Egyetlen nő eszében bízott csak meg az amerikai űrhajós: Katherine Johnson, az „okos lány” története

Katherine Johnsonnak afroamerikai matematikusként jutott fontos szerep az Amerikai Egyesült Államok és a Szovjetunió között zajló kiélezett űrversenyben.

katherine johnson batch
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

2017-ben jött ki a nagy sikert arató A számolás joga (Hidden figures) című életrajzi film, ami három, az űrverseny idején a NASA-nál dolgozó afroamerikai nő történetét mutatta be. A sztori középpontjában a zseniális matematikusnő, Katherine Johnson áll, aki többek között a Földet elsőként megkerülő John Glenn űrhajós küldetésének előkészítésében szerzett vitathatatlan érdemeket. 

Johnson kivételes karriert futott be egy olyan korban, amikor még a természettudományos pályát választó nőkre is ferde szemmel néztek, afroamerikai származású nőként boldogulni pedig kifejezetten nehéz volt, ő viszont briliáns elméjének és munkabírásának köszönhetően nem maradt észrevétlen. 

Már fiatalon megmutatkozott a tehetsége

Katherine Johnson 1918-ban született a nyugat-virginiaiai White Sulphur Springsben negyedik, legfiatalabb gyermekként Creols Katherine Coleman néven. Édesanyja tanítónő, édesapja favágó, farmer és ezermester volt. A kis Katherine már egészen fiatalon nagy tehetséget mutatott a matematika területén, és mivel a településen nem volt állami iskola, ami a nyolcadik osztályt követően oktatást kínált volna afroamerikai fiataloknak, a család kétlaki életet élt, hogy a lány megkaphassa a képességeinek megfelelő képzést. Eszességének köszönhetően a megszokottnál korábban végezte el iskoláit. A Nyugat-Virginiai Állami Főiskolán matematika és francia szakon summa cum laude diplomázott 1937-ben, mindössze 19 évesen.

A diploma után egy ideig tanított, majd férjhez ment James Goble-höz, Ugyanebben az évben, 1939-ben beiratkozott a Nyugat-Virginiai Egyetem matematikaképzésére, és így ő lett az intézmény első afroamerikai női hallgatója. Az első szemeszter végén azonban otthagyta a képzést, hogy a férjével családot alapíthassanak. A tanításhoz akkor tért vissza, amikor a három lányuk kicsit nagyobb lett. 

Karrier a NASA-nál

1952-ben egy családi összejövetelen említette neki egy rokon, hogy a NACA (National Advisory Committee for Aeronautics - Nemzeti Repülésügyi Tanácsadó Testület), a NASA elődje matematikusokat keres a Langley laboratórium afroamerikai szakembereket foglalkoztató részlegébe. Jelentkezett az állásra, és 1953 nyarán megkezdte a munkát, két héten belül átirányították a Repüléskutató Osztályhoz, ahol a következő négy évben tesztrepülések adatait elemezte. 1956-ban James Goble agytumor következtében elhunyt. 

1957-ben a Szputnyik-1 szovjet űrhold, a Föld első műholdja megváltoztatta a történelmet, és Katherine életére is hatással volt. A matematikus az űrverseny kulcsfigurájává vált. Megalakult a Világűr Munkacsoport, majd 1958-ban a NACA-ból NASA lett. Katherine pályaelemzéseket végzett Alan Sheperd 1961-es Freedom 7 küldetéséhez, ami Amerika első emberrel történő űrrepülése volt. 1959-ben Katherie hozzáment az Egyesült Államok hadseregében szolgáló James A. Johnsonhoz. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Csak benne bízott az űrhajós

1962-ben a NASA John Glenn orbitális repülésére készült. A projekthez egy kiterjedt kommunikációs hálózat kiépítésére is szükség volt. Az IBM számítógépek számolták Glenn kapszulájának röppályáját a Friendship 7 küldetésben a felszállástól egészen a vízre szállásig. Az asztronauták azonban nem bíztak a gépekben, a repülés előtti ellenőrzés során Glenn ragaszkodott hozzá, hogy Katherine, „az okos lány” átnézze és újraszámolja a számokat. „Ha ő azt mondja, hogy jók, készen állok” - mondta az űrhajós. 1962. február 20-án megtörtént a kilövés, majd Glenn 4 óra 55 perc múlva az Atlanti-óceánon landolt, miután háromszor megkerülte a Földet. Ez fordulópontot jelentett az űrverseny során. 

Katherine a holdprogramban is részt vett, az Apollo 11  röppályájának meghatározásán, valamint az Apollo 13 végül sikertelenné váló küldetésen is dolgozott, utóbbinál számításai hozzájárultak a legénység biztonságos visszatéréséhez. 

Katherine és James hatvan évet éltek együtt boldogan, egészen a férfi 2019-ben bekövetkező haláláig. A matematikus hat dédunokáját a tudományos pálya választására buzdította. 2015-ben, 97 éves korában Obama elnök az Elnöki Szabadság Érdemrenddel tüntette ki. Katherine 2020 februárjában, 101 éves korában hunyt el. 

Női feltalálók

Bár a köztudatban sajnos általában csak a férfi feltalálók neve marad meg, valójában számos zseniális dolgot nők alkottak meg. A következő inspiráló és okos asszonyok innovatív gondolkodásukkal, kreativitásukkal és szabadalmaikkal megváltoztatták a világot: többek között a ma használatos golyóálló mellényt és az ablaktörlőt is nők találták fel.

8 nő, aki megváltoztatta a világot a találmányával: a golyóálló mellénytől az ablaktörlőig

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük