10 dolog, ami gyakran vezet hűtlenséghez: a legerősebb rizikófaktorok a kutatás szerint

A kutatás szerint hajlamosabb a hűtlenségre az, aki ezekkel a gondolatokkal egyetért, nagyobb eséllyel lép félre egy házasságban.

felrelepes
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hűtlenség jelenségét, annak okait már régóta vizsgálja a tudomány. Rengeteg párkapcsolat megy tönkre miatta, Magyarországon például a házasságok körülbelül 42%-a végződik válással, de Amerikában is hasonló az arány. Bár természetesen nem minden szerelemnek a megcsalás vet véget, sok esetben közrejátszik a szakításban.

Egy kutatás ismét középpontba állította a témát, és most arra voltak kíváncsiak, hogy melyek a legerősebb, leggyakoribb hűtlenséghez vezető tényezők.

Kutatás: a hűtlenség rizikófaktorai

A Psychology Today oldalán Grant Hilary Brenner pszichiáter számolt be az eredményekről. A Lisman és Holman által vezetett vizsgát előtt megvitatták a kockázati tényezőket, és kidolgoztak egy skálát a hűtlenségre való hajlamra. A megcsalás tudományosan elfogadott modellje öt motivációs területet feltételez, amelyek a házasságon kívüli kapcsolatokat vezérlik: a szexualitást, az érzelmi elégedettséget, a társadalmi kontextust, az attitűdöket és a bosszút. A kutatók ezt felhasználva, egy kétlépcsős folyamat segítségével igyekeztek kideríteni a megcsalás mögöttes tényezőit, méghozzá kérdések segítségével. 

Az első lépés során 330 heteroszexuális, több mint tíz évig házasságban élő résztvevőnek tették fel a kérdéseket. Az alanyok átlagéletkora 37 év volt. Arról faggatták őket, hogy milyen tényezők járulnának hozzá a jövőbeni félrelépéshez. Ezután a kezdetben feltételezett 25 okot 21-re sikerült csökkenteniük, a második kör alkalmával pedig 288 résztvevő segítségével tovább szűkítették a listát, és megtalálták a tíz legerősebb, hűtlenséghez vezető faktort. Eredményeik szerint a következő gondolatok, állítások eredményeznek a legnagyobb eséllyel félrelépést. Akik az alábbiakkal egyetértenek, nagyobb eséllyel csalják meg párjukat.

  • „Ha a házastársam hűtlen lenne, természetes lenne számomra, hogy én is félrelépnék.”
  • „Ha mással flörtölnék, vonzónak érezném magam, úgy érezném, hogy kívánnak.”
  • „A házastársammal való szexuális kapcsolat hiánya ok lenne a házasságon kívüli viszonyra.”
  • „Elképzelhető, hogy a házastársamon kívül mással is legyen kapcsolatom, ha érzelmileg kötődöm hozzá.”
  • „A párom hosszú távú hiánya, távolléte arra késztetne, hogy másokkal kerüljek kapcsolatba.”

A cikk az ajánló után folytatódik

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

  • „Az ellentétes nemű kollégák potenciális lehetőséget jelentenek egy házasságon kívüli viszonyhoz.”
  • „Ha tudnám, hogy sosem jut a házastársam tudomására, afférba bonyolódnék.”
  • „Vannak olyan körülmények, összefüggések, melyek elfogadhatóvá teszik a viszonyt.”
  • „Ha a párom közeli kapcsolatba kerülne egy ellenkező nemű kollégájával, akkor nagyobb lenne a valószínűsége annak, hogy én is viszonyba bonyolódnék valaki mással.”
  • „A tény, hogy más házas barátoknak is volt házasságon kívüli kapcsolata, arra késztetne, hogy én is elgondolkodjak rajta."

A szakértők persze nem azt állítják, hogy aki egyetért néhány fenti gondolattal, az egyértelműen félrelép majd, de vizsgálataik rámutattak, hogy ezen állítások erős rizikófaktorok, ám további kutatásokra van még szükség a témában. Például jó eredményeket hozhatna, ha a párok a házasság elején kitöltenék a kérdőívet, évekkel később pedig megnéznék, hogy a magas pontszámot elérők félreléptek-e, kiléptek-e a kapcsolatból. A fenti témák átbeszélése, a problémák kezelése viszont csökkentheti a megcsalás esélyét, tehát a hűtlenségi kockázatokat ismerve a felek tudatosan tehetnek szerelmük, hűségük megőrzéséért.

Jelek, hogy elmúlt a szerelem

Ha teljesen elmúlt a szerelem, a szeretet a házasságban, akkor fontos időben lépni: vagy közösen, esetleg szakértő segítségével dolgozni az újjáélesztésén, vagy pedig mindkét fél érdekében lezárni a kapcsolatot. Az ugyanis rendkívül káros, ha a pár tagjai boldogtalan, szerelemmentes viszonyban élnek tovább. A problémát nem könnyű felismerni, de a következő jelek segíthetnek ebben. Egyáltalán nem csak a szeretkezések ritkulása vagy megszűnése utal a súlyos gondra.

Ezt is szeretjük