Ennyi a különbség, hogy látod magad, és hogy látnak mások: szívszorító videó
Így néznek ki azok az emberek, akik szembesültek vele.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az önértékelés zavara többeket érint, mint azt elsőre gondolná az ember. A 21. század legterhesebb elvárása a magabiztosság, ami azonban kellő önbizalom hiányában igencsak felületes színjáték marad. Mivel az elhatározások gyakran a másoknak való megfelelésből táplálkoznak, a gátlásosság köznapi problémává vált.

De vajon tényleg olyan szigorú a külvilág, ahogy azt gondolja az ember? Szerinted hányan büszkék rád? Az alábbi videóban az amerikai Strayer Egyetem kísérletét nézheted végig, amely arra keresi a választ, hogy vajon mennyiben különbözik az, ahogy a résztvevők értékelik magukat, és az, ahogy a külvilág látja őket. Az eredmény igazán szívfacsaró.

Az embereknek 1-től 10-ig kellett pontozni saját teljesítményüket annak tekintetében, hogy mennyire tartják magukat sikeresnek. A szereplők önértékelése kiábrándultságról és bizonytalanságról árulkodott. Volt, aki egyenesen középszerűnek mondta magát, más azzal magyarázta az alacsony pontszámot, hogy nagyon nehéz sikeresnek éreznie magát az életében zajló folyamatos változások miatt. Akadt olyan is, aki egyszerűen nem hisz képességeiben.

De mitől lehet hamis az önértékelés?

Az ember kontrollja sajnos nem csak önmagában rejlik. A külvilág, a családi minta, a rossz beidegződések, de a kívülről szerzett információk is csorbíthatják az önbecsülést: egy munkahelyi probléma, egy párkapcsolati csalódás vagy akár a média káros hatása is. A megfelelési kényszer a század rákfenéjeként rombolja a kapcsolatokat, a túlzott dicsérgetés, a pozitív visszajelzés hiányában pedig sokan elégedetlenné, boldogtalanná válnak. Szélsőséges esetben a bizonygatás vagy az önsajnálat a mindennapokba begyűrűzve meghatározhatja az ember döntéseit is.

Nézz magadba!

Válaszolj őszintén erre a négy kérdésre, és kiderül, hogy mennyire érint téged a kérdés!

1. Előfordul, hogy azért nem fejezed ki érzéseidet, mert félsz, hogy az nem egyezik mások a véleményével?
2. Félsz-e attól, hogy pusztán a kudarcaid miatt csalódnak benned?
3. Gyakran vársz el magadtól többet, mint másoktól?
4. Ha sikerül valami, hajlamos vagy-e még följebb tenni a lécet?

Ha legalább kettőre igennel válaszoltál, valószínűleg te is alulértékeled magad. Ha elbizonytalanodsz, mindig jusson eszedbe a fenti videó! Hidd el, hogy mások is rengetegszer aggodalmaskodnak a hétköznapok során!

Miben lehetsz sikeres?

A fenti kísérletben részt vevők a pontozáson túl arra is választ kaphattak, hogy szerénységük ellenére mások miért is gondolják őket sikeresnek. A másodszorra szavazók ugyanis megfogalmazzák a pontozottak azon valódi sikereit, amit már elfelejtettek magukban értékelni.

Ez pedig nem az autó, a jól fizető munkahely és a tonnányi pénz: a tehetség, az elhivatottság, az odaadás az, amiket a leginkább értékeltek bennük, egy fiú egyenesen 11 pontot ítél meg anyjának a folyamatos helytállásért. A szembesítéskor nagyon megható pillanatoknak lehetsz szemtanúja, de a videó egésze rendkívül tanulságos és lélekemelő. A gátlásos önkép tehát korántsem az igazságot tükrözi - próbálj meg hinni magadban!

Ezt is szeretjük