Hogyan befolyásolja áldozatát egy szexuális ragadozó? 7 viselkedés, amivel eléri a célját
A szakértő elárulta, milyen eszközöket vet be egy ragadozó annak érdekében, hogy befolyása alá vonja áldozatát. Viselkedésükkel sokakat képesek megtéveszteni.

randi
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Dr. Pintért Márton a Krav Maga önvédelmi és taktikai rendszerének oktatója munkája során szembesült azzal, hogy a nőket érő erőszakos és szexuális bűncselekmények döntő részében a sikeres önvédelem kulcsa nem feltétlenül a fizikai vagy a technikai képzettség, hanem sokkal inkább a helyzetfelismerés, a megfelelő mentalitás, a döntésképesség és egyes viselkedési minták alkalmazásának készsége. Kézikönyv emberi ragadozókhoz - Nem csak nőknek című könyve ezekben segít az olvasóknak.

A szerző az állatvilágból vett kifejezéssel azokat az embereket nevezi ragadozóknak, akik szexuálisan, mentálisan vagy fizikailag bántalmazzák, illetve anyagilag kihasználják a másikat. Az ilyen személyeket egyáltalán nem olyan könnyű felismerni, hiszen kedvesek és sármosak is lehetnek, ráadásul képesek befolyásolni másokat. A könyvben kiemeli, Gavin de Becker szerző és biztonsági szakértő szerint a befolyásolásnak és a meggyőzésnek hét felismerhető, beazonosítható eszköze van: a következő viselkedések segítenek lebuktatni őket. Sorra vesszük a legfontosabbakat.

Báj és kedvesség

A kedvesség, figyelmesség, báj a ragadozóknál nem jellemvonás, hanem választott viselkedési forma, amit előszeretettel használnak, hogy „kellemes ember” benyomását keltsék másokban. A bűnözők eszközei közül ez az, amely a leginkább képes elbizonytalanítani az áldozatokat. Amikor egy friss ismerősről az a benyomásod, hogy elbűvölő, akkor jobban teszed, ha erre a szóra igeként gondolsz, és az illetőre úgy, mint aki elbűvölt téged. A figyelmesség és a sárm felvett viselkedések, a ragadozók pedig jól tudják, hogy lehet befolyásolni velük.

A szexuális ragadozók - függetlenül attól, hogy célpontjuk gyermek vagy felnőtt - tapasztalt és jó kommunikációs érzékkel rendelkező játékosok. Pontosan tudják, hogy miként kell sármmal, kedvességgel elvakítani az embereket, és elrejteni előlük a tényleges motivációt és célt. Egy kedves és jó szándékú személyt, ha az indíttatása őszinte, fel fogsz ismerni arról, hogy tisztel téged, és figyelembe veszi a döntéseidet. Ha manipulátor, akkor hiába kedves, csak a cél érdekli majd egy ilyen helyzetben.

Túl sok információ

Aki igazat mond, általában nem érez késztetést, hogy meggyőzze a másikat. Ellenben az, aki látja rajtad a kételyt, és szeretné, hogy higgy neki, az kénytelen mondandóját hihetőbb formába csomagolni. Ennek egyik módszere a túl sok információ. Amikor az ismerős becsönget hozzád, valószínűleg kifejezetten udvariasan, szinte bocsánatkérően kezdi, azonban szüksége van egy indokra is, amiért ilyenkor betoppan. Ezért az udvarias köszöntő csakhamar átcsap egyfajta magyarázatba, végül eláraszt információval. A hazug emberek módszere hasonló, ők a szükségesnél nagyobb és részletesebb képet festenek azért, hogy az áldozatának nehezebb legyen kiszúrni a lényeget. Ha valaki egy szituációban feltűnően többet mond neked a kelleténél, akkor biztos lehetsz benne, hogy ez egyfelől egy erőltetett kísérlet, amivel az illető meggyőzni igyekszik, másfelől egy arra tett erőfeszítés, hogy az információ és a túl sok részlet elfeledtesse veled a valódi szándékát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nem-süketség

Kedvelt ragadozó- és manipulátoreszköz még a nem-süketség, ami annyit tesz, mint süketnek lenni a „nem” szóra. A szexuális ragadozók folyamatosan tesztelik áldozatukat, hogy azok mennyire hajlandóak átadni a helyzet és a döntések feletti kontrollt, illetve mennyire képesek a nemleges döntésüket felvállalni, és azért kiállni. A ragadozók a lehetőséget keresik, hogy miként tudják a „nem” választ „igen”-re átfordítani. Ha valaki nem hajlandó meghallani, megérteni, amikor „nem”-et mondasz neki, tartózkodj a válaszod magyarázatától vagy indoklásától, mert ezt úgy fogja értelmezni, hogy még tárgyalásban vagytok a végleges válaszodat illetően. Az erre süket emberekkel szemben az egyetlen megoldás a válaszod intenzitásának fokozása. Ne magyarázkodj, ne akar jó fej lenni, csak emeld a hangerőt, és légy erélyesebb.

Beskatulyázás

A beskatulyázás lényege, hogy aki használja, az rád süt egy olyan bélyeget, amit nem szeretnél magadon viselni, ezért megpróbálod bizonyítani az ellenkezőjét. Ez olykor trükkösen a kérés előtt megtörténik: a látogató elébe megy a védekezésnek, és ő húzza elő a biztonság kérdését. Például: "egy ilyen helyzetben sok nő félne beengedni magához. Megértem, ha te is ilyen félős vagy, és csak remélni merem, hogy nem tartasz ijesztőnek.” 

4 randi
Fotó: Tom Werner / Getty Images Hungary

A ragadozó profi abban, hogy a szociális kapcsolatokban szokatlan, zavarba ejtő helyzeteket hozzon létre. Olyan szituációba kényszerít, ahol tulajdonképpen az az egyetlen hivatkozásod arra, hogy miért nem akarod az igényeit teljesíteni, ha nyíltan kimondod: nem biztonságos számodra, amit kér vagy csinál. Ha olyasmire próbálnak rábeszélni, amit nem szeretnél megtenni, és válaszul beskatulyáznak, akkor ne udvariaskodj, hanem nevezd nevén a dolgokat, és mondd el az ellenvetésed okát.

Adóssá tétel

Előszeretettel alkalmazzák az adóssá tétel eszközét is, amivel azt az érzést szeretnék kelteni benned, hogy tartozol nekik, az adósuk vagy. Szívesen elejtenek egy-egy mondatot beszélgetés közben azt jelezve, hogy szívességet tettek vagy fognak tenni neked. Figyelmesnek, önzetlen segítőnek tűnnek fel, de ez nem alaptulajdonságuk, hanem egy jól felépített taktika első lépése. Senki nem szeret hálátlannak tűnni, ezért akarja az elkövető a lekötelezettség, az adósság érzését kelteni. Eléri, hogy kényelmetlenül érezd magad.

Erőltetett társulás

Az erőltetett társulás, kényszerített csapatalkotás az a jelenség, amikor a bizalom megnyerése érdekében mindenképpen kapcsolódási pontokat keres veled. A közösen megélt élmények, a hasonló élethelyzetek, az „egy cipőben járás” összekapcsolja az embereket, és bizalmat épít. A ragadozó ezért szeretne egy csapatba tartozni veled, és emiatt erőlteti, hogy együtt folytassátok, hiszen így tud a közeledbe férkőzni. Erőltetett társulási kísérlet, amikor beszélgetés közben „véletlenül” kiderül, hogy ugyanott lakik, ugyanarra megy, ugyanabba az edzőterembe jár, ugyanonnan származik, bár még sosem láttad ezelőtt ezeken a helyeken. Ha valaki ezzel a stratégiával próbál a bizalmadba férkőzni, akkor az lesz a módszere, hogy kérdez, és a te válaszaidra csatlakozik rá.

Kéretlen ígéret

Amikor valakiben megbízunk, nem kérünk tőle ígéretet. Az szokott kérni, aki látja, hogy nem bízol benne, és meg akarja nyerni a bizalmadat. A ragadozó tudja, hogy olyat készül kérni, amitől kényelmetlenül fogod érezni magadat, és amit minden valószínűség szerint vissza fogsz utasítani. Például, ha ő megígéri, hogy nem lesz baj, és vigyáz rád, de te ennek ellenére sem engeded be, akkor azt üzened, hogy nem hiszel neki, és kételkedsz benne. Ennek a döntésnek a felvállalása kényelmetlen döntés. Amikor viszont ezt nem teszed meg, taktikája célba ér, és a rossz érzésed ellenére beadod a derekadat: ajtót nyitsz valakinek, akit valójában nem akarsz beengedni. Ha gyanakodni kezdesz, és rossz érzésed támad, az nem a véletlen műve, hanem az okkal jelentkező intuíciód. Ha bárki a személyes biztonságodra vonatkozóan kéretlen ígéretet tesz, akkor érdemes a szituációból mielőtt kilépni és az interakciót lezárni. 

Pintér Márton: Kézikönyv emberi ragadozókhoz - Nem csak nőknek
Kiadta a Krav Maga Akadémia Budapest és a Meanwhile Bt.
4990 forint

Cikkünk Pintér Márton: Kézikönyv emberi ragadozókhoz - Nem csak nőknek című kötete alapján készült.

szakacskonyv

Dr. Pintér Márton Kézikönyv emberi ragadozókhoz – Nem csak nőknek című könyvében megismerteti olvasóit az emberi ragadozók működésével és módszereivel, valamint önvédelmi stratégiákat és cselekvési terveket ad az emberek kezébe egy-egy erőszakos szituáció kezeléséhez.

Az egyes fejezetekből megtudhatod, hogy miként ismerd fel a szexuális ragadozókat, a párkapcsolati vagy egyéb bántalmazókat, a randierőszakolókat, a zaklatókat, a csalókat, a betörőket, a rablókat, az emberrablókat, és mit tehetsz, ha ilyen személyek vesznek célba.

Emellett olvashatsz arról is, hogy miként kezeld a hirtelen haragú, erőszakos emberek támadását, hogyan kerüld el az autós agressziót, mi a teendőd, ha saját otthonodban kerülsz veszélybe, vagy hogy miként használhatod a környezetedben lévő tárgyakat önvédelemre.


Kiadta a Krav Maga Akadémia Budapest és a Meanwhile Bt.

Ára 4990 forint.

A mérgező emberek felismerése

Leginkább akkor beszélhetünk mérgező személyről, ha valaki rosszindulatú, romboló és káros hatással van azokra, akikkel kapcsolatba kerül, illetve mentálisan veszélyes a többi emberre nézve. Hajlamosak különböző módokon zsarolni másokat, lehúzni a hangulatukat, negatív gondolatokat ébreszteni, konfliktusokat szítani, és teljesen a saját befolyásuk alá vonni embereket. Ezért fontos, hogy felismerd őket, és tudd kezelni a viselkedésüket, hiszen hosszú távon rossz hatással vannak rád, sőt, komoly lelki és egészségügyi problémákat is okozhatnak.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük