Hogy kezeld a goromba, gonosz embereket? Így semlegesítheted a bántó viselkedést
A gonosz, goromba emberek feszültséget teremtenek maguk körül, és igyekeznek megalázni, bántani a másikat. Eláruljuk, mit tehetsz ellenük.

munkahelyi konfliktus cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hétköznapokban sajnos szinte mindenki rendszeresen találkozik goromba, rosszindulatú emberekkel. A jobbik eset az, ha csak néha-néha, az utcán futsz össze velük, a rosszabb viszont az, ha együtt kell dolgoznod velük a munkahelyeden.

Egyáltalán nem könnyű eldönteni, mi lehet a legjobb megoldás ellenük, vagy hogyan érdemes reagálni a bántó, sértő vagy gyakran lekezelő viselkedésükre. A legtöbben felkapják a vizet, és vissza akarnak vágni, de vannak, akik inkább csak csendben tűrnek, majd magukban fortyognak a történteken. De melyik a legjobb megoldás? Hogyan semlegesítheted őket? Nos, a jó út valahol a kettő között van.

Amit fontos tudatosítani

Ahhoz, hogy a megfelelő módon kezeld őket, érdemes tudatosítanod magadban azt, hogy a gonoszság már régóta az emberi természet része. Gyakran gyermekkori vagy magánéleti problémák, személyiségzavar vagy az önértékelés hiánya áll mögötte, de számos egyéb tényező is eredményezheti. A lényeg azonban, hogy a legtöbbször nem az az ember a kiváltója, akivel éppen beszél az illető. Fontos tudnod, hogy nem te tettél rosszat, és ne is magadban keresd a hibát. Próbáld inkább lepattintani magadról a bántásokat, hogy ne ragaszthassa át rád a negativitást, és te ne vidd tovább azt másokra. Légy erős, koncentrálj arra, hogy ne húzd fel magad, és igyekezz minél hamarabb elfelejteni a szavait.

Lepd meg őket a kedvességeddel

A goromba emberek már megszokták, hogy viselkedésükkel zavarba hozzák vagy felhúzzák az embereket, és ezt néha élvezik is. Éppen ezért olyan jó trükk empatikusan és barátságosan viselkedni velük: mivel teljesen mást várnak, meglepődnek majd a reakción. Ezzel nemcsak összezavarhatod, de semlegesítheted is őket, hiszen egy idő után rájönnek, hogy rajtad nem fog a gonoszságuk, és nem tudnak semmivel sem fogást találni rajtad.

A humor mint hatásos fegyver

Nem csupán a kedvesség, de a humor is hatékony fegyver lehet ellenük. Az ilyen személyek ugyanis feszültséget teremtenek maguk körül, melyet a nevetés remekül old. Ha többen vagytok a beszélgetésben, próbáld meg oldani a helyzetet egy, a témához illő vicces történettel, vagy pár kreatív felütéssel. Ez az empatikussághoz hasonlóan váratlanul éri a másikat, illetve kissé feledteti a korábbi kellemetlenségeket, és pozitív hangot ad a kommunikációnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ne hagyj időt a gorombaságra

A rosszindulatú, goromba emberekkel érdemes minimálisra csökkenteni a kommunikációt. Ezért például, ha egy kollégád vagy épp a főnököd ilyen, próbálj vele csak arról beszélni, amiről muszáj, és arról is minél lényegre törőbben, gyorsabban. A bántó megjegyzésekről azonnal lépj tovább, ne is reagálj rájuk, hanem folytasd a kommunikációt a megvitatandó témákkal, problémákkal. Így sem ideje, sem lehetősége nem lesz majd tovább bombáznia a negatív szavakkal.

Beszélgetni és elkerülni

Ha egy ilyen személlyel folyamatosan kontaktusba kell kerülnöd, például együtt kell dolgoznotok, és úgy érzed, így nem mehet tovább, próbálj beszélni vele. Határozottan közöld, hogy ez így nem mehet tovább, nem beszélhet tiszteletlenül veled, és nincs joga senkivel sem így bánni. Ha pedig úgy látod, nincs változás, és ellehetetleníti a közös munkát, érdemes megfontolnod azt is, hogy a főnöktől kérj egy kis segítséget.

Amennyiben azonban van rá lehetőséged, igyekezz a lehető legminimálisabbra csökkenteni a vele való kommunikációt, hogy viselkedése ne gyakorolhasson rád káros hatást.

Képek válás előtt és után: a mérgező kapcsolatok hatása

Néhány nő a BuzzFeed oldalán osztott meg magáról igencsak szokatlannak számító képeket, mellyel pont ezt akarják alátámasztani: szakításuk előtti és az utáni felvételeket posztoltak egymás mellett, amelyeken hatalmas a különbség. A változásra a válás utáni ragyogás kifejezést használták, de természetesen nem ezt akarják népszerűsíteni. Arra mutatnak inkább rá, hogy tényleg van olyan, amikor a felek érdekében jobb, ha a külön élet mellett döntenek.

Ezt is szeretjük