Prostituáltból lett főúri feleség, majd gyilkos: Marguerite Alibert tragikus életének története

A csinos, fiatal lány jobb sorsról álmodozott, ennek érdekében pedig mindent meg is tett. Marguerite Alibert tündöklése és bukása.

marguerite alibert

Marguerite Alibert nem mindennapi életutat tudhatott a magáénak. A csinos, ám alacsony sorból származó fiatal lány már egészen korán elhatározta, hogy kitör a szegénységből. Célja elérésének érdekében pedig semmitől nem riadt vissza, bájait bevetve csavarta el a prominens férfiak fejét.

Bár gyilkosságot is elkövetett, nagyrészt a múltjának köszönhetően felmentették a vádak alól, és szabad nőként élhette tovább az életét.

A gazdagok közelében nevelkedett

Marguerite Alibert 1890. december 9-én született egy szegény párizsi pár gyermekeként. Szülei a város előkelőségeinek alkalmazásában álltak, kocsisként és házvezetőnőként dolgoztak, így a kislány gyakran forgolódott az elit tagjainak közelében. Ez a nevelkedésére és az ambícióira is hatott. Szépsége, kifinomult stílusa és intelligenciája fényes jövőt jósolt neki, az élete azonban jó pár kanyart vett, és nem egészen úgy alakult, ahogyan ő azt eltervezte.

15 éves volt, amikor a négyéves kisöccse baleset következtében elhunyt, és a szüleik őt tették felelőssé a tragédiáért. Büntetés gyanánt egy közeli kolostorba küldték, ahol nap mint nap az apácák fenyítéseivel és bántalmazásával kellett szembenéznie. Emellett viszont megtanult énekelni, és egyre makacsabbá is vált. Mindössze 16 éves volt, amikor életet adott Raymond nevű lányának, az apa személye nem ismert. Természetesen elküldték a zárdából, otthon pedig még kilátástalanabb helyzet várt rá.

Prostituáltból a herceg szeretője

A felemelkedés, a jól fizető munka lehetőségét a prostitúcióban látta, az utcán kezdte, majd helyi bárokban énekelt, és az előadás végén a leggazdagabb vendégekkel távozott. Közben kislányát vidékre küldte. Bájaira a férfiak mellett egy jól menő bordély madámja is felfigyelt, szárnyai alá vette a többieknél csinosabb és okosabb fiatal nőt. A bordély kuncsaftjai előkelő személyiségek voltak, itt Marguerite kitanulta a csábítás csínját-bínját. 1907-ben romantikus kapcsolatot kezdett egy negyvenéves, tehetős borkereskedővel, Andre Mellerrel. Bár nem házasodtak össze, a férfi vezetéknevét kezdte használni. Hat évvel később váltak el útjaik, és a kereskedő tekintélyes összeget hagyott a nőre.

1917-ben még nagyobb hal akadt a hálójába: az országban tartózkodott Eduárd walesi herceg, V. György király fia, a későbbi VIII. Eduárd, aki az első világháború idején a gránátos gárdaezred tisztjeként szolgált. A nő és a férfi a párizsi Hôtel de Crillon luxushotelben találkoztak, és hamar szenvedélyes viszonyba kezdtek. Eduárd, amikor csak a háborús kötelezettségei engedték, felkereste Marguerite-et, a köztes időkben pedig leveleket küldött neki, amelyekben nemcsak a harcokról és az érzéseiről számolt be, hanem édesapjára is elmarasztaló megjegyzéseket tett. Az írásokat a lány természetesen megtartotta azután is, hogy a férfi körülbelül egy évvel később egy új szerető színre lépése miatt elfordult tőle.

A gyilkosság

Alibert 1919-ben hozzáment egy fiatal és gazdag légierőtiszthez. A frigy mindössze 6 hónapig tartott, ám a válásnak köszönhetően Marguerite ismét vagyonosabb lett, mint korábban. Fordulóponthoz érkezett az élete, a javuló anyagi helyzete miatt palotára tett szert, lovakat tartott, és magához vette a lányát, akit ezt követően a legjobb oktatási intézményekbe járatott. Előkelő hölgy benyomását keltette, és egy rövid ideig úgy is viselkedett, de nem adta fel a férjkeresést sem. Egy üzletembert kísért Egyiptomba, ahol megismerkedett az előkelő Ali Fahmy bejjel. 1922-ben össze is házasodtak. A kapcsolatuk azonban hamarosan elmérgesedett, mindennapossá váltak köztük a veszekedések. 

1923 júliusában Londonban nyaraltak, a Víg özvegy című operettet nézték meg, majd visszatérve a hotelba megvacsoráztak, és veszekedni kezdtek. Július 10-én hajnalban a nő több lövést adott le hátulról a férfira, eltalálva a hátát, a nyakát és a fejét is. A sérültet kórházba szállították, de nem tudták megmenteni az életét. A tárgyalások szeptemberben kezdődtek, Marguerite néhai férjét brutális bestiának állította be, és ezért a származását tette felelőssé. A korszak egyik legjobb ügyvédje védte, a bíró pedig nem engedte, hogy kétes múltja szóba kerüljön, nehogy rossz színben tüntesse fel a walesi herceget.

A cikk az ajánló után folytatódik

A nőt minden vád alól felmentették. Egy 2013-ban megjelent, dokumentumokkal alátámasztott könyv (The Prince, the Princess and the Perfect Murder) szerint ebben az is szerepet játszhatott, hogy még mindig a birtokában voltak az egykori szeretőjétől kapott levelek, amelyeknek a nyilvánosságra hozatalát az uralkodócsalád mindenáron el akarta kerülni. A felmentését követően Marguerite még meg akarta kaparintani az elhunyt vagyonát annak családjától, ám az egyiptomi bíróság megtagadta a kérést.

Alibert Párizsban élte tovább életét, 1971. január 2-án halt meg. A féltve őrzött leveleket megtalálták és megsemmisítették.

Belle Otero különös élete

Belle Otero a 19-20. század híres táncos- és színésznője, kurtizánja volt, szépségének mindenki, még a legnagyobb hatalmú férfiak is csodájára jártak.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük