Jinwar, a szabad nők faluja, ahova egy férfi sem teheti be a lábát - Felvették a harcot az elnyomás és az erőszak ellen

A szíriai asszonyok egy kis csoportja igen különleges falut hozott létre. Jinwar nemcsak menedéket nyújt a nőknek, de az elnyomás és az erőszak elleni harcban is szerepet játszik.

Jinwar, a nők faluja
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Szinte egészen hihetetlenül és szinte már-már utópisztikusan hangzik, de létezik egy falu nem messze a Szíria északkeleti részén elhelyezkedő Kamisli városától, ahol egy férfi sem lakhat, vagy maradhat sokáig. 

Jinwar egy autonóm régió, amely menedéket nyújt a háborúk közepette sokat szenvedett nőknek, és esélyt, lehetőséget azoknak, akik egy szabadabb, a rájuk erőltetett szabályoktól mentes életet szeretnének élni.

A polgárháború ártatlan áldozatai: a nők és a gyermekek

A szíriai polgárháború már 2011 óta tart. A harcok során rengeteg ártatlan ember életét oltották ki, a nők és a gyermekek pedig még kiszolgáltatottabbá váltak, még szörnyűbb helyzetbe kerültek. Néhány évvel ezelőtt még a mostani Jinwar egész területe és környéke az ISIS árnyékában élt rettegésben. Rengeteg embert lemészároltak itt, és asszonyok, lányok ezreit erőszakolták meg, hurcolták el szexrabszolgának. A helyzet egész Szíriában sajnos a mai napig sem javult. Az erőszak, a bántalmazások és az alapvető egészségügyi ellátások, valamint higiénia hiánya hihetetlenül sok áldozatot szed.

A kurd nők egy kis része azonban 2016-ban úgy döntött, hogy elég volt: nem tűrik tovább a brutalitást, a kiszolgáltatottságot és a szenvedést. Elhatározták, hogy felveszik a harcot a dzsihádista szervezettel, a konzervatív társadalommal, és folytatják azt a korábban elindult forradalmat, mely lehetővé tette a nők számára azt, hogy ők is fegyvert ragadhassanak, és harcolhassanak a háborúban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jinwar, a szabad nők faluja

Helyi asszonyok és nemzetközi önkéntesek fogtak össze, hogy megteremtsék, és autonómmá tegyék azt a helyet, ahol a nők és gyermekeik biztonságban élhetnek, mentesülve az elnyomó hatalmi struktúráktól, a kapitalizmustól, illetve a patriarchális társadalom szabályai alól. Magának a falunak és alapítóinak tehát több céljuk is van. Azt szeretnék elérni, hogy a nők nagyobb szerepet tölthessenek be az egyébként férfiak uralta társadalomban, a modern élet alternatívájaként előre akarják mozdítani az ökológiai és közösségi életmódot, valamint felszabadítani, megvédeni az asszonyokat, biztonságos menedéket nyújtani számukra.

A falut hivatalosan 2018-ban nyitották meg, azóta is folyamatosan épül, és már egészen a kezdetektől fogva női szervezetek támogatják a fejlődését a világ minden tájáról. Hivatalosan férfiak nem léphetnek be ide, kivéve akkor, ha látogatók vagy támogatók érkeznek, de ők is csak rövid ideig tartózkodhatnak a területen, hosszú távon nem maradhatnak. Bejáratát mindig egy fegyveres hölgy őrzi, a földes út pedig egy szépülő faluba vezet. Jelenleg körülbelül harminc épület található itt, melyeket az ott élő, főképp megözvegyült vagy egyedülálló, házasodni nem akaró nők építettek. A lakók női szobrokat emeltek, festményekkel díszítették a házak falait, és virágoskertekkel teszik otthonosabbá, barátságosabbá a környezetüket. 

Jinwar szinte teljesen önfenntartó és önellátó: állattenyésztéssel, növénytermesztéssel oldják meg az ellátást, a feladatokat pedig elosztják maguk között, így mindenkinek megvan a dolga. A nemzetközi összefogásoknak köszönhetően a faluban orvosi központ, iskola és még egy apró múzeum is található, a cél pedig az, hogy egyre nagyobb és egyre népesebb várossá nője ki magát. A lakók erős közösséget építettek, segítik egymást, és bár elismerik, hogy elszigetelt életük néha kissé unalmas, így legalább szabadon, demokráciában élhetnek távol az erőszaktól.

A leghíresebb feministák

A nők jogaiért és egyenlőségéért már évszázadok óta küzdenek. Összegyűjtöttük azokat, akiknek neve örökre bevésődött a történelembe.

8 ország, ahol még ma is sárba tiporják a nők jogait

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: jinwar.org.

Ezt is szeretjük