Így tesz boldogtalanná, ha mások felnéznek rád
Mit tehetsz, hogy ne termelj haragosokat?
Az irigység nemcsak az irigykedő, de az irigyelt életét is megkeserítheti.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A siker kétélű fegyver. Természetes, hogy szeretnénk sikeresek lenni azokon a területeken, amelyek fontosak számunkra, és a szeretteinknek is ezt kívánjuk. Ha pedig megtörténik az, amire olyannyira vágyott az ember, a sikereit szeretné másokkal is megosztani.

Ám ez a gesztus gyakran visszafelé sül el, és együtt örülés helyett hamar konfliktusforrássá válik. Könnyen irigységet szülhet, távolságot teremthet a többiektől, és akár ellenségeskedést is generálhat.

Talán neked is van olyan tapasztalatod, hogy örömmel újságoltad el, amit elértél, és büszkeséggel töltött el, ám a másik részről erre lelombozó, esetleg kissé rosszindulatú megjegyzés volt a válasz, mely valamilyen módon kicsinyíteni igyekezett az eredményedet, de legalábbis alaposan visszarántott a földre.

Vajon miért van az, hogy a te sikeredet más a saját hibájaként, netán egyenesen támadásként érzékeli? Mindez azt a benyomást kelti, mintha a te hasznod valaki más kára lenne. Többféle elmélet született a jelenség magyarázatára, az egyik ezek közül a társas összehasonlítás elmélete. Ennek alapja, hogy minden ember folyamatosan másokhoz méri magát, és a többiek között, a társadalomban elfoglalt helye alapján értékeli a teljesítményét, így alakítja ki az identitását.

Ez az élet minden területére igaz, a súlytól kezdve az egészségen és az intelligencián át a karrierig és a párkapcsolatig. Ezért jelenik meg gyakran automatikusan az irigység abban az emberben, aki a másik sikereivel szembesül.

Bár a legtöbb ember elhallgattatja irigységét, az gyakran kerülőúton tör felszínre. Mégis, hogyan küzdhetsz meg a feladattal, hogy úgy legyél sikeres, hogy közben ne veszítsd el a körülötted lévők törődését és támogatását? Van néhány alapelv, amit érdemes megfontolnod.

Támadás vagy védekezés?

Aki a másik irigységével szembesül, gyakran védekezni vagy épp támadni kezd. Pedig valójában mindkettő csak abban segít, hogy a helyzet továbbgyűrűzzön. A megoldás kulcsa az, ha viszonylag ítéletmentes maradsz. Ehhez az az első lépés, ha tisztában vagy vele, hogy a sikeredet mások fenyegetőnek érzékelhetik akkor is, ha nem velük kellett megharcolnod érte.

Ezért szinte természetesnek veheted, hogy ami neked boldogságot jelent, amiatt más rosszul érezheti magát. Különösen akkor igaz ez, ha mások által is nagyra értékelt területen érsz el sikert. Ezért a legegyszerűbb, ha meggondolod, hogy kinek meséled el nagy lendülettel az eredményeidet. Ha valaki, akitől nem erre számítasz, mégis rosszul reagál, ne vedd magadra. Ez nem rólad, hanem róla szól. Ugyanakkor, ahogy mondani szokás, mások irigysége akár megtisztelő is lehet, mert ez is a te sikeredet igazolja.

Te hogyan kezeled, ha mások irigykednek?

Ezt is szeretjük