Hogyan húzz határt a mentális egészséged érdekében? A pszichológus ezt tanácsolja, ha valaki folyton átlépi

A határhúzás képességének megtanulása rendkívül fontos.

GettyImages-1325948893

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az életben rendkívül fontos készség a határhúzás másokkal szemben. A határok keretek, amelyek megmutatják a környezetünknek, hogyan jó viszonyulni hozzánk, és hogy miért vagyunk felelősek. 

Távolságot jelent köztünk és a környezetünk között, melyben megtarthatjuk egyéniségünket, saját értékeinket. A megfelelő határok hiánya árthat az érzelmi, pszichológiai, fizikai vagy anyagi jóllétnek és egészségnek, valamint negatívan befolyásolhatja az emberi kapcsolatokat.

A határok meghúzása

Shawn M. Burn PhD pszichológusprofesszor szedett össze fontos gondolatokat a határok meghúzásáról. 

Mik a határok?

Pszichológiai értelemben a határ azt jelenti, hogy felismeri az ember, hol végződik ő, és hol kezdődik egy másik személy. Különbséget tud tenni a saját felelőssége és másoké között. A határhúzásra példa, hogy valaki képes bűntudat nélkül nemet mondani.


GettyImages-1194847491

Mi lehet az oka annak, hogy nehéz határt húzni?

Több oka lehet annak, ha valaki nehezen húzza meg határait. Bűntudata lehet azzal kapcsolatban, határai meghúzása hogyan hat majd a határsértőre. Félelmet érezhet a másik fél haragjától, vagy attól, hogy elhagyják, elutasítják. Önzőnek is érezheti magát, ha azt hiszi, hogy a jó embereknek fel kell áldozniuk magukat másokért. Lehetséges, hogy mélyen együttérző, és meg akarja szabadítani a másikat a szenvedéseitől.

Megfelelési kényszere lehet, tehát azt akarja, hogy mindenki kedvelje őt. Alacsony önbecsülés is állhat a háttérben, illetve az a téveszme, hogy amit akar, illetve amire szüksége van, kevésbé fontos, mint amit mások akarnak és igényelnek. Az is lehetséges, hogy az adott személy nem tudja, hogyan álljon ki magáért eredményesen.

A szakértő hozzáteszi, hogy olykor érzelmi munkát és gyakorlatot vesz igénybe, mire az ember megtanulja a határok meghúzását. Sokszor az a motiváció, hogy megtapasztalja az árát annak, hogy mi történik, mikor ezt nem teszi meg.

GettyImages-1410301682
Fotó: Sergio Mendoza Hochmann / Getty Images Hungary

Hogy lehet felismerni a határsértőt?

Sokan ismerhetnek legalább egy embert, aki át akarja lépni a határait: többet és többször kéri az illető munkáját, segítségét, közbenjárását. Az ilyen emberekre jellemző, hogy csak azzal törődnek, ők mit akarnak, és nem érdekli őket, hogy a másiknak is vannak határai, saját élete, privát szférája.

Jellemző rájuk, hogy teljes mértékben ignorálják ezeket a kereteket, illetve tesztelnek, hogy lássák, vajon komolyan gondolod-e, amit akarsz. Előfordul, hogy ismétlődően követelik, amit akarnak, annak ellenére is, hogy már nemet mondtál, vagy emiatt vitába is szállnak veled.

Manipulálni próbálnak, hogy újragondold elhatározásodat, esetleg engedj belőle. Sőt, úgy tehetnek, mintha észszerűtlen lenne a döntésed, vagy mintha gonosz lennél. Úgy próbálnak meggyőzni, hogy újra és újra megkérnek, annak dacára, hogy már kijelölted a határaid, amelyen túl nincs energiád, kapacitásod, időd, kedved mások rendelkezésére állni.

GettyImages-1363172429
Fotó: aire images / Getty Images Hungary

Hogyan szegülj szembe a határsértővel? 

Fontos meglátni és megtanulni a különbséget aközött, aki erőszakosan át akarja lépni a határaid, és aki egy helyzetben jó indokkal kéri a segítségedet, társaságodat. Az előbbi viselkedés ellen több bevált módszer eredményesen alkalmazható.

Nyugodt, magabiztos, tárgyilagos hangnemben érdemes kijelölni a kereteket, amelyeken túl az ember nem szeretne vagy nem tud magából többet nyújtani. Ha az illető nem tágít, akkor érdemes ezt nyomatékosan, röviden megismételni, ám sorozatos mantrázásra nincs szükség. Ne feledd, nem az a cél, hogy megfelelj, hanem az, hogy megvédd a határaid! Jogod van a döntésedhez, magyarázkodás nélkül. Miután nemet mondasz, akár gyorsan témát is válthatsz, kilépve a helyzetből.

GettyImages-1320324479
Fotó: Sergio Mendoza Hochmann / Getty Images Hungary

Mit érdemes tenni, ha a határt megsértő tovább próbálkozik?

A pszichológus szerint bátorító lehet az érintett számára, ha újra megvizsgálja döntései, határai okait, és átgondolja, mi mindent veszít azzal, ha feladja őket. Érdemes lehet egy bizalmassal beszélni az esetről, akitől megerősítést nyerhetsz.

Emlékeztesd magad arra, hogy jogod van a határaidhoz! A te idődről, energiádról, pénzedről, életedről van szó. Fontos, hogy ne add meg magad csak azért, hogy elkerüld a határsértő nemtetszését, illetve azokat a kellemetlen érzéseket, amiket kivált belőled az illető ellenérzése.

A szakember kiemeli, hogy az, aki túl sokat kér a másiktól, valóban megharagudhat, de ez többnyire átmeneti. A szakértő óva int attól, hogy az ember belemenjen egy parttalan vitába elhatározásáról, sok esetben ráadásul itt a legkönnyebb megtörni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Olyan mondatokkal lehet leállítani a határaidat feszegetőket, mint például "tudom, hogy ez nem az, amit hallani akartál, de elhatároztam magam". Ezután következhet a mielőbbi témaváltás, és a kilépés a szituációból. Fontos, hogy őrizd meg a hidegvéred, védd magad a felesleges idegeskedéstől. Sok esetben időbe telhet, mire komolyan veszik az eltökélt szándékodat, és akár döntésed megismétlésére is szükség lehet. Eközben továbbra is utasítsd el a felesleges vitákban való részvételt.

A szakértő felhívja arra a figyelmet, hogy nagyon lényeges megérteni, hogy kockázatos engedni a határokból. Ez ugyanis a kívülállókat megerősítheti viselkedésük indokoltságában, és bátorítja őket az újabb próbálkodásban. Ám amint rájönnek, hogy eredménytelenül próbálkoznak, meg fognak hátrálni - véli a pszichológus.

Felkavaró, de gyönyörű fotók az emberi lélek legmélyéről 

Nagyon megérintő és elgondolkoztató fotókat mutatott be egy olasz művész.

Képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük