Kislányokat erőszakolnak meg, és pénzt kapnak érte a koros férfiak: a „szexuális tisztítás” szörnyű hagyománya Malawiban
Az afrikai országban már az első menstruáció után szexelniük kell a kislányoknak egy idősebb férfival.

malawi-szextábor2
beauty and style
Top olvasott cikkek

Annak ellenére, hogy a 21. században élünk, még mindig számos olyan hely van a világon, ahol egészen más módon, elnyomásban nevelik a gyermekeket, megfosztva őket nemcsak a szabadságuktól, de az egészséges lelki fejlődésüktől is.

Ezek általában a fejlődő országokra jellemzők, és ez nincs másként Malawiban sem, ahol egyfajta megtisztulásnak számít, ha az idősebb férfi testi kapcsolatot létesít egy éppen csak serdülő kislánnyal - ráadásul mindezt pénzért.

Szextáborokban készítik fel a fiatal lányokat

Főként Malawi déli részén, leginkább az eldugott jao és lomve törzsre jellemző, hogy olyasféle táborokat szerveznek, ahol már egészen fiatal korban felkészítik őket a szexuális élet és a házasság világára. Ilyen felvilágosító események külön vannak a fiúknak és a lányoknak is, ám utóbbiak esetében sokkal drasztikusabb módszerekkel próbálják a gyerekekbe nevelni a helyesnek vélt viselkedési formákat.

malawi-szextábor5
Fotó: Luke Dray / Getty Images Hungary

Ezek a kislányok sok esetben még el sem múltak tízévesek, amikor részt kell venniük a szextáborokban, hiszen itt nem az jelenti a felnőttkor kezdetét, ha valaki betölti a 18. életévét, hanem amikor elveszti a szüzességét, így a szülők minél előbb szeretnék felkészíteni erre gyermekeiket. Általában egy ilyen tábor egy hétig tart, és a faluban élő asszonyok tartanak arról előadásokat, mi is az a szex, és milyen pozíciókban lehet szeretkezni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az olyan fontos dolgokról viszont már nem igazán esik szó, mint az óvszerhasználat, a nemi betegségek vagy a terhesség, főként csak kapcsolati szempontból mutatják be nekik az intimitást. Az igen korai felvilágosítás azonban más célt is szolgál: így akarják belenevelni a kislányokba, mit szeretnek a férfiak, mi teszi őket boldoggá, és hogyan legyenek jó asszonyok az ágyban is. Ezekben a falvakban ugyanis hatalmas a szegénység, így sok szülő csak abban látja a kiutat, ha lányát már korán férjhez adja, ezzel neki és családjának egy jobb élet lehetőségét megteremtve. A férfiak pedig tökéletes feleségre vágynak, így már korán elkezdik a nevelésüket.

Hiénák csapnak le a még gyerekkorban lévő lányokra

A szextáborok nem érnek véget az oktatással, hiszen utána következik a kusasa fumbi, ami lefordítva azt jelenti, hogy a kosz leporolása. Ezt úgy értelmezik, hogy a fiatalok a szexuális tapasztalatlanságukat lényegében lerázzák magukról azzal, hogy ezt ténylegesen elvégzik. Ezt egyébként nemcsak a szüzeknél, hanem az özvegyeknél és a vetélésen vagy abortuszon átesetteknél is alkalmazzák.

malawi-szextábor4
Fotó: Luke Dray / Getty Images Hungary

A szexuális tisztítást átmeneti rítusnak tekintik: a fiatal lányok nővé avatásának egyik formáját jelenti számukra. Az első menstruáció után vagy a szextáborok befejeztével kerül sor a beavatásra, a táborokban férfiakat - gyakran szexmunkásokat - alkalmaznak, hogy befejezzék a rítust azáltal, hogy szexelnek ezekkel a fiatal lányokkal. Ezeket a férfiakat gyakran csak hiénákként emlegetik. Ami még szörnyűbb, hogy a hiénának tilos óvszert vagy bármilyen más fogamzásgátló eszközt alkalmazni, mivel az ellentmond a gyakran három napig tartó rituálé szabályainak. Nem meglepő módon a legtöbb hiéna HIV-fertőzött, a beavatások alkalmazásával pedig ez csak még jobban terjed.

malawi-szextábor3
Fotó: Anthony Asael/Art in All of Us / Getty Images Hungary

Ezeket a hiénákat ráadásul legtöbbször a kislány saját családja fizeti, hiszen a szüzesség elvesztésével már eladósorba kerülhet lányuk, valamint a kiközösítést is megúszhatják. Jean Mweba, az ENSZ Népesedési Alapjának reproduktív egészséggel és serdülők egészségével foglalkozó oktatási program specialistája a CNN-nek elmondta, hogy itt mindenki gondoskodik arról, hogy gyermeke elmenjen a beavatási szertartásra, mert különben nem fogadják el a közösségben, és kiközösítik őket.

A szörnyű következmények

Ennek a gyakorlatnak számos rettenetes következménye van. A lányok gyermekkor és iskolai végzettség nélkül nőnek fel, mivel sokan házasok lesznek egyből a rituálé után. Ezenkívül a 15 és 19 év közötti lányok halálának fő okai a fejlődő országokban a szülési komplikációk és a terhességgel összefüggő szövődmények az UNICEF adatai szerint. Malawiban az anyák halálozási aránya a világon az egyik legmagasabb, 35%-uk tinédzser. Minél fiatalabbak a lányok, annál inkább veszélyeztetik őket a terhességgel kapcsolatos problémák és szövődmények.

Theresa Kachindamoto.
Theresa Kachindamoto.
Fotó: Nafarroako Gobernua / Wikipédia

A szörnyű hagyomány nemcsak Malawiban él, hanem Zambia, Uganda, Tanzánia, Mozambik, Angola, Elefántcsontpart és Kongó egyes részein is. Szerencsére már egyre több segélyszervezet és csoport próbálja felvenni a harcot a kislányok ilyen szintű tárgyiasítása ellen, de van, aki önmagában is rengeteg fejlődést ért el. Theresa Kachindamoto 2015-ben elfogadtatott egy törvényt, ami betiltotta a gyermekházasságokat, valamint a szextáborok működését is. Bár hatalmas változásokat hozott munkássága az országba, a hagyományokkal nehéz megbirkózni, hiszen a legelszigeteltebb helyeken még mindig tartja magát a megtisztítás és a nevelőtáborok rítusa annak ellenére is, hogy már illegálisnak számít.

10 éves kislányokat kényszerítenek prostitúcióra a világ legnagyobb bordélyában - Belső képeken Daulatdia

A bangladesi Daulatdiában az örömlányok átlagéletkora 14 év. A legtöbbjüket családjuk vagy férjük adta el szexmunkásnak, és aki egyszer ide került, az általában sosem szabadul a bordélyból.

(Képek forrása: Getty Images Hungary, Wikipédia)

Ezt is szeretjük