5 hamis sztereotípia a nőkről, amit a tudomány is megcáfolt - Sokan még mindig igaznak hiszik őket

Sok téves és gyakran sértő sztereotípia terjeng a nőkről, pedig nagy részük egyáltalán nem igaz - és ezt a tudomány is alátámasztja.

Hamis sztereotípiák a nőkről
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A világban sajnos számtalan olyan előítélet, feltételezés kering az emberekről, melyeknek közük sincs a valósághoz, mégis annyian hiszik őket, hogy nem kopnak ki a köztudatból.

A nőkkel kapcsolatban is sok sztereotípia él még, melyek sokszor borzasztóan sértőek, és egyáltalán nincs is valóságalapjuk. A következőket jó lenne hamar elfelejteni, és nemcsak azért, mert még a tudomány is megcáfolta őket.

A nők kevésbé bírják a fájdalmat

Általában a szülés terén szokott kialakulni a vita a fájdalomtűrés kapcsán. A férfiak gyakran nem hiszik el, mennyi szenvedéssel jár az, amikor valaki világra hoz egy kisbabát. Ezért is mondják azt, hogy a hölgyek rosszabbul bírják a fizikai megpróbáltatásokat. A Sienai Egyetemen végzett vizsgálatok eredményei szerint viszont a nők jobban viselik a fájdalmat, annak ellenére, hogy kevesebb a szervezetükben a kínok eltűrését elősegítő hormon, a tesztoszteron.

Kevésbé okosak, mint a férfiak

Sok pasi szájából elhangzott már az, hogy nagyobb az agyi kapacitásuk, és okosabbak, mint a hölgyek. Ez azonban egyáltalán nem így van, és ezt nemcsak a rengeteg zseniális, hatalmas eredményeket elért nő bizonyítja, hanem a kutatók is. A Chicagói Egyetem szakértői egy tanulmányuk során mindkét nem képességeit vizsgálták, és kiderült, hogy az intelligenciát és a képességeket mutató diagramon a nők vonala nagyjából középen volt, hasonló szinten, míg a férfiaké nem volt ilyen kiegyensúlyozott: sok igen alacsony, de igen magas tudású férfi volt köztük. Összességében megállapították, hogy a nők intellektuális képességei átlagosan magasabbak, mint a pasiké.

Rosszabbul teljesítenek a munkahelyen

Sajnos az tény, hogy a férfiak általában jobban keresnek ugyanabban a pozícióban, mint a nők, de sokan úgy is gondolják, hogy jobban is teljesítik az elvárásokat és a feladataikat. Számos kutatás bizonyította már, hogy a pasik sok munkáltatónál előnyt élveznek, például a Yale Egyetem vizsgálata is. Hasonló önéletrajzokat küldtek be különböző cégekhez, az elbírálók pedig nagyrészt a férfiakat részesítették előnyben annak ellenére, hogy a kitalált személyek képességei, tapasztalatai szinte egyformák voltak. Valójában azonban nem igaz, hogy ők jobbak: egyrészt, ez személyfüggő, másrészt pedig több cégvezető is említette már, hogy a nők bizonyítási vágya sokszor erősebb, így keményebben végzik a munkájukat, és gyorsabban is tanulnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Minden nő retteg a pókoktól és a rovaroktól

Kiderült, hogy háromszor több férfi szenved arachnofóbiában, mint nő, tehát egyáltalán nem igaz az, hogy csak a nők rettegnek a pókoktól, és mindegyikük fél tőlük, ahogyan a rovaroktól is. Az ezektől való irtózás persze, nem nemtől függ, ezért felesleges és értelmetlen általánosítani.

Gyávábbak a férfiaknál

A német tudós, Fritz Riemann tanulmánya szerint a nők kevésbé képesek felismerni a kockázatos, ijesztő helyzeteket, így gyakran könnyebben beleugranak egy veszélyes dologba, vagy bátrabban viselkednek, mint a férfiak. De azt is kiderítette, hogy könnyebben meg is küzdenek a félelmükkel, és gyorsabban túljutnak rajta.

Fontos illemszabályok férfi és nő között

Sokszor nehéz eldönteni, hogyan illik viselkednie egy férfinak egy nővel, vagy épp fordítva. Ki nyújt először kezet, ki megy be először az ajtón, vagy ki lép először a liftbe, te tudod? A következő alapvető illemszabályokat rengetegen rosszul ismerik, de az etikettszakértő elmondta róluk az igazságot.

A 11 legfontosabb illemszabály férfi és nő között - Tudod, ki száll be először a liftbe?

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük