Hogyan ver át, akiről a legkevésbé gondolnád?
Fondorlatos praktikák
Az anyáknak még a felnőtt gyerekek felett is hatalma van, de ha érzelmi zsaroláshoz folyamodik, ismerd fel!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az édesanyád az a személy, aki a születésedtől fogva megtanított arra, amit az életről tudni érdemes, és tanácsokkal látott el. Nem csoda, ha a legtöbb anya nehezen viseli, amikor a lánya felnő, és immár a segítsége nélkül is megáll a lábán, netán azt látja, hogy a szívedben elfoglalt előkelő helyét egy másik emberrel is meg kell osztania.

Hasonló helyzetben előfordulhat, hogy akaratlanul is érzelmi zsarolással próbál önmagához közel tartani, és ezzel sorra olyan dolgokra vesz rá, amelyeket egyébként nem biztos, hogy pont úgy tennél. Bár elsőre becsapásnak tűnhet a dolog, általában nem szándékos rosszakarat húzódik meg a szülői tettek mögött - de persze ez nem jelenti azt, hogy mindez helyénvaló.

Mi áll az érzelmi zsarolás mögött?

Édesanyád hajlamos egy komplett litániát előadni a magányáról, netán azt is kitalálja, hogy folyik a konyhában a csap, és neked kéne felügyelned a szerelőt, csak hogy biztosan meglátogasd a hétvégén? Mindez csak átverés, gondolhatod utólag, azonban nem árt, ha a jobban a jelenség mélyére tekintesz.

A hasonló magatartás mögött gyakran az áll, hogy valaki nehezen fogalmazza meg az érzelmeit, és szégyelli egyenesen kimondani, hogy csak úgy vágyna a társaságodra. Ez persze még nem indok arra, hogy inkább a zsarolás eszközéhez nyúljon, és így érje el, amit szeretne. De nem csak ebben a kontextusban fordulhat elő a taktikázás: van, aki rossz szokásból nyúl a módszerhez, hiszen a múltban is hatásosnak bizonyult, ha veszekedések nélkül akarta érvényesíteni a vágyait.

Amennyiben hasonlót tapasztalsz, ne hagyd, hogy továbbra is az orrodnál fogva vezessen az édesanyád, hiszen a szeretet nem arról szól, hogy a világon mindenben az ő óhaja szerint kell cselekedned.

Ismerd fel, ha zsarol!

De hogyan is derítheted ki, hogy valóban becsap-e, illetve irányítani próbál az egyik legfontosabb ember az életedben? Az érzelmi zsarolást nem szabad összekeverni azzal, amikor valakinek valóban szüksége van rád, a támogatásodra. Tudd meg, milyen módszerek árulják el a taktikázást!

Lelkiismeret-furdalást kelt

Elég, hogy megcsörrenjen a telefon, már az jár a fejedben, hogy vajon ezúttal mit csináltál már megint rosszul? Amennyiben a szorongással vegyes lelkiismeret-furdalás annak ellenére állandósul, hogy alapvetően soha nem feledkezel meg az anyukádról, lehet, hogy ennek nem te vagy az oka, inkább ő. Ha állandó zsörtölődésével eléri, hogy rendszerint rosszul érezd magad, nem árt, ha belegondolsz, valóban van-e oka a sok panasznak, amit hallasz tőle.

Semmiért nem elég hálás

Akit szeret az ember, annak mindig szívesen tesz a kedvére, akár kéri a másik, akár nem. Amennyiben azonban így érzel az anyukád iránt, de valahogy mégsem szerez örömet, ha kedveskedsz neki, lehet, hogy mindez azért van, mert taktikázással próbálja elérni, hogy azt tedd, amit ő szeretne. Ha úgy érzed, az elmúlt időben annyi óhaja volt, hogy azt sem tudtad, melyikhez kapj, amikor pedig megtetted, amit szeretett volna, még mindig nem volt elégedett, megeshet, hogy ez a helyzet.

A párod ellen hangol

Persze lehet pasit is rosszul választani, és mögöttes szándék nélkül is kialakulhat az ellenszenv, egy bizonyos fajtája mögött azonban az érzelmi zsarolás is állhat. Ha egyedül az anyukád felől érkeznek olyan információk, miszerint az, akivel megosztod az életed, valójában egy semmirekellővel, aki elvesz tőle, érdemes a párod szemszögét is figyelembe venned.

Amennyiben nem valami jól jön ki az édesanyáddal, és már többször is figyelmeztetett, hogy néha talán túl sokat akar tőled, lehet, hogy igaza van. Ugyanakkor, ha a párod és az anyukád áll hadban egymással, nem könnyű eldönteni, hogy kinek van igaza: próbáld tiszta, objektív fejjel felmérni a szituációt, hogy megállapíthasd.

Keresd meg az okokat

A szülőkkel való rossz viszony, illetve a túlzott megfelelési vágy, ami miatt könnyű célpontja lehetsz az érzelmi zsarolóknak, egyaránt fakadhat családod bonyolult történetéből. A rejtett összefüggések hatással lehetnek a mindennapjaidra, lelki blokkokat és problémákat okozva: ezek feltárásában segíthet a családállítás módszere. Ismerd meg jobban, videónk segítségével!

Mi lehet a megoldás?

Ha az iránta érzett szeretetedet kihasználva édesanyád mintegy madzagon rángat, mindenképpen tenned kell ellene. Hiszen amennyiben gyanútlanul próbálsz az elvárásainak megfelelni, lassan a többi kapcsolatod is felaprózódhat, különös tekintettel a pároddal való viszonyodra.

Ha minden jel arra utal, hogy édesanyád túlzott szeretetével ki akar sajátítani magának, azzal a szándéka ellenére is sokat árthat neked, ezért, ha nehéz is, nem árt, ha felveszed vele a kesztyűt. Szabj egy határt, amin túl nem teszel meg neki mindent, és merj konfliktust vállalni, hiszen nagyrészt a menekülő attitűdre alapozva működhet csak az érzelmi zsarolás.

Ezt is szeretjük