82 éve vannak együtt: elmondták, mi a kulcs a stabil házassághoz
Mi a titkuk?
Mindenkinek van saját receptje a jó és tartó kapcsolatra. Nekik bevált.

nagykep?cikkid=161032&kep=idos-par1-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az emberi kapcsolatok meghatározó elemei az életednek, és erősen formálják az egyéniségedet is. Megtanulni azt, hogy miként ápold és tartsd meg a hosszú távú érzelmi kötelékeidet - legyen az barátság, rokonsági kötelék vagy romantikus viszony -, egy egész életre szóló cél és törekvés.

Erről az akarásról és küzdelemről az idős kaliforniai házaspár taníthatna pár dolgot. Nicholas Ordaz 20 éves volt, amikor frigyre lépett Rafaelával. Idén a férfi a 102. születésnapját ünnepelték, és ezzel együtt a 82. házassági évfordulójukat. A kaliforniai házaspár a dupla ünnepet bő családi körben töltötte, szeretteikkel körülvéve. Jelen voltak a gyermekeik, unokáik, dédunokáik, sőt, szépunokájuk is.

Mi a hosszú házasság titka?

Amikor megkérdezték őket, hogy mi a siker titka, mindössze három egyszerű dologgal válaszoltak: a legfontosabb a tisztelet, a szeretet, és hogy nem szabad stresszelni az apró, negatív dolgok miatt. Mindez könnyen kivitelezhetőnek tűnik, ám hosszú évekig alkalmazni a gyakorlatban, illetve átfordítani a szürke hétköznapok megoldási módszereibe minden, csak nem egyszerű.

Az erre irányuló igyekezet viszont kapcsolatainkat olyan magasságokba emeli, amelyek révén a legnagyobb értékei lesznek életünknek. Ne keresd hát a titkot, hanem fókuszálj a gyakorlati tanácsokra, mert becses és minőségi emberi viszonyokat kezelni komoly feladat.

A beszélgetés fontossága

A 82 éve boldog házasságban élő pár jó tanácsait érdemes tehát megfogadni, emellett azonban jó, ha a párkapcsolati tanácsadók által oly gyakran emlegetett kommunikációt is a tartós kapcsolat alapvető feltételeként említjük.

A házasság lételeme a jó kommunikáció, a párok nagy része mégis belefut abba a hibába, hogy nem beszélget eleget, nem informálja a másikat, nem tájékoztatják egymást. Ennek egyenes következménye, hogy nem ismerik mélységeiben partnerüket.

Nézz körül, és lásd!

Minden korban lehet szeretni. És hogy a szerelem kitarthat a sírig is, azt bizonyítják a következő gyönyörű képek.

Sarkalatos pont a konfliktuskezelés is a terapeuták szerint. Megfelelően viselni és feloldani a viszályokat a legnagyobb művészet. Minden problémának konkrét oka van, ezeket megszüntetni az elsődleges feladat. A másik hibáztatása és az agresszív fellépés lefelé gördíti a lejtőn a házasságot.

A közösen átélt megpróbáltatásoknak is óriási összetartó erejük van, csakúgy, mint a közös érdeklődéseknek. A kulcsszó a "közös". Minden, amit együtt élsz meg a pároddal, együvé kovácsol titeket, és erősebbé tesz benneteket a negatív történésekkel szemben.

Végül, talán a legnehezebben teljesíthető tétel egy kapcsolatban az őszinteség. Minden hazugságnak, minden elhallgatásnak és csúsztatásnak meglesz a böjtje. Önmagad ellensége vagy, ha nem vagy nyílt az emberrel, akivel összekötöd az életedet. A másik megtévesztése a legnagyobb léket üti a bizalom ingatag hajóján, és visszavonhatatlan károkat okoz a kapcsolatban.

Soha ne félj kimutatni az érzelmeidet. Ezek azok az emocionális sarokpántok, amelyek a rossz időkben megerősítik az ingatag házasságot. Ha pedig érvényesíteni tudod a mindennapokban az élni és élni hagyni klasszikus tanácsát, nemcsak a párodnak, hanem magadnak - és a kapcsolatodnak - is elegendő életteret hagysz a harmonikus, boldog, sikeres működéshez.

Ezt is szeretjük