szokás, de azt nem sokan tudják, hogy valójában honnan is ered.

Kézfogás eredete
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kézfogás régóta alapvető gesztusnak számít: ezt alkalmazzuk bemutatkozáskor, üdvözléskor, vagy például egy üzlet megkötését is ezzel pecsételjük meg. Bár a koronavírus hatására egy kicsit háttérbe szorult, és ideiglenesen könyökérintéssé változott, szó sincs arról, hogy eltűnne a köztudatból.

Mindenki számára teljesen természetes, hogy kezet nyújt, de azt csak kevesen tudják, honnan is ered ez a szokás. A szakértők szerint akár már évezredek óta is létezhetett, eredetének magyarázására pedig több elmélet is született.

Több ezer éves a kézfogás szokása

A kézfogás egy népszerű teória szerint több ezer évvel ezelőtt is a békés szándék jelképe volt, ide nyúlik vissza a története. Az emberek kinyújtották, és megmutatták a másiknak az üres jobb kezüket, hogy az lássa: nincs náluk fegyver, nem akarnak rosszat. Állítólag a kéz fel-le mozgatása pedig arra szolgált, hogy minden rejtett eszköz, esetleg kés vagy tőr kiessen a helyéről. Egy másik magyarázat szerint a gesztus a jóhiszeműség szimbóluma volt: eskü, ígéret során az emberek így jelezték, hogy a szavuk szent kötelék.

Egyik legrégebbi ábrázolása az i. e. 9. századból származik, ezen az asszír király, III. Sulmánu-asarídu egy babilóniai uralkodóval pecsételi meg a szövetségét a gesztus segítségével. Emellett Homérosz műveiben, az Iliászban és az Odüsszeiában is többször megjelenik a bizalom kifejezésének kapcsán, de az i. e. 4-5. századi görög temetkezési művészetnek is szerves részét képezte. A sírköveken gyakran az elhunyt kezet fogott a családtagjaival, ez jelképezte a végső búcsút, valamint az élő és halott közti örök köteléket. Az ókori Rómában pedig a barátság és a hűség szimbóluma volt, az összefonódott kezek érméiken is megjelentek. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mikor vált bevett üdvözlési gesztussá?

Bár évezredekkel ezelőtt is volt jelentése, üdvözlésként körülbelül csak néhány évszázada használatos. Egyes történészek szerint a 17. századi kvékerek, a szigorú erkölcsi szabályok szerint élő közösség tagjai kezdték népszerűsíteni, méghozzá azért, mert a kalapemelés vagy a meghajlás jobb, egyenlőbb, demokratikusabb alternatívájának tekintették. Hamarosan már általánossá is vált, az 1800-as évek etikettkönyveiben már számos iránymutatás szerepel a kézfogáshoz.

Fennmaradásához a szakértők szerint nemcsak az járult hozzá, hogy bevett szokássá, hagyománnyá alakult. Egy 2015-ös kutatásból kiderült, hogy a résztvevők közel egynegyede megszagolta utána a kezét. Ez pedig arra utal, hogy öntudatlanul is használjuk a kémiai jelek észlelésére, valamint kommunikációs eszközként is nagy szerepe van. Hasonlóan ahhoz, mint amikor az állatok megszagolgatják egymást.

A legfontosabb illemszabályok

Az etikett hétköznapi szabályait sokan már nem veszik figyelembe, vagy ha mégis, rengeteg ember számára jelentenek problémát. A leggyakrabban az első találkozás, a kézfogás és a bemutatkozás, valamint az éttermi helyzetek okoznak fejtörést, mondjuk az, hogy a férfi vagy a nő lép be először az ajtón, illetve ki távozik elsőként. Mi viszont most segítünk egy kicsit, és összegyűjtöttük azokat az alapvető etikett-szabályokat, amikre kötelező figyelned, ha pozitív képet akarsz kialakítani magadról.

A 10 legfontosabb illemszabály, amit sokan rosszul tudnak: bárdolatlannak tűnhetsz, ha ezeket nem ismered

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük