Mit néz meg a férfi a nőn, ha hosszú távú kapcsolatot keres? A futó kalandnál mást tartanak fontosnak
A kutatás rávilágított, hogy teljesen más külső jegyeket tartanak a legfontosabbnak a férfiak attól függően, hogy milyen kapcsolatra vágynak.

ferfi no ismerkedes
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az emberek jó része kíváncsi arra, hogy milyen külső tulajdonságok fogják meg az ellenkező nemet már az első percekben. Vajon a ruhát, a testet, az arcot vagy egyéb apróságokat figyelnek meg rögtön?

A kutatók erre keresték a választ, és kiderült, hogy nem mindig ugyanaz számít, ha ismerkedésről van szó. Attól is függ ugyanis, hogy milyen jövőbeli terveik vannak az illetővel kapcsolatban.

A kísérlet

A texasi Southwestern Egyetem és a Western Oregon Egyetem kutatói, Carin Perilloux és Jaime Cloud 250 egyedülálló férfit és nőt kértek arra, hogy képzeljék el, mi történne, ha megtervezhetnének maguknak egy partnert. Mindegyik alanynak mutattak egy listát az egyes testrészekről, melyek közt szerepelt például az orr, a szemek, a haj és a mosoly. Ezután pedig kaptak egy másik listát a testi jellemzőkről, ilyen volt például a magasság, az izmosság, a mell-, a derék- vagy a csípőméret. 

Végül azt kérték tőlük, hogy ezek alapján tervezzék meg a számukra legvonzóbb és legkevésbé vonzó partnert is úgy, hogy 1-től 10-ig terjedő skálán beállítják, rangsorolják ezeket a tulajdonságokat. A pontok azonban limitáltak voltak, így nem adhatták mindegyikre a legjobbat, ezért egy fontossági sorrendet kellett megalkotniuk. Például 10-est írtak, ha az elképzelt embernek mindenképp tökéletes frizurája legyen, és 0-t, ha ez számukra egyáltalán nem lényeges. Ezután pedig még néhány egyéb kérdést, körülményt is megvitattak velük a kutatók, köztük azt is, hogy milyen terveik lennének a kitalált partnerrel. 

Az arc vagy a test fontosabb?

A pszichológusok az eredményeket alaposan megvizsgálva megállapították, hogy azok a férfiak, akik hosszú távú párt szerettek volna találni, az arcra koncentráltak, ezek pontjait állították a maximumra. Így tehát a további kutatások során rávilágítottak, hogy azok, akik komoly kapcsolatra vágynak, kevésbé tartják lényegesnek a testi adottságokat, inkább a nő arcát nézik meg először, ezt tartják a legfontosabbnak. Ellenben, akik csak egyéjszakás kalandot vagy rövid viszonyt szerettek volna, inkább a hölgyek testére koncentráltak, itt jelöltek maximum értékeket, de főleg akkor, ha több ponttal gazdálkodhattak.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kutatók szerint a rövid afféroknál a férfiak leginkább a szexre fókuszálnak, és arra, hogy mit találnak a legizgatóbbnak. Úgy vélik, az evolúciós okok is hozzájárulnak az eredményekhez: a kalandoknál az előnyös, számukra vonzó testi adottságok jobban kommunikálják a termékenységet, ezért is figyelik ezeket.

A hosszú távú partnerek esetében viszont inkább a személyiségjegyek alapján döntenek, ezekről pedig az első találkozás alkalmával az arcvonások árulnak el sokkal többet, nem a testi adottságok. De persze, hozzátették, hogy az is bebizonyosodott, hogy a férfi úgynevezett versenyképessége, azaz ebben az esetben az, hogy mennyi ponttal gazdálkodhatott, szintén hozzájárul ahhoz, hogy milyen külső jegyeket tart a legfontosabbnak egy partnerben, és miben hajlandó inkább kompromisszumot kötni.

Ami viszont még érdekes, hogy a nők esetében szinte nem voltak eltérések: ugyanazt tartották lényegesnek a másik külsejében akkor is, ha tartós kapcsolatot, és akkor is, ha futó kalandot kerestek. Sőt, az ő esetükben még a pontok mennyisége sem befolyásolta a döntést.

A nők nem sejtik, de a férfiak szerint szexi

Egyáltalán nem igaz, hogy a szépséghez és a szexisséghez tökéletesnek kell lenni: a férfiak szerint sem hibátlan sminkre és hajra, sem a magazinok címlapján szereplő nőkéhez hasonló külsőre nincs szükség ahhoz, hogy őrülten vonzónak találják a másik nemet. Van ugyanis néhány átlagosnak hitt dolog, amit ezeknél jóval dögösebbnek tartanak, pedig sokan nem is gondolnak rá.

Ezt is szeretjük