A ’30-as évek gengszterkirálynője egyáltalán nem bujkált - Stephanie St. Clair kiállt az emberi jogokért, divatikon lett
Stephanie St. Clair a New York-i alvilág legismertebb női bűnözője volt, aki nem rejtőzött el a nyilvánosság elől, és illegális ügyletei ellenére még az emberi jogokért is felszólalt.

stephanie stclair cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Stephanie St. Clair a ’30-as évek Amerikájának egyik leghíresebb gengszterkirálynője volt. Annak ellenére, hogy illegális üzleteket folytatott, és bűnözőként tevékenykedett, esze ágában sem volt bujkálni.

Igazi híresség vált belőle, aki kiállt az emberi jogokért, sőt még divatikonná is vált. Az újságok állandóan róla cikkeztek, és nagy vagyonra tett szert.

Stephanie St. Clair, a gengszterkirálynő

A források nem tudják biztosra születési dátumát, vagy 1887-ben vagy 1897-ben jött a világra az észak-amerikai Guadeloupe területén. Tizenéves korában először Montrealba utazott, majd pedig az Egyesült Államokba vándorolt, közben végig angolul tanult. Beleszeretett egy szélhámosba, aki prostituáltként akarta dolgoztatni. A fiatal lány végül New York-i Harlemben telepedett le egy afroamerikai közösségben, hamarosan pedig már kábítószert árult új párja, Ed segítségével.

Nemsokára már egy zsarolással és lopással foglalkozó helyi bandát vezetett, később banki befektetésekkel is foglalkozott. Sok bank ekkoriban nem fogadta el a színes bőrű ügyfeleket, így nem tudtak befektetni. Stephanie St. Clair, bár törvénybe ütköző módon, mégis lehetőséget adott nekik a banki ügyletek használatára. Illegális vállalkozásaiban a banki ügyek mellett a lottózás, a számjátékok, valamint a szerencsejátékok keveredtek. Az alvilágban leginkább Queenie-ként vagy Madame St. Clairként ismerték.

Kortársai arrogánsnak, mégis kifinomultnak és műveltnek jellemezték, de hevességéről is ismert volt, nem kímélte riválisait, ellenségeit. Számjátékokkal foglalkozó biznisze egyre jobban ment, 1930-ra állítólag 500 ezer dollárt gyűjtött össze, éves bevétele pedig később 200 ezer dollárra rúgott. Előkelő házban élt, ahol szomszédjai fontos, befolyásos emberek voltak. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Nem rejtőzködött, kiállt az emberi jogokért

Az asszony kiállt az emberi jogokért, gyakran olyan hirdetéseket adott fel az újságokba, melyek a harlemi közösségeket oktatták a törvényes jogaikról. Támogatta a bevándorlókat, küzdött a korrupció és a színes bőrűekkel szembeni rendőri brutalitás ellen, ezekkel kapcsolatban rengetegszer fel is szólalt. Annak ellenére, hogy bűnöző volt, esze ágában sem volt bujkálni a nyilvánosság elől, sőt neve rengetegszer szerepelt a lapokban, sokszor nemcsak kétes ügyei miatt, hanem azért is, mert támogatta a számára fontos ügyeket. 

Volt, hogy még egy rendőrségi meghallgatáson is tanúskodott, ugyanis azt állította, hogy a rendőrök 40 ezer dollárt akartak lopni tőle, egy másik alkalommal pedig azt mondta, hatezer dollárt el is vettek fizetségként. Bár mindenki tisztában volt vele, hogy illegális üzletekből és, mégis 13 rendőrt bocsátottak el a vallomása miatt. 

Divatikon lett

Stephanie St. Clair egyre nagyobb ismertségre tett szert, és nemcsak a polgárjogok szószólójaként vált híressé, hanem divatikonként is. Különleges ruháit mindenki csodálta: általában látványos bundákat viselt, melyek csak úgy lebegtek utána, ahogy sétált, imádta az egzotikus ruhákat, haját pedig általában színes kendők, turbánok takarták, de kalapokat, magas sarkú cipőket és hangsúlyos ékszereket is előszeretettel hordott. Sugárzott belőle a magabiztosság, az elegancia, stílusát mindenki csodálta.

Sokakkal összetűzésbe keveredett

Gengszterként élete során rengeteg konfliktusba keveredett, sokakat zavart a sikere, és a maffia is be akart avatkozni „vállalkozásaiba”, ő azonban az önállóságért küzdött. A szervezett bűnözés egyik fő alakja, Dutch Schultz például azt akarta, hogy ő is kapjon egy kicsit a nő üzleteiből, bevételeiből, és beszállhasson a bizniszbe, Stephanie St. Clair azonban nemet mondott. A férfi nem szokott hozzá a visszautasításhoz, és nem is tűrte azt, így megölte az asszony körülbelül negyven alkalmazottját, és őt is fenyegette. Sokáig harcoltak egymással, de végül a férfit 1935-ben meggyilkolták, és Madame St. Clairt is a lehetséges tettesek közé sorolták.

Az 1930-as évek végén megismerkedett Sufi Abdul Hamid lelkésszel, aki egy nagyon ellentmondásos személyiség volt: az emberek antiszemitának tartották, és „Fekete Hitler”-nek nevezték. 1936-ban össze is házasodtak, de kapcsolatuk már a kezdetektől fogva viharos volt. 1938-ban a férfit meglőtték, a lövéseket pedig állítólag Stephanie St. Clair adta le, méghozzá azért, mert férje megcsalta őt. Ő azonban tagadta a vádakat. A per során Hamid beismerte, hogy hazudott származásáról, és azt is, hogy szeretőt tart, így az asszonyt kettőtől tíz évig terjedő szabadságvesztésre ítélték testi sértés miatt. 

Szabadulása után továbbra is az afroamerikaiak polgári és gazdasági jogaiért dolgozott, de kerülte az illegális ügyeket. 1969 decemberében hunyt el.

A híres szélhámos, akiért rajongtak az emberek

A 19. század szélhámosa gyorsan híressé vált. Egyáltalán nem olyan volt, mint a többi tolvaj: egyrészt azért, mert egy gyönyörű nő volt, másrészt azért, mert okosságával kiemelkedett a többi bűnöző közül, harmadrészt pedig azért, mert csak tehetős arisztokratákat károsított meg. 

Ezt is szeretjük