Senki mással nem élnek át ilyen kötődést a férfiak: kiderült, mennyire fontos számukra a kutya

A pszichológus a férfiak és kutyáik kapcsolatát vizsgálta, az eredmény pedig sokak számára meglepő lehet.

Férfi és kutya kapcsolata
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ahhoz, hogy két ember között igazán szoros kapcsolat alakuljon ki, sok időre, odafigyelésre és törődésre van szükség. Sokan éppen ezért talán úgy gondolják, hogy a családjukkal, a legjobb barátjukkal vagy épp a párjukkal állnak csak igazán közeli, őszinte viszonyban.

Kiderült azonban, ez egyáltalán nem biztos, hogy így van. Egy szakértő a férfiakat kérdezve, illetve az őket érintő tanulmányokat elemezve talán sokak számára meglepő felfedezést tett.

Különleges a férfiak és kutyáik kapcsolata

Egy amerikai pszichológus, dr. Chris Blazina saját kutyája elvesztése után kezdte mélyrehatóbban tanulmányozni a gazdik és a négylábúak viszonyát, ehhez pedig saját kutatása mellett több korábbi vizsgálatot is elemzett. Az egyikben arra kérték az alanyokat, hogy hasonlítsák össze az emberekkel és a kis kedvencükkel való viszonyukat. Az eredmények rámutattak: a férfiak 62%-a az állatukkal való kapcsolatát szinte minden esetben biztosabbnak, biztonságosabbnak és stabilabbnak vallotta, mint az emberekkel való viszonyát.

A további vizsgálódások során a szakértő arra is rámutatott, hogy olyan erős kötődést képesek átélni kutyáikkal, mint senki mással. Az idő múlásával pedig ez csak tovább fokozódik, hiszen a középkorúak életében még nagyobb szerepet játszik kedvencük: erősebb, nagyobb érzelmi támaszt nyújt számukra, mint bármelyik családtagjuk, ismerősük. Ez azért is fontos, mert az évek előrehaladtával a statisztikák szerint sokaknak csak párjuk és kutyájuk marad, akire a nehézségek során számíthatnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

Ezért annyira szoros köztük a kapcsolat

Dr. Blazina szerint a jelenség magyarázata részben a gyermekkorban keresendő. A fiúkat gyakran úgy nevelik, hogy ne mutassák ki érzelmeiket, hanem rejtsék el őket, mert sajnos sokan úgy tartják, hogy egy igazi férfi nem sír, és nem gyengül el mások előtt. Ezért megtanulják visszafojtani a bánatukat, a szomorúságukat, viszont pont emiatt később nem képesek igazán őszinte, szoros viszonyt kialakítani, hiszen van egy részük, melyet el akarnak rejteni, és amely miatt állandóan azt figyelik, hogy megnyílhatnak-e valakinek, vagy negatív visszajelzést, kritikát kapnak, ha felfedik valódi énjüket.

A kutyájuknak azonban, úgy érzik, felfedhetik valódi önmagukat, hiszen ő nem ítélkezik, nem bántja meg őket, és nem is csalódnak majd benne. A négylábúakkal feloldódik bennük a társadalmi elvárások okozta nyomás, stressz, és ezért hihetetlenül szoros kapcsolatot képesek kialakítani velük: biztonságban érzik magukat a társaságukban, nyíltan kimutathatják nekik a szeretetüket, mellettük előtörhet gyengédebb, gondoskodóbb és sebezhetőbb énjük.

Persze, nem arról van szó, hogy minden férfi a kedvencével áll a legszorosabb érzelmi kapcsolatban. A kutatás csupán arra mutat rá, hogy sokan négylábújukhoz állnak a legközelebb, és ennek meg is van az oka. Az viszont biztos, hogy az emberek és kutyáik közti kapcsolat igazán őszinte, csodálatos és különleges lehet.

Így mutatja meg a kutya, hogy szeret

A kutyák kommunikációjának egy része szinte mindenkinek egyértelmű, ám vannak olyan cuki szokások, melyek nem csupán aranyosak vagy megmosolyogtatóak, de fontos üzenettel is bírnak. Ha gyakran csinálja a kutyusod a következőket, akkor biztos lehetsz benne, hogy teljesen megbízik benned, és odáig van érted.

Hogy mutatja meg a kutya, ha szereti a gazdáját? Nem mindegyikről sejtenéd, hogy ezt jelenti

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük