5 kifejezés, ami gyengének, bizonytalannak mutat a munkahelyen: ne kérj mindenért elnézést!
A következő kifejezéseket, mondatokat sokan használják, de a legtöbben nem gondolják, mennyire bizonytalannak mutatják őket.

kollegak cover1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A munkahelyen nemcsak az fontos, hogy egy alkalmazott jól teljesítsen, hanem az is, hogy magabiztosnak tűnjön. Így jobban meggyőzheti a feletteseket tehetségéről, könnyebben elérheti céljait, hatékonyabban kiállhat magáért, és egyszerűbben felkeltheti a főnöke figyelmét. 

Ahhoz, hogy határozottabbnak gondoljanak a munkaadók és a kollégák, elég néhány apróbb változtatással kezdened. Fontos például, hogy a következő kifejezéseket mind szóban, mint írásban kerüld: ezek ugyanis gyengének, bizonytalannak mutatnak mások szemében.

„Elnézést, de/csak…”

A munkahelyen csak akkor kérj elnézést, amikor valóban okod van rá, és amikor tényleg van rá esély, hogy valamiben megzavarod a másikat! Amikor viszont egy ötletedet mondanád el, vagy kérésed, kérdésed lenne, kerüld a bocsánatkérést! Ezzel azt éreztetheted, hogy a te mondandód kevésbé fontos, mint másé, de az is előfordulhat, hogy indokolatlanul mások alá helyezed magadat a ranglétrán. Igyekezz nagyon megfontolni, mikor kezded a mondataidat az „elnézést” szóval, hiszen nem kérhetsz mindenért bocsánatot, ha azt szeretnéd, hogy komolyan vegyenek, és egyenrangú társként tekintsenek rád!

„Nem vagyok biztos benne, de…”

Sokan kezdik azzal a mondandójukat az ötletelések, meetingek során, hogy nem biztosak a dologban, amit felvetnek. Ezt a kezdést azonban jobb lenne elfelejteni, hiszen így alábecsülöd magadat, aláásod a szavaid hitelességét, és csökkented annak az esélyét, hogy mások komolyan vegyenek. Sokkal hatékonyabb, ha kérdésként veted fel a témát, vagy esetleg a következőkkel vezeted be: „Azt hiszem, az lenne a legjobb, ha”, illetve „Azon gondolkodtam, hogy…”!

„Csak arról van szó…”

Ha a „csak” kötőszóval indítod a mondataidat, szintén degradálod az ötleteket, lekicsinyled a mondandódat, és bátortalannak tűnsz mások szemében. Egy ilyen kezdéssel kevésbé figyelnek majd rád, bizonytalannak gondolnak, és úgy érzik majd, nem akarsz, vagy nem mersz bármit is javasolni, vagy bármi mellett állást foglalni. Amikor csak lehet, tudatosan kerüld ezt a kifejezést!

A cikk az ajánló után folytatódik

„Nem kell, hogy egyetértsetek velem, de…”

Szintén nagyon bizonytalannak mutat, ha azzal kezdesz, hogy a többieknek nem kell feltétlenül egyetérteniük veled. Ezzel azt érezteted, hogy te sem vagy biztos az ötletedben, és nem teljesen tartod jónak, ráadásul felhívod a figyelmüket arra, hogy nyugodtan megvétózhatják az egészet. Légy határozott, magabiztos, és hagyd el a hasonló mondatokat a munkahelyen! Egyszerűbben meggyőzheted a kollégákat, ha nem használsz ilyen felütéseket.

„Van értelme annak, amit mondtam?”

Számtalanszor hallani, hogy valaki úgy kér visszaigazolást, megerősítést az elmondott ötleteire, hogy megkérdezi a többieket: „Van értelme annak, amit mondtam?” Ez viszont nem olyan jó dolog. Ha úgy érzed, nem értették meg telesen, amiről beszéltél, ne megkérdőjelezd önmagadat, hanem fejtsd ki bővebben a témát, vagy kérdezd meg, van-e bármi, amit nem értettek, esetleg, hogy felmerült-e bennük bármiféle kérdés, illetve kiegészítenék-e valamivel a szavaidat! Így egy aktív beszélgetést alakíthatsz ki, mégsem érezteted azt, hogy egyáltalán nem vagy biztos abban, amiket elmondtál.

Testtartások, amik ellenszenvesnek mutatnak

Vannak olyan gesztusok, melyek segítenek, hogy azonnal belopd magad mások szívébe, és megkedveljenek, de olyanok is, melyekkel tudat alatt tűnsz ellenszenvesnek. Sőt, néhány testtartás, mozdulat miatt nemcsak antipatikusnak, de kevésbé vonzónak is láthatnak az emberek. Érdemes ezért vigyázni azzal, hogyan állsz, hogy tartod a kezedet, vagy milyen gesztikulációval erősíted a mondandódat: a következőket igyekezz elkerülni, mert negatív üzenetük van, és rossz benyomást keltenek.

Ezt is szeretjük