Fogamzásgátló körkép
Van, aki a hőmérőzésre, van, aki a tablettára, mások a tapaszra esküsznek. Körképünkben bemutatjuk a legismertebb fogamzásgátló módszereket.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fogamzásgátlásról és a védekezésről nem lehet eleget beszélni, hiszen napjainkban olyan széles skálája van a különböző eszközöknek, hogy némelyikről azt sem tudjuk, hogyan is kellene használni. Mindenesetre a fogamzásgátló eszközök két nagy részre bonhatóak, az egyik hormonális, a másik nem hormonális típusú védekezési módszer. Sokan azt is mérlegelik, hogy az általuk választott módszer csak a terhességtől óv meg, vagy a szexuális úton terjedő betegségektől is.

Először tekintsd át az ősi védekezési módszereket, melyeknek hatékonysági foka igen alacsony, bár költségkímélő, ha az illető valóban nem esik teherbe.

Megszakításos közösülés

Bármikor alkalmazható, nem szükséges semmilyen eszköz hozzá, azonban inkább régóta összeszokott pároknak javasoljuk. A módszer maga arról szól, hogy mielőtt a férfi kilövelli a spermát, péniszét eltávolítja a vaginából.

Nem igazán biztonságos, ugyanis már az ejakuláció előtt távozik néhány csepp a férfiak húgycsövéből, és ezek már tartalmaznak spermiumokat, tehát bekövetkezhet a megtermékenyítés.

Hőmérőzés

A módszer lényege, hogy testünk hőmérséklete alapján meghatározható, mikor vagyunk fogamzóképesek. Magasabb testhőmérséklet esetén könnyebb teherbe esni. Ha nagyon pontosan vezeted az adatokat, betartod a szabályokat, és kizárólag akkor engedsz a csábításnak, amikor a hőmérő is biztonsággal megengedi, még ebben az esetben sem tekintheted igazán hatékony módszernek, romantikáról pedig egyáltalán nem beszélhetünk.

Naptár

A naptármódszer segítségével a menstruációs ciklushoz mérten meg lehet állapítani, hogy mikor van peteérés, és az ezt megelőző három napon, valamint az utána következő három napon nem szabad közösülni. A peteérés általában a menstruáció utáni 9-10-11. napon várható. Ugyancsak megbízhatatlan és romantikátlan módszer.

A három legmegbízhatatlanabb módszer után lássuk a lényegesen hatékonyabb hormonális típusú fogamzásgátló szereket.

Fogamzásgátló tabletta

Ez a típusú védekezési módszer a legelterjedtebb. A nők menstruációs ciklusához igazított hormonális fogamzásgátló, melyet 21 napig kell szedni, majd 7 nap szünetet tartani, hogy a menstruáció megtörténjen. Jelenleg körülbelül harminc különböző márkájú és típusú pirula kapható a piacon. A nők esetében egyetlen hátulütője van, amennyiben a szervezetük nem viseli jól a hormonális hatásokat. Sokaknál jelentős súlygyarapodást, hirtelen szőrnövekedést vagy vérnyomás-ingadozást is okozhat. Amire figyelni kell a tabletta szedése esetén, hogy ne hagyj ki egy napot sem, mert abban az esetben a hatékonysági foka csökken.

Esemény utáni tabletta

Mivel meglehetősen magas a hormontartalmuk - több is forgalomban van -, ezért csak sürgősségi esetben írják fel a nőgyógyászok. A védekezés nélküli szexuális élet után 72 órával bevéve meglehetősen jó hatékonysággal védi ki a nemkívánt terhességet.

Fogamzásgátló tapasz

Ez a módszer inkább a nyugati országokban elterjedt. Tapasz formájában ugyanolyan hormonális fogamzásgátlási módszer, mint a tabletta, csak a tapaszt háromhavonta kell cserélni, és nem szükséges odafigyelned, hogy mindennap bevetted-e a tablettát. Feledékeny hölgyeknek kifejezetten ajánlott.

Fogamzásgátló injekció

Ugyancsak a nyugati országokban, illetve Amerikában elterjedt, hormonális alapú fogamzásgátlási módszer; félévente vagy évente egy injekció segítségével elérhető a teljes védelem.

Most nézzük a nem hormonális típusú eszközöket, amelyek hatásfoka ugyancsak jó, de nem annyira, mint a hormonális fogamzásgátló szereké.

Spermicidek

Gyógyszertárakban kaphatóak krém, kúp, zselé, tampon formájában. Néhány perccel az aktus előtt kell a hüvelybe helyezni ezeket, és általában három órán keresztül - de csak egy aktus "erejéig" - hatásosak. Előnye, hogy a fogamzásgátláson túl bizonyos gombás és vírusos eredetű fertőzések ellen is védenek. Hátránya, hogy sokan rosszul használják, ezért előfordulhat, hogy hatékonysági foka minimálisra csökken.

Óvszer

Többféle minőségben és méretben kapható. Használata egyszerű, ugyanakkor igen biztonságos formája a védekezésnek, ráadásul nagy előnye, hogy véd a nemi úton terjedő betegségek ellen. Ezenkívül vicces is lehet, ha valamilyen figurában, színben, ízben, illatban gazdag típusú gumit vásárolsz.

Ami érdekesség, hogy női óvszer is létezik, aminek a felhelyezése kissé bonyolult, de mégis jó megoldás azon hölgyek részére, akit makacs pasival hoz össze a sors.

Spirál

Szülés után ajánlják ezt a védekezési eszközt, melyet általában öt évre helyeznek fel. Kényelmesek és biztonságosak, ám néha a méh gyulladását, fertőzését okozhatják.

Hüvelygyűrű

A legújabb fogamzásgátlási eszközök közé tartozik. Kényelmes és megbízható: havonta egyszer kell a hüvelybe helyezni, és egy hónapon át védelmet nyújt.

Ezt is szeretjük