Kedvesnek tűnik, de valójában manipulálni próbál: 5 ártalmatlannak hitt szokás, amivel befolyásolnak

A manipulátorok gyakran kedvesnek tűnő viselkedéssel hálózzák be az embereket.

Kedvesnek tűnő, manipuláló viselkedés
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A manipuláció és az elbűvölő, karizmatikus személyiség gyakran kéz a kézben járnak. A manipulátorok jól tudják, hogyan vegyenek le másokat a lábukról, hogyan varázsolják el őket bájukkal, ellenállhatatlanságukkal, hogy aztán később elérhessék, amit akarnak.

Nehéz felismerni a különbséget aközött, hogy valaki tényleg elbűvölő-e, vagy csak megjátssza magát, hogy hatalmába kerítse a másikat, megvalósítsa célját. A következő viselkedések esetén érdemes óvatosnak lenni: ezek ugyanis, bár kedvesnek tűnnek, sokszor manipulatívak is lehetnek.

Túlzásba vitt dicséretek

Az embereket általában elbűvöli, ha valaki sokat dicséri őket, és hajlamosabbak megbízni azokban, vagy felnézni azokra, akiktől pozitív visszajelzéseket kapnak. Ha viszont az illető gyanúsan sokat bókol, szinte felmagasztalja a másikat, akkor van rá esély, hogy ezzel próbálja manipulálni. Az ilyen viselkedés nemcsak a munkahelyeken, de a párkapcsolatokban is gyakori.

Aranyosnak tűnő becenevek

Kedvesnek vagy humorosnak is tűnhet, ha valaki édes beceneveket aggat a másikra, de ez nem mindig jelent jót. Előfordul, hogy a becéző állatnevek, a „drága” vagy az „édesem” szavak inkább lekezelőek, mintsem aranyosak és őszinték. Néha a másik ezzel próbálja érzékeltetni fölényét, felsőbbrendűségét, de az is megesik, hogy összezavarja vele a partnerét. Például, ha hirtelen máshogy szólítja, a társa rögtön elgondolkozik azon, mi lehet a probléma, mivel bánthatta meg, és mit kell jóvátennie.

Szokatlan nyitottság

A manipulátorok általában tudják, hogyan beszéljenek úgy, hogy teljesen elnyerjék a másik bizalmát. Jellemző rájuk, hogy szokatlanul nyitottak, azt érzékeltetik a partnerrel, hogy őszinték, mindent elmondanak neki, így gyorsan látszólag szoros kapcsolatot képesek kialakítani. Ezután sokkal könnyebben befolyásolják, ráadásul elérik azt, hogy az illető teljesen rájuk fókuszáljon, és ők kerülhessenek a középpontba.

A negatív érzelmek megértése, megerősítése

Minden negatív gondolatot, érzelmet teljesen megért, sőt meg is erősíti ezeket? Ez egyáltalán nem biztos, hogy jó jel. Az ember ilyenkor azt hihetné, a másik valóban átérzi a helyzetét, pedig gyakran csak fel akarja erősíteni benne a bizonytalanságot, hogy aztán ő támogassa, ő kínálhasson megoldást, vagy olyan irányba befolyásolhassa a további döntéseit, amilyenbe csak akarja. Egy jó barát megért, támogat, de nem lehúz, és nem is próbálja a saját érdekeit érvényesíteni a problémás helyzetekben.

A testbeszéd másolása

Ha valaki utánozza beszélgetőpartnere mozdulatait, az legtöbbször szimpátiáról árulkodik, és arról, hogy kedveli az illetőt. Bár ennek természetes módon, szinte tudattalanul kellene megtörténnie, sokan próbálják így manipulálni a másikat. A nárcisztikusokra kifejezetten jellemző, hogy másolják a viselkedést, és esetleg megjegyzést is tesznek a hasonlóságról, vagy arról, mennyire összeillenek. Egy idő után azonban leállnak vele, hogy összezavarják a másikat. Ha ezt tapasztalod, légy óvatos az ilyen ember társaságában.

A mérgező emberek felismerése

A mérgező emberek hajlamosak különböző módokon zsarolni másokat, lehúzni a hangulatukat, negatív gondolatokat ébreszteni, konfliktusokat szítani és teljesen a saját befolyásuk alá vonni embereket. Ezért fontos, hogy felismerd őket, és tudd kezelni a viselkedésüket, hiszen hosszú távon rossz hatással vannak rád, sőt komoly lelki és egészségügyi problémákat is okozhatnak.

Miről ismerheted fel a mérgező embereket? A pszichológus elmondja a jeleket

Szinte mindenki életében vannak mérgező emberek, csak nem ismerik fel őket. Pedig fontos lenne, mert rendkívül rossz hatással vannak másokra.

Elolvasom
Ezt is szeretjük