Amikor a szülők a gyerekek miatt maradnak együtt: igen károsan hat a kicsik fejlődésére
Sok pár szerint az a legjobb a gyermeknek, ha az ő érdekében együtt maradnak, és elkerülik a válást. A szakértők szerint viszont ez egyáltalán nincs így.

boldogtalan csalad
beauty and style
Top olvasott cikkek

Számos szülő véli úgy, hogy a válás helyrehozhatatlan károkat okoz a gyermek fejlődésében, mentális egészségében és személyiségében, ezért sokan még a komoly problémák ellenére is a közös élet folytatása mellett döntenek.

Rengetegszer hallani, hogy egy pár a gyerek vagy a gyerekek miatt maradt együtt, de valóban jó ez a kicsiknek? Biztos, hogy hosszú távon egészséges, ha egy kényszerből összetartott házasságot látnak példaként? A szakértők szerint egyáltalán nem: ez ugyanis sokkal több negatív hatást gyakorol rájuk, mint a válás.

A válás rosszabb, mint együtt maradni?

Donna Matthews pszichológus úgy véli, sokan csak a rövid távú következményeket veszik figyelembe, és mivel a gyermeket jócskán megviseli egy szakítás, úgy döntenek, hogy nem lépik meg ezt, hanem inkább folytatják a kapcsolatot. A szakértő szerint bár igaz, hogy megterhelő, ha a szülők elszakadnak egymástól, valójában ezt egy-két év alatt feldolgozza a kicsi – persze, ez az időtartam függ a korától, illetve attól, hogy a felnőttek jól, békésen, okosan kezelik-e a helyzetet, valamint hogy a gyerek megkapja-e a szükséges segítséget, támogatást.

Ha azonban együtt maradnak, akkor nagy valószínűséggel a kapcsolatuk nem képes tovább egészségesen, szeretetteljesen, harag és veszekedések nélkül működni: ez pedig hosszú távon sokkal károsabb a gyermekre, mint a válás. Évekre előre gondolkodva a válás jóval egészségesebb nemcsak a gyerekre, hanem mindenkire nézve. Sőt, előfordul, hogy mindegyikük számára megkönnyebbülést, megnyugvást jelent.

Egy, a Resolution nevű családjogi szervezet által végzett felmérés eredményei szerint a megkérdezett 14-22 éves fiatalok 82%-a vélte úgy, hogy jobb, ha a boldogtalan szülők szakítanak. Amikor pedig arról kérdezték őket, mi a legfontosabb tanács, amit adnának a felnőtteknek, szinte egybehangzóan azt válaszolták, hogy az, hogy ne maradjanak együtt a gyerekek miatt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szókimondó beszélgetések Szily Nórával és vendégeivel.

Új videósorozatunkban Szily Nóra és beszélgetőpartnerei döntik le a tabukat. A 'Szókimondó' őszintén és egyenesen dolgoz fel olyan fontos témákat, amikről sokszor nem beszélünk nyíltan. Tabuk helyett mi a szókimondó beszélgetésekben hiszünk. Sorozatunkban kendőzetlen őszinteséggel beszél Pásztor Anna a szerelem múlandóságáról, Mérő Vera a bántalmazásról, Oroszlán Szonja pedig a fordulatos karrierváltásáról vall, de más fontos témákat is körbejárunk. Tanács Eszter a gyermektelen nők helyzetéről, Bajzáth Sándor a veszedelmes függőségekről, Singer Magdolna a gyászfeldolgozásról, míg Dr. Beke Dóra az elcsúszott szépségtrendekről beszél. 

Tartsatok velünk! 

Promóció

Káros a gyermekek fejlődésére az erőltetett kapcsolat

Kimberley O'Brien pszichológus szerint a gyermekek a legapróbb problémákra, nehézségekre és az anya, illetve az apa érzéseire is nagyon érzékenyek, ezért még akkor is tudják, hogy gond van, amikor a szülők boldogságot és kiegyensúlyozottságot próbálnak tettetni. Így amennyiben a kapcsolatuk teljesen megromlott, és a szeretet eltűnt, mégis együtt maradnak, az igen negatívan hat a kicsikre.

Egy idő után nem érzik majd stabilnak, biztonságosnak a családi közeget, ezért állandó félelemben élnek a jövőt illetően. Gyakran bűntudatuk van szüleik gondjai miatt, és előfordul, hogy elhanyagolva érzik magukat, hiszen az anyát és az apát sokszor teljesen lefoglalják saját nehézségeik. Mindez később önértékelési problémákhoz vezethet, illetve ahhoz, hogy elveszítik az önmaguk szeretetére való képességüket.

Előfordul az is, hogy ők próbálják helyrehozni szüleik viszonyát, igyekeznek átvenni a felnőtt, a konfliktusmegoldó szerepét, így akár a parentifikáció jelensége is bekövetkezhet, ami az egész személyiségük fejlődésében, így a későbbi évek során is súlyos károkat okoz.

Jellemző még, hogy nem tanulják meg a hatékony problémamegoldási technikákat, csupán azt, hogy hogyan lehet tagadásban élni, illetve hogy meg kell elégedniük azzal, ami „elég jó”, és nem kell a tökéletesre törekedniük az élet különböző területein. Mivel a kicsiknek a szülők viszonya jelenti az első és legfontosabb párkapcsolati modellt, később, felnőttként jellemző lehet, hogy mérgező szerelembe keverednek, nem mernek szakítani, vagy társfüggővé válnak. Ráadásul a szülők gyakran vesznek fel kontrolláló, manipuláló és túlvédő viselkedést, mely csak tovább súlyosbítja a szituációt, illetve maradandó károkat okoz a gyermekek személyiségében.

Mindezek mellett jelentkezhet állandó stressz, szorongás, tanulási nehézségek, indokolatlannak tűnő agresszió is a kicsiknél, így a szülők problémái a szakértők szerint a kicsik életének minden területére negatív hatást gyakorolnak.

Mindig jobb döntés a válás?

Persze, mindez nem azt jelenti, hogy a felmerülő problémák esetén mindig a válás a legjobb megoldás. Ha a szülők úgy érzik, valóban együtt akarnak maradni, látnak esélyt arra, hogy helyre tudják hozni a kapcsolatukat, akkor érdemes tenni egy próbát, és közös munkával törekedni arra, hogy újra boldog, egészséges viszonyban éljenek. Ha azonban semmi más nem tartja őket vissza a válástól, csakis a gyermek, akkor jobb emellett dönteni – az ő érdekében is.

Így változik a kapcsolat a baba születése után

Ha a netes képek alapján kellene meghatározni az anyaságot, akkor egy olyan felhőtlen, problémamentes dolognak látná mindenki, melynek során nem történik olyan, hogy bárki fáradt, szomorú vagy ideges lehetne miatta. Az igazság viszont teljesen más, és ezért senkinek sem szabadna rosszul éreznie magát. Talán ezért is rajong mindenki azokért a képekért, melyeket egy Instagram-oldal posztol: valódiak, őszinték, mégis aranyosak és imádni valók.

Ezt is szeretjük