15 intő jel, hogy a párkapcsolat a végéhez közeledik: 3 lépés, ami javíthat a kapcsolaton
Egyes intő jelek előre tudják vetíteni azt, hogy a párkapcsolat már a végéhez közeledik, de még ekkor is meg lehet erősíteni újra a köteléket.

GettyImages-1057547460
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Számos tényező közrejátszhat abban, hogy egy párkapcsolat véget ér, a két félen múlik az, hogy ezeket megértik és kontrollálják egy tartós kapcsolat kialakítása érdekében.

Megannyi kutatás alapját képezi az a kérdés, hogy mitől függ az, hogy egy romantikus kapcsolat tartós marad-e. A problémára utaló jeleket a Psychology Today szakemberei sorolták fel.

A kapcsolat végének jelei

A felsorolt faktorok elolvasása előtt fontos megjegyezni, hogy ugyan ezek ténylegesen előre jelezhetik a párkapcsolatok tartósságát, de nem jelentenek teljes bizonyosságot a tekintetben, hogy valóban szakításra kerül a sor.

GettyImages-89024686
 • Az elkötelezettség hiánya.
 • Amikor nem érzi úgy az egyik fél, hogy szüksége van a partnerére.
 • Bizalmatlanság.
 • Az önkifejezés hiánya, illetve ha csak nagyon ritkán nyílik meg az egyik fél, vagy akár mindketten, hogy megosszák a gondolataikat, érzéseiket.
 • Elérhető potenciális partnerjelöltek.
 • Amikor valaki keveset fektet a kapcsolatba, legyen az idő, pénz vagy bármilyen erőfeszítés.
 • Alacsony alkalmazkodási képesség vagy annak a teljes hiánya.
 • Ha valaki elégedetlen azzal, ahogy a kapcsolata alakul.
 • Amikor valaki úgy érzi, hogy a kapcsolat több negatívummal jár, mint pozitív hozadékkal.
 • Gyakori és heves viták, melyben a félelem és a harag érzései dominálnak. 
 • A kötődéstől való félelem, ez abban nyilvánul meg, hogy az érintett más emberekhez hogyan viszonyul, nem enged közel magához másokat, fél a fojtogató kapcsolatoktól és az ellenőrzéstől.
 • Ha a partnerén kívül kevés más szoros kapcsolata van az illetőnek, tehát nincsenek barátai és a családjával sem sűrűn találkozik.
 • Hűtlenség.
 • Kevés pozitív érzelemkinyilvánítás a mindennapi beszélgetések során.
 • A szeretethiány, tehát amikor az egyik fél már nem, vagy kevésbé vonzódik a másikhoz, vagy törődik annak a jólétével.

3 lépés, ami javíthat a kapcsolaton

Az első és legfontosabb lépés, hogy szakíts időt magadra is. Éld meg a pillanatokat, nagyon fontos néha a jelenre fókuszálni a múlt és a jövő helyett, mert akkor tud az ember igazán odafigyelni a másikra, ha időnként magába tekint.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szókimondó beszélgetések Szily Nórával és vendégeivel.

Új videósorozatunkban Szily Nóra és beszélgetőpartnerei döntik le a tabukat. A 'Szókimondó' őszintén és egyenesen dolgoz fel olyan fontos témákat, amikről sokszor nem beszélünk nyíltan. Tabuk helyett mi a szókimondó beszélgetésekben hiszünk. Sorozatunkban kendőzetlen őszinteséggel beszél Pásztor Anna a szerelem múlandóságáról, Mérő Vera a bántalmazásról, Oroszlán Szonja pedig a fordulatos karrierváltásáról vall, de más fontos témákat is körbejárunk. Tanács Eszter a gyermektelen nők helyzetéről, Bajzáth Sándor a veszedelmes függőségekről, Singer Magdolna a gyászfeldolgozásról, míg Dr. Beke Dóra az elcsúszott szépségtrendekről beszél. 

Tartsatok velünk! 

Promóció

Ezután érdemes elgondolkozni azon, hogy mi lehetne egy olyan dolog, ami még ha csak igen aprócska is, egy kicsit jobbá teheti a kapcsolatot. Ez lehet az együtt töltött idő növelése közös, szórakoztató programokkal, de egy kedves gesztusban is megnyilvánulhat, például reggel kávét főzni a másiknak.

Végezetül pedig nemcsak gondolkozni kell a párkapcsolat javításán, hanem ténylegesen cselekedni is. Tervezd meg, hogy konkrétan hogyan hajtod végre amit kigondoltál, és legyél következetes.

Mit tehetsz, ha elgyengült a kémia a tartós kapcsolatban?

Az elgyengült kémia újra felerősíthető egy tartós kapcsolatban, csak be kell vetni hozzá néhány egyszerű trükköt.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük