18

Csak felnőtteknek!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

A világ leghírhedtebb szexklubja volt: egy pincében nyitották meg a Plato’s Retreatet 1977-ben

A végtelen szórakozás és a féktelen orgiák helyszíne volt a hírhedt szexklub a ’70-es évek végén. Az exkluzív partikon számos híresség is részt vett.

Plato's Retreat, a híres szexklub

Az 1960-as években kezdődő szexuális forradalom rengeteg változást hozott nyugaton. Megjelentek a szexmagazinok, elterjedt a nudizmus, elfogadottá váltak a házasság előtti együttlétek, elérhetőek lettek a fogamzásgátló tabletták, és utat nyert a szexuális szabadság. Mindezek hatására pedig létrejöttek az első szexklubok is.

A ’70-es évek végén nyitotta meg kapuit New Yorkban a Plato’s Retreat is, amely gyorsan a világ egyik leghírhedtebb swingerklubjává vált. A hírességek és tehetősek körében népszerű hely féktelen orgiáknak és drogmámoros éjszakáknak adott otthont.

Egy hotel pincéjében nyílt a Plato’s Retreat

A McDonald’s egykori menedzserével, Larry Levensonnal egy hölgy ismertette meg a swingeréletmódot, mely a párcserés és a csoportos együttléteket foglalja magában. A férfinak gyorsan elnyerte tetszését a „swingelés”, ezért nem sokkal később már saját partikat rendezett. 1977-ben pedig az obszcén és pornográf Screw magazin egyik írójával közösen megnyitották a Plato’s Retreat nevű szexklubot a Kenmore Hotel pincéjében, de még abban az évben átköltöztették az Ansonia Hotel alagsorába.

Egy akkoriban híres, Captain John nevű motorversenyző a New York Timesnak számolt be arról, hogy már a nyitóparti is nagy esemény volt. A helyre meredek, tükrökkel körülvett lépcső vezetett, lent pedig félhomályban, pulzáló fények között táncoltak, és kényeztették egymást az emberek. Medence, vízesés, hatvanfős jacuzzi, szauna, táncparkett, hideg és meleg büféasztal, valamint matracokkal teli orgiaszoba is helyet kapott a klubban. Az intimebb szórakozásra vágyók a kisebb, direkt erre a célra kialakított privát helyiségekben hajszolhatták az élvezeteket. A ruha mindenhol opcionális volt, de sokan például jelmezekben érkeztek, míg a nők testét gyakran csupán csillám díszítette. 

A klubban egyébként a forró hangulat és a határtalan élvezetek mellett alkoholt és kábítószereket is kínáltak a résztvevőknek, legfőképpen kokaint és LSD-t.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A közösségi média ilyen-olyan formában, de mindenki életének része. Mégis sokszor úgy tűnik, nem tudjuk megfelelően használni. De vajon hol rontjuk el? Miért mindig a legbántóbb kommenteken van a legtöbb like? Kell-e reagálni egy utálkozó hozzászólásra, vagy az ignorálás az egyetlen út? A legújabb epizódban többek között ezekre a kérdésekre Tóth Dani pszichológus, Verebélyi-Kovács Csilla, a Femina social media managere, valamint Pintér Ada műsorvezető kereste a választ.

Promóció

A világ leghíresebb szexklubjává vált

A Plato’s Retreat gyorsan óriási hírnévre tett szert: hamarosan sorban álltak a limuzinok a hotel bejárata előtt, mert mindenki részese akart lenni a mámorító élményeknek. A részvételt azonban tagsághoz kötötték. Népszerűsége és exkluzivitása a Studio ’54-éhez hasonlított, így egyáltalán nem volt könnyű bejutni. A beengedéskor ráadásul figyeltek arra is, hogy a nők száma meghaladja a férfiakét. Általában hírességek, brókerek, pornósztárok, valamint a társadalom elit, gazdagabb rétegeihez tartozó vendégek látogatták a klubot. Sokan egyébként nem is tudták kifizetni a belépő árát, ami 60-80 dollár volt. Ez ma sem olcsó, de akkoriban rendkívül borsosnak számított, és hozzájárult ahhoz, hogy megszűrje a vendégkört.

Richard Dreyfuss és Buck Henry színészek is rendszeresen részt vettek a partikon. Hamarosan maga az alapító, Larry Levenson is igazi sztár lett: a legnagyobb magazinok készítettek vele interjúkat, és egy franchise létrehozását tervezte. A klubot plakátok, tévéreklámok is hirdették, Manhattanben pedig sokan nyitottak hasonlót, és próbálták lemásolni a Plato’s Retreatet, de nem sok sikerrel.

A klub hanyatlása

Az exkluzív swingerklub egészen 1985-ig hatalmas népszerűségnek örvendett, bár a hotel szomszédságában lakók rengeteget panaszkodtak rá. 1981-ben végül az Ansonia tulajdonosa 1 millió dollárt fizetett Levensonnak azért, hogy elköltöztesse a 34. utcába. Ezután azonban a Plato’s Retreat már nem volt ugyanolyan: nagy, üres terek jellemezték, és a vendégek inkább ijesztőnek találták, mint intimnek vagy erotikusnak. Ugyanebben az évben Levensont adócsalás vádjával nyolc év börtönbüntetésre ítélték, de negyven hónap után kiengedték. Ez idő alatt a klub hanyatlásnak indult, és bár szabadulása után próbálta megmenteni, nem járt sikerrel. Végül 1985-ben ért véget a Plato’s Retreat pályafutása, amikor is az AIDS terjedésére reagálva az egészségügyi szervezetek elrendelték a szexklubok bezárását.

Évekkel később Floridában nyílt újra a Plato’s Retreat 2, majd 2006-ban bezárt, és ezután csak férfiak számára üzemelt 321 Slammer néven. Ekkor azonban már nem tudta azt a színvonalat, exkluzivitást és népszerűséget hozni, mint a ’70-es évek végén, amikor a szexuális szabadság egyik szimbólumává vált.

Régi erotikus plakátok, amik kiverték a biztosítékot akkoriban

Manapság az erotikus filmek többsége a korhatáros weboldalakon tűnik fel, de az internet előtti időben még plakátokon hirdették az új produkciókat. A szenzációhajhászás persze már akkoriban sem okozott problémát, egyes kompozíciók olyannyira pajzánra sikerültek, hogy az emberek igencsak megbotránkoztak rajtuk. 

Csak felnőtteknek! Megmosolyogtató plakátok, melyek anno kiverték a biztosítékot

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük