18 +

Kedves Olvasónk!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

Egyvalami szükséges a jó szexhez a pszichológusok szerint - Egyszerű, sokan mégsem teszik meg
A pszichológusok szerint enélkül nem lesz hosszútávon is kielégítő a szex, a többségnek mégis nehezen megy.

par agyban cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A legtöbb párnál sajnos előfordul valamikor a kapcsolatuk során, hogy gond adódik a szexuális életükkel. A kezdetekben gyakran megesik, hogy a felek nem ismerik eléggé egymás igényeit, nem tudják, mi okoz igazán intenzív gyönyört a másiknak, míg a későbbiekben az unalom, az egyhangúság veszélye fenyegetheti az együttléteket.

Bármilyen probléma merül fel, az biztos, hogy nem szabad beletörődni, és nem szabad annyiban hagyni, hanem igyekezni kell megoldani a kialakult nehézséget. Sokan ilyenkor új helyszínekkel, pózokkal, szexi fehérneművel próbálkoznak, ám ezek általában nem hoznak tartós változást: a pszichológusok teljesen mást javasolnak. Ők úgy vélik, egyvalami szükséges a hosszútávon is igazán jó szexhez, ez pedig sokkal egyszerűbb, mint bárki gondolná.

Egyszerű lenne, mégis sokaknak nehezen megy

Suzanne Degges-White pszichológus szerint az emberek bármit megtesznek azért, hogy javuljon a szexuális életük, csak beszélni ne kelljen róla. Pedig a szakértők szerint a nyílt, őszinte kommunikáció az igazán élvezetes együttlétek kulcsa. Persze, az nem mindegy, hogyan hozzák fel a témát a felek, és milyen módon vitatják meg a nehézségeket.

A szakértő szerint több oka lehet annak, ha valaki nem akar, vagy nem mer beszélni a vágyairól, problémáiról. Egyrészt gyakran szégyenlősek még a szerelmük előtt is, és félnek attól, hogy kineveti, elítéli majd őket a másik, másrészt viszont sokszor attól félnek, hogy partnerük megsértődik, megbántódik majd a szavaik hallatán. De persze a kulturális tabuk, a szülői nevelés vagy az eddigi élet során szerzett negatív, kellemetlen tapasztalatok is hozzájárulhatnak ehhez. 

Pedig számos kutatás is bizonyította már, hogy azok a párok, akik rendszeresen és nyíltan beszélnek egymással a szexről, sokkal elégedettebbek a kapcsolatukkal, a szexuális életükkel, illetve intenzívebbnek és kielégítőbbnek is élik meg az együttléteket, mint azok, akik nem merik megvitatni a témát. Sőt, még arra is rávilágítottak a szakértők, hogy ezek a párok hatékonyabban kommunikálnak egymással a kapcsolatukat és az életük egyéb területeit érintő témákban is. Ezért hangsúlyozzák, hogy minden szerelmesnél fontos lenne, hogy így kezeljék a felmerülő gondokat, igényeket, ám nem mindegy, hogyan hozzák fel őket, vagy hogyan fejezik ki a vágyaikat, változtatási kéréseiket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogy kell hatékonyan beszélni a szexről?

Suzanne Degges-White mindenkinek azt tanácsolja, hogy ne a partner teljesítményével, viselkedésével kapcsolatos panaszokkal kezdjék a beszélgetést, és lehetőleg ne is szex után térjenek a témára, ez ugyanis csak vitákat, sértődést és negatív élményeket szülhet az együttléttel kapcsolatban. Válasszanak ki egy olyan időpontot, amikor van egy szabad órájuk kettesben, és nyugodt körülmények között nyílhatnak meg egymásnak. Fontos, hogy ne legyenek zavaró tényezők, és ne veszekedés közben vagy után vágják egymás fejéhez a problémákat. 

Ha pedig a tárgyra tértek, ne azt hangsúlyozzák, hogy mi nem jó, mivel elégedetlenek, vagy mi hiányzik, mert ez kellemetlenül érintheti a partnert, és azt eredményezheti, hogy zavarba jön. Inkább a megoldásokra fókuszáljanak, arra, hogy mi lenne még jobb, mit kellene tenni ahhoz, hogy még élvezetesebb, kielégítőbb legyen a szex. Érdemes pozitív felütéssel kezdeni, és utána fogalmazni meg kedvesen, de őszintén a változtatási kéréseket.

Lépésről lépésre kell haladni

A beszélgetés során a szakértő szerint érdemes elmondani, mi az, amit szeret a szexben az illető, és mi az, amit szeretne, hogy más legyen, vagy, amit kipróbálna. Ezután pontosan ki kell fejteni a kérést, hogy nehogy félreérthető legyen, esetleg körbeírni, miért lenne jobb, vagy hogyan gondolta megvalósítani. Majd pedig be kell vonni a másik felet: megkérdezni, mi a véleménye róla, ő hogy gondolja ezt, ő mire vágyik még. Így megelőzhető az, hogy egyoldalú legyen a beszélgetés, és a pár tagjai tényleg egyenrangú félként vitathassák meg a kényes témát.

Érdemes bátorítani a partnert aziránt, hogy mondja el a kívánságait, ötleteit, és, ami még fontos: nem szabad sértődéssel, rosszallással vagy látványos csodálkozással, haraggal reagálni egymás szavaira, hiszen pontosan ez eredményezi azt, hogy szégyenlőssé váljanak a felek, bezárkózzanak, és ne osszák meg egymással a kéréseiket. A szerelmeseknek egy csapatként kell működniük, és segíteniük, támogatniuk egymást, nem pedig ellenfelekként kezelni a másikat. Ezután pedig nem szabad elfeledkezni arról, amiről szó volt, hanem meg kell valósítani a vágyakat, legalábbis azokat, amelyeket mindkét fél szívesen kipróbálna. Ha van olyan, amit csak az egyikük szeretne, át kell beszélni a dolgokat, és esetleg kompromisszumot kötni, de olyat nem szabad ráerőltetni senkire, amit nem akar.

Ha a hasonló, igen őszinte beszélgetések rendszeressé válnak, elkerülhetőek és megoldhatóak a felmerülő nehézségek, és életben tartható a tűz a kapcsolatban, illetve megelőzhető az, hogy unalmas, egyhangú legyen a szex.

Így hat a jó szex a testre

A szexnek és az orgazmusnak számos hatása van a szervezetre. Nemcsak a boldogságot fokozza, és az immunrendszert erősíti, de még fájdalomcsillapítóként is funkcionál. Sőt, ezeken kívül is van néhány kevesek által ismert pozitív következménye: képeken mutatjuk, melyek ezek.

Ezt is szeretjük