6 furcsa, szigorú szabály a Japán iskolákban - Nagyon mások az elvárások, mint itthon

Nem csupán az egyenruha viselése kötelező a japán iskolákban. Minden diáknak szigorú szabályokat kell betartania.

japan diak
beauty and style
Top olvasott cikkek

Természetes, hogy a különböző kultúrákban eltér az etikett, és más-más viselkedést várnak el az emberektől. Előfordul azonban, hogy egyes szabályok igencsak szokatlannak tűnnek mások számára. Az Európában élők például biztos, hogy meglepődnek a japán iskolák előírásain.

Japánban egyébként is akadnak furcsaságok, és még az iskolai szabályok sem átlagosak. Nem csupán az egyenruhát várják el, de nem mindegy például az sem, milyen a lányok haja, milyen fehérneműt viselnek, de a szerelmi kapcsolatok is tiltottak az oktatási intézményekben. A szabályokkal a rendet, a tisztaságot és az egyenlőséget szeretnék erősíteni.

A lányoknak kötelező a fehér alsónemű

A lányok csak fehér alsóneműben járhatnak iskolába, méghozzá állítólag azért, hogy biztosíthassák és ellenőrizhessék a legnagyobb fokú higiéniát az iskolákban. A fehérneműt egyébként a tanárnők gyakran a nap elején egy külön szobában meg is nézik.

Elvárás a hasonló frizura

A japán diákok nem is álmodozhatnak a feltűnő vagy divatos hajszínekről, hajviseletekről. Az ország intézményeinek körülbelül felében az egyenes, fekete frizura az elvárás, hiszen a legtöbb japán emberé hasonló, ha pedig valakinek nem ilyenek a tincsei, az bonyodalmakat okozhat. A hajszínezés alapvetően tiltott, előfordul, hogy világosabb hajszín esetében felszólítják a diákot, hogy bebizonyítsa, haja eredeti árnyalatú. Ezt például szülei igazolásával, illetve gyermekkori fotó bemutatásával teheti meg. A göndörítés természetesen szintén tilos, a visszafogott copf viszont még megengedett, sőt van, ahol kötelező is, ha valakinek a vállig érőnél hosszabb tincsei vannak.

Szabályok persze a fiúkra is vonatkoznak: nekik a rövidre vágott fazon az előírás, de az alul rövid, felül hosszabb vágást nem tolerálják, ezt ugyanis a lázadók, bűnözők frizurájának tartják.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Tilos a smink, a körömlakk és az ékszer

Ezek után talán nem meglepő, hogy a lányok számára sem a smink, sem a körömlakkozás nem megengedett. Az iskolák arra törekednek, hogy diákjaik külseje hasonló legyen, és senki ne lógjon ki a sorból. Azt akarják, hogy a fiatalok ne a megjelenésükre koncentráljanak, így minden osztályban van sminklemosó arra az esetre, ha egy tanuló festett arccal érkezne. Ha így történik, a tanárok azonnal eltávolíttatják vele a sminket. Ugyanezen okból az ékszereket sem tolerálják.

Tiltottak a szerelmi kapcsolatok

Az persze elkerülhetetlen, hogy a diákokban érzelmek ébredjenek egymás iránt, de ezek bármiféle megnyilvánulása tilos az iskola területén belül. A tanulók számára tiltottak a párkapcsolatok, mivel a tanárok úgy vélik, túl fiatalok még ehhez. Persze titokban biztos szövődnek szerelmek, de a tanulóknak eszébe sem juthat ezt mutatni az intézményekben: szó se lehet kézfogásról vagy pusziról a folyosókon.

Nem vihetnek otthonról ebédet

Az általános iskolai diákok nem vihetnek magukkal ebédet, mindenkinek kötelező a menzán étkeznie. A közös ebéd szinte egy program, az oktatás része, így senki nem maradhat ki belőle, sőt sok helyen a tanárok azt sem engedik, hogy a gyerekek otthagyják a felszolgált ételt. Sokszor igyekeznek bűntudatot kelteni a kicsikben a pazarlás miatt. 

Az iskolát a diákok takarítják

A japán iskolákban ritkán látni takarítókat, a munkát ugyanis a tanulók végzik el. Az osztálytermek, a folyosók és a mosdók tisztán tartása is az ő feladatuk, illetve arra is ügyelniük kell, hogy a tábla legyen mindig letörölve. Így a diákok megtanulják, hogy tisztaságot hagyjanak maguk után.

Észak-Korea bizarr törvényei

Észak-Koreában a polgárok életét az istenként tisztelt nagy vezér, Kim Dzsongun hihetetlenül szigorúan korlátozza, fő célja pedig az emberek ellenőrzése és hatalmának, státuszának fenntartása. Arról már írtunk, hogy lakástűz esetén például a portrékat kötelező először kimenteni, illetve hogy a büntetések három generáción át öröklődnek, de ezeken kívül is vannak még furcsa törvények Észak-Koreában: az alábbiak bár rendkívül szokatlanok, megsértésük súlyos vétségnek számít.

Ezt is szeretjük